Всичко за коензим Q10

Коензим Q10, известен още като CoQ10, участва в строежа на почти всяка клетка, тъкан и орган в човешкото тяло. Това е витаминоподобно, мастноразтворимо биоактивно вещество, чиято основна функция е превръщането на хранителните компоненти в енергия. 

В допълнение, коензим Q10 изразява мощни антиоксидантни свойства, като предпазва организма от вредното влияние на свободните радикали. Това води до намален оксидативен стрес и понижен риск от развитие на редица хронични заболявания. 

CoQ10 се синтезира в тялото, но може да бъде набавен и външно чрез диетата или под формата на хранителна добавка. Храните с по-високо съдържание на коензим Q10 биват тези от животински произход, като черен дроб, бъбреци, пилешко месо, сардини и скумрия. Сред най-богатите на това вещество растителни храни се нареждат кръстоцветните зеленчуци, като карфиолът, броколите и аспержите. 

Кои са основните форми на CoQ10? 

Съществуват две основни форми на коензим Q10, а именно убихинол и убихинон. Убихинолът е активната антиоксидантна форма на веществото. Тя бива синтезирана в тялото от убихинон. Клиничните изследвания индикират, че с напредването на възрастта нивата и на двете форми спадат. 

Този процес започва още от 20-годишна възраст, когато производството на убихинон в организма започва да намалява. Това, от своя страна, води до понижен синтез на убихинол, тъй като убихинонът е основният компонент при производството на убихинол. 

Имайте предвид, че хранителните добавки, които съдържат убихинон обикновено са по-евтини и се срещат по-често на пазара. Тези, чието активно вещество е убихинолът и които са по-полезни с напредването на възрастта, могат да бъдат по-трудни за намиране и обикновено са по-скъпи. 

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Йога практиката – част от здравословния ни начин на живот

До какво води недостигът на коензим Q10? 

Ниските нива на коензим q-10 могат да доведат до повишен оксидативен стрес, което е предпоставка за увеличен риск от развитие на множество патологични състояния. Научните изследвания показват, че ниските нива на коензим Q10 в кръвта водят до наличието на висок холестерол, което увеличава значително риска от сърдечно-съдови заболявания. 

В допълнение, недостигът на веществото може да доведе до отслабен имунитет, мускулна дистрофия, повишен риск от развитие на ракови болести, невродегенеративни нарушения, повишено кръвно налягане и спад в енергийните нива на тялото. 

Какви са здравословните ползи от приема на добавки? 

Клиничните изследвания доказват, че CoQ10 оказва благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, като значително понижава риска от развитие на инсулт и инфаркт. Също така, това мощно биоактивно вещество предпазва от развитието на редица ракови болести, в това число рак на белите дробове, черния дроб, гърдата, панкреаса, както и рак на дебелото черво, простатата и пикочния мехур. 

В допълнение, коензим q10 подпомага загубата на излишните килограми, регулира нивата на кръвна захар, понижава нивата на “лошия” холестерол, подобрява мозъчната функция, стабилизира нивата на кръвно налягане, подсилва имунитета и стимулира оптималното действие на мускулната система.

Подобрява мозъчната функция 

Мозъкът е един от най-податливите на оксидативен стрес органи в човешкото тяло, поради високото си съдържание на мастни киселини и повишената нужда от кислород. 

Оксидативният стрес в мозъка насърчава производството на вредни съединения, които могат да повлияят негативно на паметта, мисловната дейност и концентрацията. 

Доказано е, че CoQ10 може да намали образуването на тези вредни съединения, с което да подобри мозъчната функция и да забави прогресията на невродегенеративни заболявания.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Здравословен начин на живот през призмата на всеки един от нас

Понижава риска от сърдечно-съдови болести

Сърдечният мускул съдържа едни от най-високите концентрации на коензим Q-10 в тялото. Клиничните изследвания са установили, че по-голямата част от хората, страдащи от сърдечни заболявания, имат ниски нива на CoQ10. 

Изследователите констатират, че ниските нива на коензим q10 са свързани с повишен риск от развитие на високо кръвно налягане, висок холестерол, инфаркт и инсулт. 

Предпазва от ракови заболявания 

Научните изследвания индикират, че структурата на клетките може да се повреди, вследствие на повишения оксидативен стрес, което води до увеличен риск от развитие на различни видове рак. 

Доказано е, че ниските нива на CoQ10 са свързани с двойно по-висок риск от развитие на рак. CoQ10 предпазва клетките от оксидативен стрес и стимулира производството на клетъчна енергия, насърчавайки здравето на тъканите и понижавайки риска от ракови болести. 

Забавя процесите на стареене и топи мазнините 

Многобройните научни изследвания доказват, че редовният прием на коензим q10 поддържа тялото ви младо и стройно. Приемът на 100 – 200 мг. CoQ10 дневно придава здравина и еластичност на кожата, заздравява косата и ноктите, намалява появата на бръчки и гори излишните мазнини.

Съществуват ли странични ефекти? 

CoQ10 във вид на хранителна добавка обикновено е безопасен и при повечето хора не се наблюдават странични ефекти. В някои редки случаи, приемът на коензим q-10 може да доведе до леки неразположения, като диария, гадене и стомашни киселини. 

Хората с ниско кръвно налягане или диабет трябва да бъдат по-внимателни, тъй като CoQ10 може да понижи нивата на кръвната захар и кръвното налягане. Дози над 300 мг. дневно могат да повлияят негативно на някои чернодробни ензими. 

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Празните калории, има ли ги и как ни вредят?

Тези от вас, които приемат лекарства за разреждане на кръвта или за щитовидната жлеза, трябва да се консултират с личния си лекар, преди употреба на CoQ10. 

Що се отнася до бременните и кърмещите, препоръчително е те да си набавят q-10 от хранителни източници, тъй като липсват достатъчно проучвания за безопасността на добавката при тези групи жени. 

Какви са препоръчителните дневни дози? 

От гледна точка на препоръчителния прием на CoQ10, няма строго установени дневни дози. Проучванията, изследващи здравословните ползи на коензима при възрастните, използват дневни дози, вариращи от 100 – 1000 милиграма, които обикновено са разделени на 3 – 4 равни части. 

И все пак, типичната дневна доза е от порядъка на 100 – 200 милиграма. За най-добри резултати, следвайте инструкциите на производителя или потърсете съвет от специалист. Имайте предвид, че различните хранителни добавки могат да имат различни съставки и препоръчителни дози.

  • Под 35-годишна възраст – приемайте 100 – 200 мг. убихинон (Ubiquinone) веднъж дневно
  • Над 35-годишна възраст – приемайте 100 мг. убихинол (Ubiquinol) веднъж дневно 

Откъде да закупя CoQ10 хранителна добавка? 

На пазара за хранителни добавки съществуват много и най-различни марки. Не всички обаче притежават нужното качество и съставки. Ето защо не бива да прибягвате към първата добавка с CoQ10, която попадне в полезрението ви. 

Обикновено, коензим Q10 се предлага в две форми – Убихинон (Ubiquinone) и убихинол (Ubiquinol). Убихинонът е по-разпространен в търговската мрежа, тъй като е с по-ниска цена. 

Убихинолът, от совя страна, е мощната антиоксидантна форма на Q10. С напредването на възрастта, тялото губи способността си да метаболизира убихинона в убихинол, именно поради което е силно препоръчително, хората над 35 години да приемат добавка с убихинол. 

В онлайн магазин shop.4fitness.bg можете да намерите най-добрите добавки с коензим q10, на достъпни цени цени. Богатият асортимент включва CoQ10 на таблетки или капсули, налични и в двете форми.