Начало Здравословно Ездата – спортът които ще ви зареди с енергия

Ездата – спортът които ще ви зареди с енергия

Ездата и ползите от нея.

2229
0
ezda - momiche i kon

ezda - momiche i konЕздата – спортът които ще ви зареди с енергия

 

Ездата днес се смята за привилегия на богатите. Всъщност, като спорт ездата е своеобразна физическа активност, която е много полезна за човешкото здраве. Замисляйки се над корените на този древен спорт, то у нас той е застъпен още при сформирането на държавата ни. Прабългарите са били племе, което отлично е познавало благородните коне и освен за езда и придвижване, ги е ползвало и като източник на кобилешко мляко. Така традицията да се язди кон днес е позабравена у нас, но това не означава, че няма своите дълбоки корени в миналото. Затова нека ви разкажем малко повече за ползите за здравето ви, ако решите да се отдадете на този изключително полезен спорт.

Ездата и ползите от нея

Започвайки да ви изреждаме ползите от това да се яхнеш на коня и да си доставиш удоволствието, да се чувстваш свободен – нека споменем първо, че язденето изключително много благоприятства кръвообращението. Дишането също е силно повлияно от самото яздене. То става по-умерено, контролирано и осъзнато в течение на времето. Когато се качите на коня е нужно да заемете определена поза. Именно тази поза задържана за дълги периоди от време, като час или два, благоприятства изправения строеж на гръбначния стълб и подобрява стабилността на стойката до голяма степен.

При една езда всички мускули в тялото ви, дори и най-малките са активни. Стойката ви на коня, ви предпазва от изкривявания на гръбнака, засилва подвижността и еластичността на ставите, като ги прави по-гъвкави. Баланс и координация са двете уникални неща, които ездата може да ви даде. Вие несъзнателно ще следите движенията на коня и ще сте в напрежение всяка една секунда, като същевременно сте сред природата и й се наслаждавате. Конете са изключително благородни и грациозни животни. Те имат равен ход и дори в тръс или галоп се придвижват плавно и хармонично. Когато конят е в тръс, ездача непринудено постоянно се наглася спрямо променливите му движения. Така всяка една мускулна група в тялото е стегната. Особено напрежение се създава в областите, като тази на таза или гърба.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Екопътеки около Бургас за пролетна разходка

ezda w gorataКогато ездата премине в тръс,

то най-голямото напрежение за тялото на ездача се премества върху краката. И по точно върху най-големият мускул в телата ни – бедреният мускул. По своя характер този мускул е четириглав и няма по-масивен от него в човешкото тяло. Интересно ще ви бъде да узнаете, че именно този мускул изгаря значително по-голямо количество калории именно при ездата, отколкото при бягането да речем. Извън чисто физическите ползи на ездата, трябва да отбележим и нейните ползи относно развитие на контрола и ума у човека. Все пак конете са силни и умни животни. За да ги контролира ездача изгражда значителни ръководни и контролни умения у себе си.

Така на чисто психологическо и да кажем ментално равнище ездата ви дава две основни и важни за всеки човек неща – самоувереност и самочувствие. За къде без тях в днешните динамични времена? Именно в социалното ни общуване и среда тези два фактора ни определят, като успешни или неуспешни личности.

ezda - konqt i blagorodstvoto muЗа разлика от България, в чужбина ездата…

е масово практикуван и ценен спорт не само за състезателни цели. Тя има своето медицинско лице на лечител на стреса и натрупаното напрежение. Поставени в среда, където трябва постоянно да самоусъвършенстват собствения си баланс и координация, ездачите контролират и ума, и тялото си. Според последни изследвания именно ездата е спортът, които е добра превенция срещу заболявания, като Алцхаймера и Деменцията. За щастие у нас се появяват все повече конни бази, където можете да пояздите тези благородни и расови животни – конете. Освен това може да се насладите на планинска езда, такава в парка или просто насред полята – вие избирате.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Кадин мост - село Невестино

И така следващият път, когато ви се прииска да поспортувате на открито, спомнете си за тази статия и за ползите на ездата, като един неимоверно полезен за здравето и психиката ни спорт.