Алпаки полезна информация

Красивите и любопитни алпаки

Алпаките са домашни животни, които имат няколко полезни свойства:

  • Производство на вълна. Алпаките произвеждат мека, топла и лека вълна, която може да бъде използвана за производството на дрехи, чорапи, шапки, пледове и други изделия.
  • Месо. Месото на алпаката е сравнително ниско на мазнини и съдържа много протеини, витамини и минерали. Това го прави здравословна храна за хора.
  • За обработка на земя. Алпаките могат да бъдат използвани като трактори, за да извършват работа по земята. Те могат да носят товари и да бъдат използвани за косене на трева и други подобни задачи.
  • Терапия с животни. Алпаките могат да бъдат използвани за терапия с животни за деца и възрастни. Те имат мека и успокояваща вълна, която може да бъде много успокояваща за хора със стрес или депресия.
  • Екологично почистване. Алпаките могат да бъдат използвани за почистване на земите. Те консумират различни видове треви и растения, като по този начин могат да предотвратят разрастването на някои видове растения и да помогнат за поддържането на земята в добро състояние.


Тук нямаме намерение да представяме научен трактат за алпаките. По-скоро искаме да ви покажем основните моменти, които правят работата с животните разбираема. Алпаките и ламите принадлежат към семейството на камилите (камилите) и следователно също са свързани с камилите и дромадерите. Като камили от Новия свят (камили от Новия свят), алпаките нямат гърбица и са малко по-малки и по-деликатни от ламите. При тегло от около 50 до 60 кг за кобилите и 60 до 80 кг за жребците, бързо става ясно, че не можете да ги яздите.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Актуализиране на сайта

Алпаките произлизат от викуната, а ламите – от гуанако. Кръстосването е възможно, но не е желано от нас развъдчиците. Първоначално идват от Южна Америка от високите плата в Перу, Чили и Аржентина. Те са опитомени и отгледани от местните коренни жители преди много стотици години. Те били смятани за „божествени“ и били предназначени само за краля. Дори тогава тези животни са били отглеждани главно заради фината им вълна. Вълната от алпака се смяташе за „руното на боговете“ и все още е едно от най-висококачествените естествени влакна в света днес.
Алпаките се отглеждат в Европа само за вълна, а не за производство на месо. По-малко ценните животни все повече се отглеждат като животни за отдих. Те поддържат ливадите кратки, приятни са за гледане и също се интересуват от хората поради любопитния си характер. Но имайте предвид, че алпаките са стадни животни и живеят само на групи. Законът изисква минимално отглеждане на 2 животни, но това е само спешна общност – от три животни говорим за министадо, в което алпаките се чувстват комфортно.
Като свободно живеещи стадни животни в страната си на произход, алпаките са летящи животни и много срамежливи. Техните естествени врагове са пумата и чакалът, с други думи котки, лисици, кучета и вълци у нас.
Тук, в Европа, те живеят в по-малки стада близо до хората, което ги прави по-доверчиви. Те са много нежни и също много любопитни.
Вашите деца също трябва да бъдат информирани предварително за това, как да се държат, когато видят алпаки за първи път.

Още полезни свойства на вълната на алпаките

Топлинна изолация.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Алпака. Видове алпаки. Как се различава от лама? Външен вид, характеристики и други...

Вълната на алпаките е отличен материал за топлинна изолация. Тя има много добри свойства за задържане на топлината и може да бъде използвана за изолиране на жилища и други сгради.

Туризъм: В много райони по света, където живеят алпаките, те са привличателно средство за туризъм. Хората могат да ги разглеждат и да се снимат с тях, което може да бъде забавно и интересно изживяване.

Още за алпаките

  • Необходими са за производството на традиционни текстилни изделия: Алпаките играят важна роля в производството на традиционни текстилни изделия в Южна Америка. В тези региони алпаките и вълната им са важен елемент от културата и традициите на народите там.
  • Помагат за борба с ерозията на почвата: В много райони по света, където почвата е склонна към ерозия, алпаките могат да бъдат използвани за борба с този проблем. Те пасат тревата и другите растения, което може да предотврати изтичането на почвата и да я запази в добро състояние.
  • Могат да бъдат използвани за генетични изследвания: Алпаките имат много специфични генетични характеристики, които ги правят интересен обект на изследване в областта на генетиката. Изследванията в тази област могат да имат приложения в здравеопазването и други сфери.
  • Стимулират туризма в селските райони: Алпаките могат да стимулират туризма в селските райони, където те са разпространени. Туристите могат да посетят ферми, където се отглеждат алпаки и да се насладят на природата и културата на тези райони.
  • Могат да бъдат използвани като домашни любимци: Алпаките могат да бъдат добри домашни любимци. Те са меки, обичат да се гушкат и не изискват много грижи. За много хора, които живеят в градовете и нямат достъп до големи земи, алпаките може да бъдат интересен и необикновен домашен любимец.
ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Георги Данаилов и неговата Ковачевица

Колко струват алпаките?

Бебе апака струва между 3000 и 10000 лева

Алпаки полезна информация
Алпаки полезна информация