Начало От природата Еньовче – българската билка за здраве!

Еньовче – българската билка за здраве!

Еньовче – билката на поколения българки.

12460
0
venec-na-enovden

venec-na-enovdenЕньовче – българската билка за здраве!

 

Еньовче знаете ли, каква е тази билка? Знаете ли, колко е полезна и защо е добре да я познавате? Нашите прабаби и баби активно са я употребявали, но днес еньовчето, като че ли тъне в забрава, а не бива! Разбира се билката еньовче активно се свързва с празника Еньовден и самите ритуали извършвани на него. Нека малко повече ви разкажем за тази чудна българска билка, ползвана от нашите и ваши баби, за да сме здрави.

Еньовче – билката на поколения българки

Еньовчето носи името на народния обичай Еньовден или по скоро обратното – въпрос на тълкуване. Този празник е създаден в чест на билките, билкарството и се празнува по времето на Лятното слънцестоене на 24 юни. Смята се според народното поверие, че билките набрани рано на Еньовден имат най-могъщата лечебна сила. Бабите баячки, гледачки и билкарки казват, че на празника е нужно да си наберем поне 77 билки – по една за всяка болест и една за безименната болест. Естествено първата билка набрана призори на Еньовден е еньовчето, а после и всички останали билки. От тях се вият венци, които се наричат за всеки член на семейството и с тях се лекуват през годината, която иде. Вие се и голям Еньовски венец от билки, който се суши до зимата и се ползва по-късно за лечение. През този венец е добре всеки да мине за здраве.

momiche-na-enovdenДо тук добре, но какво е еньовчето и защо е толкова вълшебна билка,

та чак цял празник си има? Самото еньовче днес е твърде непознато за мнозина. То носи името „драгайка“ също и е планинска билка. Химичния му състав е пълен с вещества, които действат противовъзпалително и противомикробно. На външен вид еньовчето е типично лятно цветче. То грее по планинските склонове с ярката си жълта окраска на венчетата. Много хора наричат лековитата билка с неглиже името „лепка“, защото листата му са остри и силно лепкави. Мнозина го смятат за плевел, а то не е! Билката достига около метър височина и расте на бумове по поляни и склонове в планините. Питайте баба си и тя ще ви каже – еньовчето е билката на дълголетното здраве и се бере рано призори на Еньовден.

Какво лекува тази малка и могъща билка? Еньовче ще излекува ревматични болки, висока температура, ще помогне за пристъпи на епилепсия, цистити, бъбречни болки, язва и още… Ако имате проблеми, като пърхот, псориазис, розацея, обриви или пък цирей – еньовче ще ви помогне. Има един интересен факт, който вече с поколенията е забравен за билката. Когато прадедите ни едно време са сирили сирене – наместо мая са слагали сок изстискан натурално от билката. Ежедневието, средата и живота днес ни поставят на изпитания.

Токсините в телата ни са хиляди и е добре да знаете, че тази малка жълта билка е мощно пречистващо средство. Приема и изчиства панкреаса, черния дроб, и далака от всички натрупани в тях токсини. Силата и магията на билката-чудо не спира до тук. Тя е мощно средство, което помага при проблеми с половата система на жените и мъжете.

bilka-enovcheЕто и малко практически съвети за ползването на еньовче:

Когато имате висока температура е добре да се накиснете с хладка вана с вода и отвара от еньовче в нея. Ако не ви се нрави това, може направо да изпиете отварата от билката, която е богата на салицилова киселина и затова действа за понижаването на температурата на тялото. Отвара може да си направите от прясно накълцано еньовче или пък от сухата билка. За пресните цветове е нужно да заварите вода и към нея да прибавите билката. Тя се кисне под капак докато изстине по естествен път и после се прецежда. Пие се 4 пъти на ден! Освен салицилова киселина, билката е богата и на витамин С. Тя е много полезна, когато ви боли гърло, когато усещате, че се разболявате и за тонус. Пийте отварата отново поне 4 пъти дневно и резултатите няма да закъснеят.

За акне и цирей еньовче трябва да се изсуши и да се смеси със зехтин до получаването на каша. Тя се поставя на лицето и така скоро проблема ви ще е решен. Можете да намажете и проблемните циреи директно със сока на свежата билка. Цироза и ревматизъм се лекуват с извлечен сок от лепка и резултатите са забележителни. Всички токсини са изведени извън организма, а болката е заглушена. Хората имащи заболяването „гуша“ или проблеми с щитовидната жлеза е нужно да си правят гаргари с еньовче. Тя трябва да е поне за пет минути всеки ден. Може и локално да се налагат компреси на шията, както и да се пие сок от билката. С еньовче може да сваляте телесно тегло също.

Да пиете концентрирана тинктура, по 20 капки от еньовче за камъни в бъбреците и да борите псориазиса с крем от мощната билка. Още може да си направите отвара за пърхот по скалпа, както и локално да третирате изгаряния и рани. Въобще еньовче е мощна, магична и полезна билка, която е добре да познавате и ползвате, защото ще ви дари със здраве. Има време до Еньовден – наберете си малко еньовче тогава, струва си!