Отслабване с прием на вода

Струва ли си да пиете вода за отслабване?


Да, много научни експерименти са доказали връзката между приема на вода и загубата на излишна маса..

Позволете ни да Ви представим проучването на Станфорд, което включва повече от сто жени с наднормено тегло.

Учените са избрали тези, които пият по-малко от литър вода на ден и просто са променили режима си на пиене, като са увеличили количеството течност, което са консумирали до около 2 литра. Наблюдението продължи точно една година. През това време редовно се измерваха теглото и обиколката на талията на субектите. В крайна сметка изследователите установиха, че всяка жена, без да променя начина си на живот, губи до 2 кг тегло и губи до 2 см в талията.

Друго проучване е проведено в училища в Германия. В 32 учебни заведения са монтирани чешмички с питейна вода, за да могат децата да утоляват жаждата си при първа възможност. А на учениците бяха изнесени няколко лекции за това колко полезна може да бъде водата. В края на учебната година се установи, че редовното пиене намалява риска от наднормено тегло с 31%. В експеримента са участвали почти 3000 деца в начална училищна възраст.

Защо водата ви кара да отслабвате?


Водата, както показват проучванията, има цял набор от свойства, които могат да ускорят загубата на тегло или да поддържат форма, ако не сте с наднормено тегло.

  1. Водата увеличава разхода на калории
    Достатъчно е да изпиете 500 мл (около две чаши) вода – и след 10 минути скоростта на метаболизма ще се увеличи с 30%, а ефектът ще продължи поне час. Ако консумирате 2 литра на ден, това ще е еквивалентно на загуба от приблизително 100 kcal. Приблизително толкова бихте прекарали половин час в плуване със спокойно темпо, 40 минути ходене или малко повече от половин час в миене. Ако пиете студена вода, консумацията на калории ще бъде още по-голяма, тъй като тялото трябва да изразходва енергия за загряване на входящата влага до телесна температура.
  2. Водата намалява приема на калории
    Ако утолявате жаждата си с вода, тогава не я утолявате с други напитки, които могат да бъдат много по-калорични: лимонада, сладък чай, сокове, плодови напитки, мляко. Изглежда като дреболия, но всъщност разликата е доста значителна: средно, както показват проучванията, любител на водата консумира почти 200 kcal по-малко на ден от някой, който не контролира какво точно пие.
  3. Водата намалява апетита и телесните мазнини
    За да докажат това, учените избрали 50 жени с наднормено тегло и ги помолили да пият по 500 мл (2 чаши) вода три пъти на ден: половин час преди закуска, обяд и вечеря. Повече теми не бяха ограничени в нищо.

Колко вода да пиете за отслабване


Само защото водата наистина ви помага да отслабнете или да поддържате форма, не означава, че колкото повече пиете, толкова по-добри ще бъдат резултатите.

Препоръчително е да се консумират приблизително 3,7 литра на ден за мъжете и 2,7 литра за жените. И се взема предвид приема на цялото количество, което получавате, включително от супи и сочни плодове. Не се препоръчва да се превишават тези стандарти, за да не се сблъскате с такова явление като интоксикация с вода.