Plovdiv City - град Пловдив

Снимки на Главната търговска улица на град Пловдив, позната още като „Главната“

„Главната“ е основната пешеходна зона на град Пловдив и се намира в близост до Стария град. Любопитно е да споменем, че официалното име на улицата от 1990 г. е Княз Александър I Батенберг, но то почти не се използва. Преди това се е наричала улица Васил Коларов – Плодвид.

Главната улица е разположена в централната част на града. Единия ѝ край е на площад Централен, а другия ѝ край преминава над река Марица, като стига в настоящия момент до Новотел Пловдив. Дължина ѝ от приблизително 2 километра (1800 метра), което я прави най-дългата пешеходна улица в Европа.

Площад Централен е и мястото, от където започва улицата. На площада се намира операта, както и сградата на бившия Партиен дом и централните пощи. Наблизо могат да се разгледат руините от Римския Одеон.

Огромно разнообразие от стоки, продукти, дрехи, хранителни продукти могат да бъдат закупени от магазините, разположени на Главната.

Разхождайки се по Главната ще стигнете до Римския стадион и Джумая Джамия. Там се намира отбивката за Стария Град и църквата Света Богородица. Малко след като ги подминете ще видите Централни Хали. Зад тях се намира квартал Капана, за който писахме в SharenaCherga.com.

Разхождайки се по Главната, Ви препоръчваме да посетите Пеещите фонтани, Стария Град, Небет тепе и други.

Голяма част от улицата лежи върху останките от Античния Римски стадион. Той е открит на площад Джумая. Много от съвременните сгради са строени в началото на 20 век и са обявени за паметници на културата.

По време на Османската империя улицата е била от площад Джумаята до моста над река Марица. През 17-ти век османският пътешественик Евлия Челеби отбелязва, че на нея имало 880 дюкяна. През 90-те години на 19-ти век улицата е разширена по посока гарата, след което е павирана. След реконструкция от 1922 г. Главната улица на Пловдив придобива европейския си облик. Заради своята натовареност в средата на 20-ти век е построен тунел под Трихълмието, а улицата започва да се превръща основно в пешеходна зона.

Често Главната се определя като забележителност. На нея денонощно могат да се видят преминаващи хора, а наблизо има обществен транспорт до всички точки на града.

Надяваме се, че снимките ще Ви харесат и ще споделите статията с приятели!

Plovdiv City – град Пловдив
Plovdiv City – град Пловдив
Plovdiv City – град Пловдив – Главната
Plovdiv City – град Пловдив
Plovdiv City – град Пловдив – Главната търговска улица
Plovdiv City – град Пловдив Главната търговска улица
Plovdiv City – град Пловдив – Главната търговска улица
Главната търговска улица – Plovdiv City – град Пловдив
Главната Plovdiv City – град Пловдив