Начало Говорим за... Денят на Труда или 1-ви Май, какво знаем за него?

Денят на Труда или 1-ви Май, какво знаем за него?

Денят на Труда или 1-ви Май – дата със смисъл.

2329
0
manifestacii purvi maj

manifestacii purvi majДенят на Труда или 1-ви Май, какво знаем за него?

 

Денят на Труда или 1-ви Май, просто още един официален почивен ден в календара, ден на международната работническа класа и солидарност или отминаваща все повече традиция. Какво знаем за този ден, защо се чества почти по целия свят и от къде тръгват корените му? Дали знаете, ако не любопитно ли ви е да разберете? Е, ние решихме да ви споделим нашите знания за деня, събрани от тук и там J.

Денят на Труда или 1-ви Май – дата със смисъл

Като цяло първият ден на месец май е световно отбелязвания ден на труда. На този ден голяма част от страните в света честват именно постиженията и обществените прояви на работническото общество в икономически и търговски план ако щете. Ден на международната работническа солидарност понамирисва на комунистически идеи и малко популизъм, но определено трудът на хората е нещо, което си заслужава да се отбележи, извън всякакви политически режими и нагласи.

Дали знаете, кога за първи път денят на труда се чества у нас? Това се случва през 1890 година, като проявите съвсем не са грандиозни. Във времето това, обаче се променя и през 1939 година 1-ви май става официален празник в България. По времето на комунизма от 1945 година, празника започва ежегодно да се отбелязва с пищни празненства. Дори и странно да ви прозвучи и до днес този официален празник за страната ни, обвързан изцяло със спомените за манифестациите по времето на комунизма, го има и до днес. За разлика от Мавзолея той оцеля и се пребори с Демокрацията, която според Корнелия Нинова ни отне много, но все пак какво ли ни даде?

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Научете как да изчислявате бързо с обучението по математика

1-vi maj den na trudaАко питате бабите, майките, бащите и дядовците си…

Денят на Труда или 1-ви Май е бил прословут празник едно време. Пищни празненства, масови манифестации, издигане в култ на работническата класа и награждавания по предприятията надлъж и шир в родината. Днес това е минало и празника е поредния повод да съберем няколко почивни дни и да опразним столицата, та да слушаме за задръстванията по новините. Дали миналото е по-славно или днес труда не е на почит не се знае! Празник, като 1-ви Май е наситен с история и има своята оправдана поява. Още през 19 век датата се свързва с движението на социалистите и борбите на работниците за елементарните им права в социален план.

Официално или не началото на празника се поставя през 1886 година точно на първи май. Познайте, къде се случва това – в Америка разбира се! На този ден над триста хиляди работници се събират от различни профсъюзи и провеждат неофициална стачка-митинг. Работниците искат не друго, а да се въведе нормиран работен ден от осем часа. Тази грандиозна стачка продължава цели три дни в Чикаго. Полицията трудно успява да разпръсне протеста, като над двеста души са ранени, а има и убити. След размириците на 4-ти май отново има протест, този път срещу насилието проявено от полицията. На него има ранени полицаи и един е убит, от хвърлена бомба. Следва бърз процес и седем души са осъдени и екзекутирани, нищо че в последствие са оправдани, като невинни.

praznik na trudaСлед цели три години от размирната дата и събитията около нея…

през 1889 година в Париж от трибуната на Интернационала се прави призив към целия свят – за солидарни протести и митинги към този случил се в Чикаго. Така с течение на времето, през 1904 година в Амстердам на социалистическата конференция, се призовава към демонстрации на Денят на Труда или 1-ви Май, за да се утвърди работния ден от  осем часа и други права на работниците по света. Според делегатите на конгреса най-ефективния метод за това е стачката разбира се и те решават всяка година на 1-ви май навсякъде по света работниците да спрат работа в знак на своя протест. Това разбира се цели промяна, която да няма негативно влияние над работниците, напротив!

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Стъпка по стъпка към един по-опростен живот!

Ето това е смисълът на този празник, да си търсиш правата за извършения труд по адекватен начин! Нищо, че в България нито заплащането, нито работния ден и условията за труд са адекватни. Ние празнуваме Денят на Труда или 1-ви Май, защото почиваме, а не защото сме тръгнали да си търсим правата, които така или иначе за жалост едва ли ще намерим скоро. И все пак запомнете тази дата и този официален празник, той носи много повече в себе си, от само една отживяла комунистическа традиция за манифестиране на деня!