Етнографският комплекс „Калимански хан“ е уникално място, което въплъщава богатството и красотата на българската народна култура и традиции. Намира се в сърцето на малкото село Калиманци, което се намира в красивия планински регион на България.

Комплексът е изграден в традиционен стил, внимателно възстановявайки традиционната архитектура на българските къщи от миналото. Сградите са изградени от дърво и камък, съчетавайки естествените материали с уют и автентичност. От пръв поглед, посетителите могат да се потопят в атмосферата на стара българска къща, която свежда до минимум влиянието на модерните технологии и въвежда в духа на миналото.

В рамките на комплекса се намират различни изложбени зали и работилници, където посетителите могат да се запознаят с богатата етнографска и културна наследство на България. В експозициите са представени традиционни ръчно изработени предмети, като текстил, керамика, дърворезба и много други. Те разказват истории за миналото на българския народ и неговата връзка с природата и общностите.

Освен изложбите, в комплекса се провеждат и различни културни събития и демонстрации на традиционни занаяти. Посетителите имат възможността да се включат в работилниците и да се научат да плетат, да тъкат, да готвят традиционни ястия или да изработват уникатни ръчно изработени изделия. Това е възможност да се открият и преживеят древните умения и традиции, които са пренасяни от поколение на поколение в българското общество.

Комплексът разполага с ресторант, където посетителите могат да се насладят на вкусната българска кухня, приготвена от местни продукти. Тук се предлагат традиционни ястия, като шопска салата, сарми, мусака и много други, които ще задоволят вкусовете на всеки гурман.

Етнографският комплекс „Калимански хан“ е истински скрит съкровище, където посетителите могат да се потопят в българската култура и традиции. Тук се съчетават автентичността на миналото с гостоприемството на съвременния свят, предлагайки незабравимо преживятие и възможност да се насладят на красотата и богатството на българската народна култура. Комплексът е идеално място за посещение за всички, които се интересуват от историята, традициите и наследството на България.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Струмско, Благоевград - снимки и видео от дрон