Град Перник е разположен в Югозападна България между трите планини Витоша, Люлин и Голо Бърдо. Градът е разположен на двата бряга на река Струма. Перник е обявен за град през 1929 г. Градът се развива бързо благодарение на въгледобивната промишленост, машиностроенето и металургията. Магистрала Е79 минава през града и го превръща в основен транспортен възел. През града минава един от най-старите търговски пътища в Баканите: София – Солун – Скопие. Историческият музей предлага археологическа, етнографска и историческа експозиция. Тук е запазена колекция от антична керамика и предмети. . .

Днес в град Перник редица международни магазини приветстват клиенти.

Съвсем скоро отвори врати магазин TEDi, а в близост са Pepco, CCC, Bila, Jysk и много други вериги.

Какво можете да посетите в Перник?

Естествено, ако сте в края на януари месец, задължително трябва да усетите Международният маскараден фестивал Сурва!

Ето някои от препоръчаните места за посещение в град Перник:

  1. Минен музей Перник
  2. Музей на съвременното изкуство – музей, в който можете да видите колекция от съвременни български и чуждестранни изкуства.
  3. Пернишки музей – музей, който представя историята на града и региона от древността до днес.
  4. Крепостта „Кракра“ – крепост, която се намира на около 4 км от града и предлага красива гледка към Пернишкия балкан и река Струма. Пернишката крепост (Кракра) е средновековната крепост, разположена в югозападната част на град Перник на неголямо скалисто плато. Мястото на крепостта било със силно стратегическо значение. Тя се свързва с името на военачалника на крепостта Кракра (Кракра Пернишки), който е водил самостоятелни военни действия срещу Византийската империя.
  5. Пернишки манастир Свети Пантелеймон
  6. Крепост Ранчово градище, намира се в близост до град Радомир
  7. Църква в местността Св. Спас – Перник

Това са само някои от местата, които можете да посетите в Перник и околностите му. Градът предлага много други интересни забележителности, които със сигурност заслужават да бъдат разгледани.


Visit Pernik