Дизайн и архитектура


Кордопуловата къща е шедьовър на възрожденската архитектура. Построена през 1754 г., тя е най-голямата къща от този период, останала в града. Архитектурата на къщата съчетава елементи както от местната, така и от западноевропейската архитектура, отразявайки богатството и влиянието на семейство Кордопулос.

Външната фасада на къщата е изградена от камък, с дървени балкони и капаци на прозорците, които добавят към нейната естетика. Интериорът включва резбовани тавани, цветни стъклописи и традиционни мебели, които допринасят за цялостната атмосфера на къщата.

Подземни изби


Това, което отличава Кордопуловата къща от другите къщи музеи, са нейните огромни подземни изби, издълбани в пясъчниковите скали под къщата. Тези изби се простират на стотици метри и могат да поберат хиляди литри вино. Традиционните методи за производство на вино все още се използват днес, включително процеса на отлежаване в амфори, които са били използвани от древните гърци. Посетителите могат да разгледат избите и дори да участват в дегустация на вино, за да изпитат вкусовете, които са се развивали в продължение на векове в тези пещери.

История


Семейство Кордопулос, заможни търговци на вино, построяват къщата като символ на своето богатство и успех. С течение на времето къщата служи и като център за срещи на членове на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО), които се борят за освобождението на Македония. По време на тези бурни времена семейството предоставя безопасно убежище на революционерите, което прави къщата важна част от българската история.

Въпреки че семейство Кордопулос напуска Мелник по време на Гръцката гражданска война в средата на 20 век, тяхната наследница Наталия Кордопулос се завръща и превръща къщата в музей и винарна, запазвайки семейното наследство и традициите на винопроизводството живи.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Лятно работно облекло

Днес Кордопуловата къща е една от най-посещаваните туристически атракции в Мелник и е обявена за паметник на културата. Тя предлага поглед към живота на богатото семейство Кордопулос, историята на винопроизводството в региона и красотата на традиционната архитектура и дизайн.