Начало За душата Алберт Айнщайн в цитати за многообразието на живота

Алберт Айнщайн в цитати за многообразието на живота

Алберт Айнщайн цитати за Бог, за въображението и любовта, за успеха и работата, за…

3087
0
albert ainshtain

albert ainshtainАлберт Айнщайн в цитати за многообразието на живота

 

Алберт Айнщайн е велик ум и това е безспорно. Той освен изключителен немски физик е и носител на наградата Нобел. Модерната Физика така и нямаше да я има, ако не беше иновативния ум на този велик човек. Теорията на относителността е негово дело и без нея днес не можем. И все пак в този материал няма да разискваме математическия и физичен гений на Айнщайн. Ще ви споделим няколко негови мисли върху многообразието на живота, които нито е бял, нито е черен – а просто е нещо средно между двете искаме ли или не.

albert ainshtain kolajАлберт Айнщайн цитати за Бог, за въображението и любовта, за успеха и работата, за…

„Човек трябва да живее твърде дълго, за да разбере колко кратък е живота“ – и всъщност това твърде дълго съвпада често с края на дните ни. Това твърде дълго ни изгубва ценно време и колкото и да ни казват – живей, сега е момента! Не го ли осъзнаем сами, няма да заживеем. За едни живота свършва на 30, за други за жалост на 2, за трети на 80. Но, ако попитате най-дълго живелите, те най-малко са видели и усетили и искат още да видят, защото са осъзнали, точно колко е кратко времето ни на тази земя!

„Технологичния процес е като брадва в ръцете на патологичен престъпник.“ – и по случайност или не пророчеството на великия ум е факт. Технологичния прогрес днес е нож с две остриета, което и да пипнеш, все ще се порежеш – спасение вече няма всички сме посечени поголовно от този патологичен престъпник. Пророческа мисъл на Алберт Айнщайн наистина.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  9 Карибски перли, които да посетите

„ Съществува прекалено голямо несъответствие между това, което си и онова, което хората мислят, че си. Или поне това, което казват, че мислят за теб. Но всичко трябва да се приема с чувство за хумор.“ – дали си това, което си, което се представяш или другите си мислят за теб не е важно в един момент. Приемайки себе си и света с лека насмешка, приемаш живота в цялата му пъстрота и пълнота.

„Слабостта на позицията става слабост на характера.“

И дали всеки един от нас се ражда с позиция – не разбира се! Тя се оформя с живота, с мирогледа, с възпитанието. Но всеки се ражда със способността да отстоява тази си позиция, колкото и странно да звучи. Отстояването само по себе си е равносилно на позицията и слабостта на характера не ни е присъща, тя е наш придобит допълнително дефект.

„Няма толкова висша цел, която да оправдае използването на всякакви средства.“ – Алберт Айнщайн го е казал математически точно, но за съжаление много хора се правят, че не разбират тази страна на живота. Оправданието на целите не може да бъде за сметка, нито на вярата, нито на любовта и омразата, още по-малко пък на материалната облага. Тотално неразбиране на живота и отраженията на това неразбиране са навсякъде по света.

„Не можем да решим проблемите, използвайки същия начин на мислене, който сме използвали за създаването им.“ – ако всеки толкова мъдро подхождаше към съвременните проблеми, тях нямаше въобще да ги има. Наместо това тъпкането на едно място в стандартната зона на комфорта ни ги задълбочава и ни прави все по-уязвими. Решението е различно от причината, затова е и решение.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  КОРФУ – зеленият митичен остров на гърците

ainshtain kartina„Не е важно да знаеш всичко, важното е да знаеш, къде да го намериш.“

Знанието е неограничена възможност. То е динамично, трансформира се и се обновява постоянно. Никак не е грешно да не знаеш нещо. Но е фатално да не знаеш, къде да го потърсиш на днешно време!

„Който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново.“ – да опитваш новото, означава да живееш, да се развиваш, да се учиш от грешките си и да бъдеш. Обратното е да не бъдеш съответно и затова сигурността не е опция за иновативния ум и за този, който иска да живее на пълни обороти.

„Здрав разум е наборът от предразсъдъци, с които човек се е сдобил до своята осемнадесет годишна възраст.“ – Алберт Айнщайн го е казал от ясно по-ясно. Здравия разум е здравата спънка в живота ни. Колкото повече здрав разум, толкова повече предразсъдъци, неудовлетворение и съответно нещастие в живота.

Завършваме с любимата ни мисъл на гения Алберт Айнщайн – „Има два начина да изживееш живота си. При единият мислиш, че чудеса не съществуват. При другият всяко едно нещо е чудо!“ – вие кой начин избирате?