Начало От природата Горския слез е билка, която не бива да бъде пренебрегвана!

Горския слез е билка, която не бива да бъде пренебрегвана!

Горския слез – лечител, чийто мощ е много силна.

22301
0
gorski-slez-bilkata

gorski-slez-bilkataГорския слез е билка, която не бива да се пренебрегва!

 

Горския слез е билка, която има редица ползи за лечението на човека и за неговото здраве. Като билка слеза е още известен под имената молоха или камиляк. Няма, как да не сте виждали сред поляните, гористите ливади и засенчените кътове на природата едрите наситени лилави цветове на горския слез. С петте си издължени и набраздени цветоносни листенца, той грее в ярко лилаво с по-тъмни ивици, чийто красота завладява очите. Но все пак говорим не за красотата, а за ползите от билката, така че нека да започваме…

Горския слез – лечител, чийто мощ е много силна

Като цяло слез може да видите абсолютно навсякъде. Той расте по буренясали от трева и тръни поляни, по изкопи, развалини, покрай пътя и по всички поляни. Непретенциозен е от почва и до височина от около 1400 метра се среща често, стига да го разпознаете и да знаете, как да го ползвате. Из цяла Европа билката е срещана обилно, без крайните северни райони. С лечебни цели и свойства се използват листата и лилавите цветчета на слеза.

Когато събраната билка се изсуши в сушилни за билки или на проветриво и сенчесто място, тя може да бъде използвана. По своя мирис билката е много специфична и опитните билкари знаят, че когато изсушите горския слез, неговите цветове стават сини от ярко лилави. Самата консистенция на отварата, била чай, тинктура или друго е леко провлечена и слузеста, като вкуса е специфичен.

bilka-gorski-slezАко се питате, с какво толкова е магичен състава на горския слез, то вижте!

В слеза има каротин, танин, минерални соли около 15%, витамин Ц и органични киселини, захари и етерични масла. Освен изброеното в слеза има и слузни вещества с полезен характер. Като растение, билката е едногодишно или многогодишно растение. По скоро ще го объркате с тревата, ако не са пищните му цветчета. Билката се разстила, влачи и ляга по земята, като обилно цъфти и дава зелена листна маса. Цъфтежа на билката е от май месец до октомври, така че имате време да си наберете и изсушите, за да усетите уникалните му ползи. Относно действието на горския слез, който определено не се среща единствено в гората, то е многостранно.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Къде на планетата ни човешки крак не стъпва до днес?

Действа успокояващо на нервната система, успокоява хронична кашлица и зачервено гърло, действа противоспазмено. Според редица изследвания билката е полезна при спазми в стомашно-чревния тракт. Освен това редица изследвания са правени и в областта на доброто действие на горския слез върху бронхите и гладката мускулатура на дихателните пътища. Слеза спомага отхрачването и секрецията на бронхиални секрети. Значително употребата му подобрява работата на пикочно-половата система и храносмилането.

krasiviq-gorski-slez-cvetoveОсвен вътрешно слеза може да се приема и външно,

под формата на локални компреси и мазила. Така например силно възпаленото гърло и дори гнойната ангина – се лекуват с помощта на гаргара със слез. Освен това рани, които са инфектирани се мажат с мазило от слез или студена отвара. В народната медицина у нас горския слез е тачен, но се използва все по-малко за съжаление. Той лекува заболявания, като заушки, конюнктивити, цистит, възпаления на женската полова система, храносмилателни неразположения (колити, язви, гастрити), помага при кашлица и още редица състояния.

Как можем да използваме горкия слез? Билката се препоръчва да се ползва на отвара от листата или цветовете, или за външно локално приложение. Отварата от листа на слез се прави от ситно стрити сухи листа, около една супена лъжица на 150 милилитра вода, която е студена. Така получената смес кисне поне 5, 6 часа и се прецежда, пие се за ден на поне 3, 4 пъти.

Отварата от цветовете на слеза се прави с вряла вода, отново около 150 милилитра на една чаена лъжица сух цвят от слез. Отварата се кисне не повече от до 10 минути и после се пие разпределено на 3 приема през деня. Компресите и гаргарата за локално външно приложение се правят от смесени части листа и цвят от горския слез. Те се попарват с вряла вода, престояват 10 минути и след като изстинат се налагат на нужното болно място. Освен за лечение на зъбобол, на анемия, на обилен и тежък цикъл, на менопауза и редица други болежки, горския слез е добра подправка и за редица ястия, по скоро неговите листа, така че използвайте го, защото е супер билка, която може лесно да се намери.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Термопомпите въздух-вода – революция в отоплението и охлаждането на дома