Перперико̀н, наричан още Перперѐк е ранноисторически, античен и средновековен каменен комплекс в Източните Родопи, в територията на България, състоящ се от голямо мегалитно светилище от VI – V хилядолетие пр. Хр., паметници от античността и средновековна крепост. Има сведения, че Перперек е свещен скален град, столица и крепост с царски дворец. По-късно тук са живели римляни, готи, ромеи и българи.

Перперикон

Древното светилище стана известно покрай проучванията, проведени от известния български археолог Николай Овчаров. Перперикон е огромен скален масив в източните Родопите, за който се смята, че възниква пред Каменният паметник се извисява на 15 километра от Кърджали, близо до Перперешката река, от която се твърди, че древните хора са добивали злато.и около 8000 години. Древните обитатели на тези земи вярвали от незапомнени времена в Бога Слънце. Това е една от причините те да се установят на голямата скала, поради липсата на растителност и удобното местоположение, откъдето лесно може да се наблюдава всяка сутрин изгряващото слънце.

Туристическият обект е изключително красиво място, заслужаващо да бъде посетено. Носете си вода, има такса паркинг 1 лв и вход 6 лв. за възрастни. Има около 10 минутно изкачване до самия град. Купете си карта от паркинга или си наемете гид, тъй като няма почти никакви информационни табели.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Уникалнната тракийска колесница в село Караново