Начало От природата Женското биле и силата му на лечител

Женското биле и силата му на лечител

Женското биле и малко повече за неговите характеристики

2365
0
СПОДЕЛИ
sladuk-koren-jensko-bile

sladuk-koren-jensko-bileЖенското биле и силата му на лечител

 

Женското биле е по-известно под наименованието сладък корен и принадлежи към голямото семейство на Бобовите растения. От векове традиционните медицини на Древен Китай, на Европа и Близкия Изток използват мощната сила на билката. По своя характер тя има силни противовъзпалителни и дезинфекционни свойства. Помага при афти в устната кухина, при безплодие, безсъние и редица други състояния. Освен, като билка женското биле може да се приема и като хранителна добавка.

Женското биле и малко повече за неговите характеристики

У нас сладкия корен е по известен под наименованията женско биле или сладник. Той съдържа широк набор от разнообразни активни вещества, които допринасят за добрите му лечебни свойства. Като цяло научно в практиката са доказани редица свойства на билката-чудо, но тя си има и своите странични ефекти, с които трябва да се внимава! В Китай, Европа и Близкия изток народите отдавна познават женското биле и го използват по предназначение. За проблеми с храносмилателната система, за заболявания на дихателната или сърдено-съдовата системи, за усилване на имунитета и редица други неща се ползва сладкия корен.

bilki-w-kupa-sladuk-korenВ Древна Гърция сладкия корен активно се е ползвал за лечение на бронхити и пневмонии,

както и за укрепване на дихателната система въобще. Често ще го срещнете, като част от състава на редица бонбони или сладкиши, защото е здравословния заместител на рафинираната бяла захар. Glycyrrhiza – това е латинското наименование на билката, което в превод означава буквално „сладък корен“. По своята сладост глициризоновата киселина съдържаща се в корена е в пъти по-сладка от обикновената захар и толкова по-безвредна за човека и здравето му. Като заговорихме за глициризин, той е един от основните компоненти на женското биле, но и един от причинителите на страничните му ефекти. Именно той понижава нивата на тестостерон при мъжете и затова се предлагат варианти на билката, където глициризина е намален до минимум.

Освен глициризин сладкия корен е богат и на флавоноиди. Те съставят около 3% от активните му вещества и имат обещаващ ефект според проучванията за човешкото здраве. Как именно укрепва здравето ни сладкия корен? Когато организма на човека го приеме, той се преработва в телата ни под формата на глициризинова киселина. Преминавайки в черния дроб процеса на преобразуване продължава и съставката бързо достига до голяма част от тъканите на тялото. До 3 часа приетото женско биле е напълно усвоено от човешкия организъм и е оказало благотворно въздействие върху него. Билката действа предимно на ензимно ниво в телата ни!

burkan-s-jensko-bileПолзи на Женското биле за човешкото здраве

Сладкия корен спомага изключително много противовъзпалителните процеси в телата ни. Това става благодарение на флавоноидите, които окисляват до над 20% от „лошия холестерол“ в човешкото тяло. За да стане това обаче е нужно поне половин година редовно да приемате билката в много ниски дози обаче! Поради противовъзпалителния си характер, сладкия корен значително понижава и оксидацията на липидите. Приложено под формата на крем за устната кухина, женското биле лекува афти и рани в устата, като бързо редуцира размера и възпалението им. Билето значително увеличава нивата на хормона кортизол при мъжете и жените, но понижава тези на тестостерона.

Има и бегли доказателства, че женското биле помага и при астма, за лечение на болести по дихателната система, като лечител на хронично безсъние и подобни състояния. Защо наричаме женското биле именно женско? Това е така поради факта, че съставките на билката оказват благоприятно въздействие на женските хормони в периода на менопауза и при болезнена и тежка менструация. Така подутия стомах, болезнените гърди, топлите и студени вълни, рязката смяна на настроенията при дамите преди цикъл и по време на менопаузата са избегнати. Освен това сухата, белеща се, сърбяща и болезнена кожа се третира с крем от женското биле. Различни псориазиси, екземи и дерматити се третират с този крем. За лечебни цели се ползват единствено корените на билката, които се изсушават и се правят на капсули, тинктура или се ползват под формата на прах за чайове.

Препоръчителните дози от женското биле са до 5 грама от сухия корен на ден, до три пъти.

Тинктурата се препоръчва за прием до три пъти на ден отново, в количества не по-големи от 5 милилитра. Екстракта от сладкия корен в зависимост дали е деглициризиран или не се препоръчва в дози от 0,6 грама по три пъти на ден. Това са дози препоръчани за седмица. Когато приема е по-продължителен (не бива да се приема повече от месец!) е нужна консултация с лекар, поради опасните странични ефекти. Бременни жени, сърдечно болни хора, с болни бъбреци или черен дроб, както и мъже не бива да приемат билката, защото е опасно!

Женското биле е много силна и ефикасна билка, но с нея не бива да се злоупотребява, защото си играете с огъня. Винаги проучете добре нещата и се консултирайте с лекар преди да прибегнете до по-високи дози и продължителен прием на тази лековита билка.