Начало Говорим за... Еньовден – интересни факти за интересния празник

Еньовден – интересни факти за интересния празник

Еньовден – поверия и обичай.

1570
0
СПОДЕЛИ
polqna-s-bilki-enovden

polqna-s-bilki-enovdenЕньовден – интересни факти за интересния празник

 

Еньовден е! На 24 юни всяка година билкарите стават по изгрев и берат по 77 билки и половина, плетат от тях венци за здраве и всеки минал под тях ще бъде дарен със силата на билките. Този типичен за българите празник, ритуал и народно поверие ако щете е много интересен. Мистиката на самия ден и ритуалите изпълнени на него са много, в календара на българина празника присъства отдавна, но откога точно не се знае. Навярно още от древните Траки, а може би не!

Еньовден има огромно значение, защото не само е апотеоз на билкарството в България, но е и точното време за лятното слънцестоене, както и за един много тачен у нас църковен празник – празника на Йоан Кръстител. По различните краища на родината го наричат Яневден, Ивъндън или пък Иванден. Обичайте на деня, макар и с много различен, и смесен езическо-християнски характер – целят едно да донесат здраве и плодородие! Нека ви разкажем малко интересни факти за деня.

Еньовден – поверия и обичаи

От прастари времена са останали редица поверия свързани с този уникален празник. Навярно от дедите си знаете, а може и да не знаете, че на Еньовден не се жъне! Защо? Защото според прадедите ни денят е лош и те са го наричали с имената хаталия или аталия. Според поверието, който отиде да работи на нивата, не уважава Свети Еньо и той му праща гръм на нивата. Така реколтата е унищожена, а човека наказан за дързостта си. Старите българи още казват по селата ( и баба ми го казваше) – „Еньо си наметна кожуха и  тръгна да търси снега“. От днешния ден започваме да се приготвяме за предстоящата зима, колкото и да не ви се вярва, защото Еньо е предвестник на зимата.

На днешния ден изгрева има мистичен и магичен характер. Много е важно по Еньовден да станете преди изгрев, защото когато слънцето изгрява „трепти и танцува“ според поверието. Който види това слънце ще бъде здрав през цялата година и няма да бъде достигнат от болести. И още… Гледайки слънцето трябва да се обърнем назад и да погледнем сянката си, през рамо. Ако тя е цяла, то болестта ще бяга от нас, ако е наполовина ще боледуваме! Според друго поверие по Еньовден слънцето тръгва към зимата, но преди това се „окъпва“ във вода или роса. Затова, които пие вода или роса, или се умие в нея – ще бъде не друго, а здрав разбира се.

momiche-enovdenСъбирането на билки! На Еньовден билкарите имат

национален празник, те рано призори тръгват и събират из поляни и гори лековити билки. Старите баби баячки и гледачки са казали – „По Еньовден се събират 77 билки за 77 болести и половин за неизвестната болест“. Мнозина твърдят, че именно на днешния ден билките са най-могъщи, силата им е най-лечебна и всеобхватна. Магьосници, митични същества, билкари, баячки и гледачки преди да се покаже слънцето – събират лековитите билки за годината, с чиято помощ ще лекуват болестите. Най-важната билка, на която е кръстен и празника е еньовчето. Неговата могъща сила е леко позабравена, ако искате да знаете, какво лекува еньовчето прочетете нашата статия за него: http://www.sharenacherga.com/eniovche-bulgarskata-bilka/. Именно на еньовчето се връзва, така важния за региона ни и с магическа сила червен конец. Правят се билкови еньовски венци, под които се минава за здраве, а билките по тях се сушат и се ползват през годината за лечение.

letni-bilki-enovdenБабите казват – „Еновските билки лекуват  безплодни жени,

правят се магии за любов или омраза, къщата се чува от зли духове“. Друг интересен обичай и ритуал на днешния ден е така нареченото „Грабене и мамене на плодородието“. Тук легендата е много интересна, вярва се, че баячки, гледачки, вещери и магьосници отиват по тъмно в чуждите ниви – голи. Там правят ритуали за плодородие, изричат определени заклинания и житата им се кланят. Само царят на житото, избрания житен клас остава изправен – тогава магьосниците го откъсват и така „грабят плодородието“, което носят на своята нива или на чужда, за която правят ритуала по грабенето. Така плодородието е откраднато. За да запазят нивите си от магьосници и вещери, стопаните жънат преди Еньовден средата и ъглите на нивите си. Така те изглеждат обрани и магьосниците не ги закачат. Някои стопани дори остават да пазят цяла нощ нивата си, в миналото разбира се.

Еньовден е един много пъстър, много интересен и много наситен със символика празник за народа. От тук насетне ще чакаме тежки жита, ще се подготвяме за зимата и ще пазим 77-те си билки набрани преди изгрева за здраве. Прекрасен и символичен летен ден с много магия в себе си – насладете му се изцяло!