Начало Пътуване Водопадите Игуасу – на прага между Бразилия и Аржентина

Водопадите Игуасу – на прага между Бразилия и Аржентина

Водопадите Игуасу, кога да ги посетите и какво ще видите?

2880
0
duga nad wodopadi iguasu

duga nad wodopadi iguasuВодопадите Игуасу – на прага между Бразилия и Аржентина

 

Водопадите Игуасу са едни от най-големите в света, но за съжаление не са много известни, извън рамките на Бразилия и Аржентина. Те се разполагат в Националния парк „Игуасу“ и са точно на границата между двете горещи туристически екзотични дестинации. Знаете ли, какво казват латиноамериканците за така известния Ниагара: „Тънка струйка вода по Божията воля“ сравнено с техните водопади. Всъщност тези водопади са доста по-широки от Ниагара, скалата от която падат е над 60 метра висока, а водата която се излива в секунда е повече от 1700 кубика. На север водопадите Игуасу са естествената гранична бразда между Бразилия и Аржентина. Те заформят своеобразна подкова и са около 275 на брой, но в дъждовния сезон стават над 350.

vodopadi iguasu arjentinaВодопадите Игуасу, кога да ги посетите и какво ще видите?

Като цяло от август до септември е най-доброто време да посетите тази грандиозна водна феерия. Тогава водата не е чак толкова пълноводна по своето количество и можете спокойно да се катерите около водопадите, и да им се насладите отблизо. От април до юни пълноводието наоколо е много голямо и водата се спуска със страшна сила и тежест, както и под голямо налягане. Поради тази причина някои участъци от мостовете покрай водопадите са затворени. Но пък горите от тропически характер наоколо са пълни с чудно красиви пеперуди, който ще ви пренесат в един приказен свят.

Името на водопадите Игуасу е останало още от древните племенни времена по тези земи около границата на Аржентина и Бразилия. То в превод означава Голямата вода и се е наложило, като официално име на водопадите, за разлика от даденото им от португалския изследовател Алваро де Вака – Салтос де Санта Мария. Туристическа обиколка на тази чудно красива местност може да се направи, както от Бразилска страна, така и от Аржентинска. Уникални разходки с хеликоптер се предлагат обаче само от бразилците. Те дори може да са на романтичната светлина на луната. Изградени са специално проектирани мрежи от пътеки през гъстата джунгла и между водопадите, за да може туристите непосредствено близо да им се насладят.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Искате ли да научите испански език?

krasotata na vodopadi iguasuТе ви отвеждат даже най-горе по скалите над водопадите,

а от там гледката няма как да се опише, просто трябва да се види. По-голямата част от великолепието на водопадите Игуасу се намира на Аржентинска страна – всъщност около 80% от тях. Там е и най-известния от всичките около 270 водопада – Дяволското гърло или Гарганта дел Диабло. Каскадата му е меко казано внушителна. Всъщност водопада се вижда в цялата си прелест от подножието  в Бразилска страна, а на Аржентинска ще видите гледката от ръба му. И все пак, за да решите откъде гледките са най-красиви имате възможност да пътувате с ферибот или автобус свободно между двете държави. Те минават доста често и туристите се възползват от тях. Дали ще отседнете за визитата си на водопадите в Аржентина или в Бразилия зависи от това, какво предпочитате.

В Бразилия ви предлагат уникалния хотелски комплекс Катаратас, който е разположен под самите гърмящи, бумтящи, пръскащи и съскащи водопади. Ако ви се иска да имате гледка, която е сякаш от туристическа картичка при събуждането ви всяка сутрин, то заложете на Аржентина и хотелския комплекс Шератон Интернасионал. Честно казано, където и да отседнете условията са супер добри, а да обиколите водопадите и от страна на двете държави не е проблем.

Градчетата около водопадите Игуасу и легендите за самите водопади

Накратко водопадите се разполагат в близост до Пуерто Игуасу на Аржентинска територия и до Фос ду Игуасу на Бразилска. И двете градчета не са големи по размери, но можете да се разходите и да се запознаете с типичния латиноамерикански бит и култура на двете държави. Въпреки, че Бразилия е страната на вечното забавление, то градчето до водопадите е по-спокойно.  За разлика от него на аржентинска страна Пуерто Игуасу е малко, но оживено градче с много активен нощен живот. Влизайки в националните паркове на, която и да е от териториите на двете страни си закупувате билет и придвижването е изцяло с автобус, което се включва в цената на билета ви или с влакче. За по-малко от три, дори четири часа не можете да разгледате водопадите на бразилска страна! Само пътеките виещи се около тях са над километър и половина.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Как да се справим със стреса в ежедневието

В самият парк можете да практикувате планинско катерене или каране на колело. Може да се качите на лодка за водна обиколка в района или пък да практикувате рафтинг. Разбира се има и множество заведения за хранене и почивка, но всичко зависи от бюджета, който сте си определили. Ако си носите храна и напитки ще ви е доста по-евтино!

За да видите прословутата градина с пеперудите

и да се докоснете на живо до папагали, колибрита и тукани – посетете Парка за птици, който е до националния парк на водопадите Игуасу в Бразилия. На аржентинска страна водопадите са още по обемни и тук ви трябва най-малко ден. Тук водопадите са разделени на маршрути по горен и долен  кръг. Може да посетите и остров Сан Мартин. Горния кръг е с по-кратък маршрут и гледките са от ръба на водопадите Игуасу, докато долния кръг се вие покрай повечето водопади и маршрута е дългичък.

На края му се стига до ферибота за остров Сан Мартин, ако водите са високи обаче ферибота не работи! На острова, ако имате щастието да стигнете дотам има две панорамни площадки, където гледките са уникални. Относно легендата за водопадите, тя се основава на предание в индианското племе гуарани. Става въпрос за любов – красива смъртна девойка не желае да се ожени за влюбеното в нея божество. Бяга с любимия си с кану през река Игуасу, но ядосано божеството разцепва на две реката и така се образуват водопадите Игуасу. А двамата влюбени са обречени на вечно падане.

Е, това беше надяваме се, че сме ви запленили и вече обмисляте посещението си на водопадите Игуасу.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Беровско езеро - Северна Македония