Начало От природата Бял Равнец билката лекуваща хиляди неща

Бял Равнец билката лекуваща хиляди неща

Бял Равнец и лечебната му сила за здравето.

35758
0
bql ravnec v poleto

bql ravnec v poletoБял Равнец билката лекуваща хиляди неща

 

Бял Равнец е билка, която има редица ползи за здравето. Малките и ефирни бели цветчета на тази популярна у нас билка не могат да бъдат сбъркани. Ако кажем, че присъствието на билката във вашия дом е задължително за всякакъв вид болежки, то няма да преувеличим. Хората залагащи на народната медицина и билколечението знаят много добре, за какво и как да използват белия равнец, но нека ви разкажем малко и ние.

Бял Равнец и лечебната му сила за здравето

Ако се чудите, кога да си наберете свежа китка бял равнец, то правилния сезон е лятото и по-точно месец юни. Тогава нежните бели цветчета на билката кичат поляните на близо и надалеч, по планини, равнини и сред долове. Най-известни са мощните лечебни свойства на билката за лечение на гинекологични проблеми, но тя има още редица приложения. Търсете белия равнец до височина от около 1500 метра, защото по-високо няма да го срещнете по поляните в планината.

Започваме  с използването на белия равнец при висока температура и като средство за борба с килограмите. Като цяло високата температура е проблем, но и естествена реакция на организма ни за защита. Ако се чудите, как точно билката ще ви помогне да свалите високата температура, то отговорът е чрез камфора, етеричните масла и танина в нея! Те предизвикват обилно отделяне на пот, което води и до повишена регулация на телесната температура. Много е просто да си направите отвара, просто поставяте сушена билка в гореща вода и запарвате за поне 10 минути, след което изпивате. Ако комбинирате билката с лимонов сок, канела и джинджифил, то ефекта е уникален, защото лекувате и болното си гърло.

Можете да комбинирате бял равнец и с две други лековити билки – черен бъз и мента. Освен с тях и листата от малини са добра комбинация, за да свалите температурата си. Сам по себе си белия равнец е доста горчив, така че добре е да го комбинирате, за да подобрите вкуса на отварата, а и да я засилите.

bql ravnec cvetchetaКато средство за борба с килограмите,

билката е прословуто ефикасна. Всичко идва от там, че регулира добре обмяната на веществата и регулира изключително добре подутия стомах. Комбинацията отново на снопче сушена мента и бял равнец, кипнати под капак за поне 15 минути и оставени да киснат поне половин час – е добрата комбинация за борба с излишните тлъстини. Добре е отварата да се пие преди всяко хранене, за да има ефект!

Освен с килограмите и температурата, белия равнец ще ви помогне да се справите и с гастрити и язви, както и високото кръвно. Относно високото кръвно, женското биле, както наричат още билката е ефикасна, защото разширява артериалните съдове и така нормализира кръвотечението. По този начин се регулира кръвното и опасността от сърдечни проблеми е премахната, само с помощта на лековитата отвара. Освен, чрез регулация на артериалното налягане, бел равнец помага и очиствайки организма от натрупаните токсини. Приемайки отвара от него имате на лице диуретично действие, затова и от тялото са изхвърлени всички отрови. Когато имате проблеми с язви и гастрити, отварата с лечебни свойства от бял равнец се приема поне три пъти дневно, докато за профилактика най-много веднъж на ден!

kitka bql ravnecДали сте си мислели, че белия равнец лекува

и отоците в краката, както и проблемните разширени вени. За целта може да си правите вана вечер на краката с отвара от бял равнец или пък да си направите домашен мехлем от билката. За ваната са ви нужни малко лавандулово масло, шепа сух бял равнец и топла вода. Киснете краката поне 20 до 30 минути, за да усетите облекчение от отоците и да възобновите доброто кръвообращение. За домашния мехлем си набавете зехтин и в него киснете свеж бял равнец поне седмица на слънце. Прибавете няколко капки карамфилово масло и всяка вечер масажирайте участъците от краката си с разширени вени с тази смес. За месец и ще забравите за тежестта в краката и болката от разширените вени.

Женското биле регулира менструацията и помага изключително много в периода на менопаузата. Смесено с билката цариче овладява топлите и студени вълни, както и регулира цикъла. Освен за женски проблеми, белия равнец се ползва и като лечител на силно главоболие и болки от ревматични заболявания. За главоболие ползвайте етеричния извлек от билката и го вдишайте, чрез влажна кърпа.  За болки в ставите и мускулите спиртния извлек от бял равнец се прилага външно и локално. Освен за всичко изброено до тук, бял равнец помага и за проблеми с бъбреците, диабет, отворени рани, кървящи венци, проблеми с жлъчката или черния дроб, за цялостно пречистване на организма.

Въобще бял равнец е наистина билката лекуваща хиляди болежки, така че не я пренебрегвайте!