Лещен е селото, което привлича с автентични курорти за селски туризъм в България. Разположено върху южния склон на Западните Родопи на 200 км. от София , пред него се открива незабравима гледка към Пирин планина.

Първото нещо, което ще ви посрещне в село Лещен е гледката към накацалите по стръмните склонове на планината къщички,  изградени в ковачевския архитектурен стил. Те още пазят в себе си истинския дух  на българското село.

Сред архитектурните паметници се откроява църквата „Св. Параскева”, датирана към 1836 г. и Килийното училище. Стенописите на църквата изпъкват с едрия си щрих и ярките си цветове.

Някога местните жители се препитавали с дюлгерство, ковачество и добиване на златоносен пясък. Автентичността на миналото, естествената природна красота, примесена с изкуствено придадения й модерен туристически облик, използвана и като сценичен фон за заснемане на игрални филми и музикални клипове, примамват посетители за неповторими преживявания.

В зависимост от сезона туристите могат да се облагодетелстват от благоприятни условия за лов и риболов, плуване и балнеолечение в курорта Огняново (5 км), гъбарство и билкарство, планински излети или разходки до съседните етнографски комплекси Ковачевица, Делчево и Долен. Биха могли да си организират и екскурзионен ден до близкия ски курорт Банско или до най-големия манастир в Пиринския край – Роженския.

Ваканционното място предлага 15 реставрирани и пригодени за настаняване къщи, в т. ч. 21 двойни стаи, 2 стаи с по четири легла, 4 апартамента. Автентичният им възрожденски вид, с тиклени покриви (от сечен камък) и с дъх на дърво, е съчетан с модерни условия като телефонна и компютърна връзка, сателитна телевизия.

Голяма част от къщите имат механи, в които на госта се предлага възможността сам да си приготви храна.

А какво по-голямо блаженство да си изпиеш сутрешното кафе на чардака, вдишвайки свеж планински въздух и поглъщайки с поглед красотите на запазени девствени кътчета.

Подходящи за голяма туристическа група са трапезарията (21 места), ресторантът (25 места) и лятната градина (40 места).

В селската кръчма (някогашно килийно училище:) се предлагат уникални кулинарни шедьоври. Дървени плочи представят дневното меню, а чепчето, което виси над всяка маса, очаква подръпване, за да сигнализира на келнера за породила се у клиента потребност.

Ако харесвате българските села, разгледайте и проект NaSelo.net !