Начало Пътуване Екопътеки около Бургас за пролетна разходка

Екопътеки около Бургас за пролетна разходка

Та да тръгваме – към красивите Екопътеки около Бургас.

13196
0
ekoputeka burgas

ekoputeka burgasЕкопътеки около Бургас за пролетна разходка

 

Екопътеки около Бургас са идеалното решение за една разходка сред природата през пролетния сезон. Точно сега всичко е нацъфтяло, дърветата са се окичили с чудна и ароматна пременя, цветята красят поляните в разнообразни багри, а опияняващата песен на птиците докосва и най-тънките струни на душата ни. Представихте ли си тази пролетна идилия, на която могат да се порадват не само бургазлии, но и всички туристи от близо или далеч, дошли за една уникална разходка из планината около морската ни перла Бургас. Странджа или Стара планина, както и платото на Провадия ще ви заинтригуват. Наоколо всичко е свежо, красиво и как ухае след дъжд…

puteka v gorata okolo burgasТа да тръгваме – към красивите Екопътеки около Бургас

Започваме с най-далечната, като дестинация от града екопътека – тази отиваща към местност Шашкъните от пътя за крепостта Овеч. Разстоянието от Бургас до крепостта Овеч и едноименната екопътека е около стотина километра. По своя характер крепостта е радост за окото, но ще ви се наложи да продължите надолу през платото на Провадия, за да стигнете до спиращите дъха скални манастири в местност Шашкъните. Самата пътека води началото си от крепостта и за около 40 минути бавно ходене можете да стигнете до манастира и уникалните накацали в скалите монашески килии. Алпинистите са облагодетелствани, защото тук условията за скално катерене са уникално добри, дори и за начинаещи. Екопътеката определено си заслужава, така че намерете време да я посетите.

Следващата перла от Екопътеки около Бургас е тази до село Веселиново. Нейната дължина е около осем километра и започва непосредствено от края на селото. Насочвате се в посока град Карнобат и по маршрута ще се насладите на водопадите Малък и Голям Скок. Освен това ще преминете през местността Софрата и ще видите красивата пещера Сарая. По целия път има множество чешми, заслони и места подходящи за пикник. Ако сте издръжливи на края на прехода ще ви се разкрие уникалната гледка пред красивия водопад Голям скок, където можете и блажено да си отдъхнете.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Мостар в Босна и Херцеговина – история и красота на едно място

burgaska ekoputekaПътят на Ясния месец и Марина река

са известни маршрути сред Екопътеки около Бургас. Ясния месец е прочутия маршрут свързващ небезизвестното село Бръшлян и село Стоилово. Тук ще се потопите сред света на девствения природен парк Странджа. Ако се чудите и не знаете, защо пътеката е наречена така, то ето отговорът – това е точния маршрут на войводите участвали в Илинденско-Преображенското въстание. А маршрута е наречен така заради песента „Ясен месец веч изгрява“, която е химн на Странджа планина. Тук ще ви се наложи да изходите едни около десетина километра, но усещането е просто магическо.

Марина река е екопътека, която криволичи по самия бряг на реката и тръгва точно от прословутото с нестинарските си корени село Българи. Посоката, която следвате е Царево и за да се ориентирате по-лесно малко след Българи има табела, която е за самата екопътека. Отстрани маршрута изглежда, като коларски път, какъвто е и бил преди. Място, къде да паркирате няма, но пък оставете колата си до пътя и за около час ще изминете маршрута. Ще се насладите изцяло на красотата на природата и ще се заредите с положителна енергия определено.

Последния маршрут от Екопътеки около Бургас,

който ще ви предложим е този на река Младежка. Той е най-близо до морския град и един от най-стръмните, които ви предложихме досега. Намира се точно между Бургас и Малко Търново и е непосредствено близо до село Младежко. За да хванете пътеката насред планината е нужно първо да стигнете до Младежко, от селото тръгвате по маркираната екопътека и можете да стигнете чак до Евренозово. Трябва да знаете, обаче че пътеката се разклонява на две по едно време и едната част ви води по живописния каньон на реките Младежка и Близнашка, докато другата ви отвежда до наблюдателниците Замъка и Калето на хълма. И двата маршрута са стръмни и на места трудни за преминаване! Въпреки това има дървени парапети и за около петнадесетина километра сте изминали цялата пътека.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Пролетни маски за лице направени у дома

Екопътеки около Бургас, като тези са глътка свежест насред красивата пролетна природа в България. Те са толкова живописни, че дори екзотиката на хиляди места и страни не може да ги заглуши по тяхната автентичност. Свобода и вълшебство е всичко, което ще изпитате и определено ще искате пак да се завърнете по тези места, защото са късче България и късче от сърцето ви.