СПОДЕЛИ
Ролята на Калция в детското меню

Добрата зъбна хигиена на котките помага за предотвратяване на заболявания на венците и зъбите. Пародонтозата е проблем номер едно за котките и за съжаление 70 % от четириногите се разболяват от нея още от 3 годишна възраст. Тази болест, обаче, може да се предотврати. Добри съвети за това може да прочетете, отваряйки всеки сайт за животни. В следващите редове сме обобщили най-важните изисквания за добра зъбна хигиена при котките.

Пародонтозата ще предизвика загуба на зъбите

Болестта е често срещана и при хората. Не позволявайте венците да стигат до това влошено състояние. За щастие, ние, хората можем да сложим протези, ако загубим зъбите си. Но при котките е по-различно.

Кървене от венците

Кървят ли венците на котката ви? Ако отговорът е „да” , заведете я на ветеринар, който да прегледа зъбите й. Той вероятно ще назначи лечение с антибиотици или друго, което ще спаси котката от загуба на зъбите.

Предотвратете образуването на плака

Има различни видове четки за зъби за животни и почистващи препарати, които предотвратяват появата на плака по зъбите. Перфектната устна хигиена на котките и редовното посещение на ветеринар, ще ви гарантират добро здраве на любимото животно. Направете тези грижи част от своите ежедневни навици. Котката ви обича. Обичайте я и вие!

Какво представлява плаката?

Тя е бактерия, която се появява на повърхността на зъбите. Тя ги обезцветява с кафеникави петна. С времето тя расте и причинява възпаление и кървене на венците. Ако парадонтозата не се лекува, здравината на зъбите намалява.

Кариес

Котките са податливи на разрушаване на зъбите в областта на венците. Кариесът е много неприятен и болезнен. Някои от симптомите му включват: лош дъх, бавно дъвчене, зачервени венци, видим зъбен камък, ронливи зъби, падане на зъбите.

Ако се съмнявате за наличието на кариес, незабавно заведете котката на ветеринар.

Ако любимата и котка яде сухи гранули, на пазара се продават такива, които предотвратяват появата на зъбен камък.

Източник: Na-Pazar.net