Начало За душата Другата страна на парите – любопитни мисли от любопитни хора

Другата страна на парите – любопитни мисли от любопитни хора

Другата страна на парите видяна през погледа на различни известни хора.

2067
0
pari-wreme-misli

pari-wreme-misliДругата страна на парите – любопитни мисли от любопитни хора

 

Другата страна на парите, тази извън лукса или немотията, страната на смешното и тъжното, която се оглежда в цитатите на известни и по-малко известни хора по света. Парите са любопитно явление сами по себе си. Откакто древните финикийци са ги въвели, като разплащателно средство, наместо разменната търговия – светът доста се е променил и доста от капитализма е влязъл под кожата на всеки съвременен човек. Затова предлагаме ви нещо любопитно, за така важните пари до днешна дата, а именно любопитни мисли за тях от още по-любопитни личности. Прочетете ги, няма да съжалявате.

Другата страна на парите видяна през погледа на различни известни хора

Както мнозина са го изпитали на гърба си, парите носят по скоро болка и нещастие, отколкото щастие, макар и без тях да не можем. Затова Джордж Лоримър е казал много точно – „Добре е да имаш пари, за да си купуваш неща с тях, но е добре и от време на време да се уверяваш, че не си загубил нещата, които с пари не могат да бъдат купени.“ Днес уви, в живота на оцеляване, много по-малко се замисляме, какво губим от нематериална гледна точка, защото прекалено много сме се фокусирали над свръх консумацията и материализмът.

Древния философ Сенека споделя за парите – „Парите трябва да се управляват, а не да им слугуваме.“ Дали умеем да управляваме парите си днес, ако въобще тази пагубна стихия може да бъде управлявана от човека? Навярно не, защото корена на всяка една война, на всяка една малка или голяма смърт, била тя физическа или не, се крие именно в парите.

kufar-s-pari-misliСпоред Пиер Декурсел другата страна на парите е –  „За умните хора парите са средство, докато за глупавите са цел.“

И отново стигаме до въпроса за оцеляването. С труда си не винаги можеш да изкараш достатъчно пари, за да оцелееш, нищо че си умен. Затова целта на глупаците се превръща в проклятието на умните. И с пари, и без пари живота все е въпрос на оцеляване в свирепата човешка джунгла днес!

С лека насмешка Боб Хоуп отсича за парите и банките – „Банката е място, където ще ти отпуснат пари, ако ясно им докажеш, че не са ти необходими.“ J Е, тук нямаше как да не се усмихнете, нали! По вярно от това твърдение, няма. За Джони Милър „Парите са без значение, докато ги имаме.“ – напълно вярно или пък не? Зависи от гледната точка, когато имаш много, винаги искаш още и се страхуваш, докато когато имаш малко – просто усещащ острата им липса.

Прекрасния български писател Чудомир споделя за другата страна на парите – „Ако искаш да узнаеш, каква е цената на парите, опитай се да вземеш пари назаем от някого.“ Цената на парите е и безценна, и малоценна. Богатия дава трудно, ако въобще даде, докато бедния дава всичко, защото знае, какво е да нямаш нищо. И с риск да прозвучим тривиално, парите много напомнят за поговорката „от дето дошло, там отишло“, тоест преливаш от пусто в празно и се чудиш, каква толкова голяма сила има в тези хартийки. Може би, ние сме им я дали и сега не можем да си я вземем обратно, дори и да ни се иска. Просто машината се е завъртяла и спиране няма.

misli-za-parite-portfeil„Не гони парите, а върви срещу тях.“

е казал Аристотел Онасис за другата страна на парите . Може би така се става милиардер, знае ли човек. Все пак максимата в живота, колкото повече преследваш нещо, то толкова повече ти убягва – важи и за парите. Евгений Кашчеев отсича, че „в света на парите за човека място няма“ и това е напълно вярно, ако се замислите. Дали въобще хората са хора, когато се намеси грандоманията и алчността е въпрос с отворен отговор!

Ще завършим любопитната ни тема за другата страна на парите с една мисъл на Джим Рон„Времето е по-ценно от парите. Парите винаги могат да бъдат спечелени, докато да спечелиш време е напълно невъзможно.“ Затова ценете времето си и живейте живота, които искате, но не залагайте прекалено много на парите – те нито ще ви донесат, нито ще ви купят щастие.