Витамин В12 играе важна роля за образуването на червени кръвни клетки, метаболизма, функционирането на нервната система и синтеза на ДНК.

Ако все още се съмнявате, че е важно храни и продукти, богати на витамин  B12  да включите в диетата си, в тази статия ще научите повече за важността на витамин B12.

Човешкият организъм е в състояние да съхранява запасите от витамин В12 в продължение на няколко години напред. Но ако дълго време не ядете храни, съдържащи това вещество, може да срещнете проблеми като влошаване на паметта, световъртеж, слабост в краката, депресивно настроение. Най-страшната проява на дефицит на витамин В12 е мегалобластната анемия (злокачествена анемия), която може да бъде фатална, ако не се лекува.

Основните хранителни източници на витамин В12 са птици, месо, риба и млечни продукти. Дефицитът на витамин В12 се среща по-често от онези, които умишлено отказват да използват тези продукти: вегани, вегетарианци. Доказано е, че вегетарианците имат по-нисък индекс на телесна маса, имат по-ниски нива на холестерол, кръвна глюкоза, по-рядко страдат от проблеми с кръвното налягане и по-рядко умират от коронарна болест на сърцето.

Липсата на витамин В12

В същото време липсата на витамин В12 може да отмени всички тези ползи. Ето защо, ако спазвате специална диета, трябва да се консултирате с лекар и да разберете с помощта на специални добавки можете да компенсирате липсата на витамин В12.

А за тези, които не са ограничени в храненето, е важно да добавят храни, богати на витамин В12, към диетата си.

Витамин В12 e водоразтворим витамин от група В, необходим на организма за функционирането на нервната и хемопоетичната системи.  Най-голямо е съдържанието му в животинските продукти: черен дроб, говеждо месо, свинско месо, яйца, мляко, сирене, треска, скариди, скумрия, хайвер. Витаминът е полезен в малки дози. Един възрастен човек се нуждае средно само от 3 микрограма витамин В12 на ден.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Нестинарството – един уникален български обичай

Не е възможно е да се получи витамин В12 от растителни храни. Ако човек е на вегетарианска или веганска диета, той трябва да приема витамин В12 в синтетични форми. Най-добрият вариант са таблетките, които се разтварят под езика, позволявайки на витамина да попадне незабавно в кръвта. Алтернатива може да бъде приемането на комплекси от витамини от група В, които също ще включват В12. В този случай обаче веществото може да се абсорбира по-малко (витамин В12 се разрушава при взаимодействие с желязо или мед, витамини С, Е, В1) и дозата може да е недостатъчна, за да запълни дефицита.