Начало Говорим за... Интересни талисмани за късмет от цял свят

Интересни талисмани за късмет от цял свят

Интересни талисмани за късмет от целия свят

2845
0
podkova-talisman-za-kusmet

podkova-talisman-za-kusmetИнтересни талисмани за късмет от цял свят

 

Интересни талисмани за късмет – замисляли ли сте се, къде по света, какво символизира късмета и защо? Въпреки, че късмета е строго непонятно понятие, то всички ние вярваме в него, даже и тайничко. Затова предположихме, че ще ви бъде забавно да научите, какво хората по света ползват, като амулети, талисмани и предмети, за да им донесе късмет! Ами да започваме.

Интересни талисмани за късмет от целия свят

Да започнем с Древен Египет, където има пирамиди, фараони, мистерии, книги на мъртвите и много холивудски продукции направени по темите. Там талисмана за късмет е скарабея. Този малък бръмбар според египтяните символизира слънцето, което изгрява всяка сутрин и ги пази от злите сили. Скарабея освен късмет символизира и самото прераждане, в което египтяните така горещо вярват. Той е символ на трансформиращият се живот и ако посетите Египет, вземете си един скарабей за късмет!

Освен бръмбар, египтяните считат за символ на късмета и стълбата. Традицията тръгва от древни времена, когато в гробниците на мъртвите си, египетските хора поставяли стълба, за да могат те да достигнат до отвъдното. Само не минавайте под стълба, това определено носи лош късмет. Посетите ли Швеция, вземете си от там малкото червено и старателно украсено конче Дала. То символизира късмета за шведите и освен това е символ на достойнство, сила, вярност и мъдрост. И как иначе? Конят е благородно животно.

 kapan-za-sunishta-talismaniИнтересни талисмани за късмет продължават с немското прасе.

Да добре чухте – в Германия прасето е символ на късмета и ако се случи по Нова Година да сте там, ще получите малко сладко прасе от марципан. То е символ на добра воля, на просперитет и благосъстояние. Докато прасето остава символ на късмета за немците, то жабата е късметлийския сувенир на австралийците. Тя според коренните жители на Австралия, аборигените е символ на изобилие, на благоденствие и е донесла необходимия дъжд, когато е имало нужда от него.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Плиска (национален историко-археологически резерват)

В Англия пък сушените жълъди са символ на късмета, колкото и да не ви се вярва. Това води началото си от времето на нашествията на Нормандците. Именно тогава англичаните се спасяват благодарение на тези сушени жълъди, които и до днес са символ на силата и късмета. Англичаните имат и още един странен талисман за късмет – това е не друго, а яйцето! Ако ви подарят яйце в Англия, значи ще имате късмет, ако то е бяло. Ако ви дадат пък кафяво яйце, освен късмет ще ви застигне и щастие. Бразилците имат един странен талисман за късмет на име „Кукиш“. Той е свит юмрук и палеца е проврян между показалеца и средния пръст (неприличен жест у нас). За бразилците обаче това е символ на неизползвания ни до момента късмет и ако бъде счупен или изгубен (защото е керамичен), късметът тотално ще ви избяга!

Интересни талисмани за късмет се пренасят в Япония,

където котетоМанеки Неко е талисман носещ късмет и богатство. Фигурката на котето е с вдигната дясна лапа, която символизира късмета и щастието, а лявата лапа държи богатството и клиентите (на търговците). От Япония направо се отправяме към САЩ, където щурецът е късметът, който така желаете. Той според индианците, както и „капанът за сънища“ символизира добрият късмет. Капана за сънища е висулка, която има пера, мъниста и коноп. Тя улавя лошите сънища, влияния и духове. Затова символизира добрите сънища и късмета на по-късен етап.

В Китай пък сред интересни талисмани за късмет се отличава червения прилеп. Затова китайците си изработват амулети с червени прилепи, които гонят лошият късмет и поличби, като носят добрият късмет. Освен червения прилеп, китайците смятат за късметлийско числото осем.  Затова се съобразяват стриктно с него, когато правят нещо в живота си. Бамбукът също символизира късмет за китайците. Според изкуството Фън Шуй – поставянето на бамбук на югоизток в дома ни, ще ни донесе късмет.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Топ 10 на най–красивите места в България
okoto-na-nazar-talismani-za-kusmetТака познатото ни синьо око от стъкло се нарича „назар“

и е късметлийския символ на турците. Този символ може да е под формата на мънисто, на стъклен сувенир, ключодържател или дори пластика. Окото на Назар отблъсква лошата енергия от човека, който го носи и му носи късмет в живота. В Полша, за да си предизвикате късмета ви е нужно не друго, я люспа от шаран. Традиционно, както ние по Никулден, поляците хапват шаран за Коледа. Именно тогава си запазват люспа от рибата и я слагат в портфейла си, за да им донесе благосъстояние и късмет. Отправяме се към далечно Перу – земята на инките. Там за късмет се ползва брадва от злато с кръгло острие – половин слънце. Тя е талисман, използван ритуално в жертвоприношенията на инките и се нарича Туми. Перуанците днес закачат брадвата на входната си врата и смятат, че пази дома им от зли сили и им носи късмет.

Интересни талисмани за късмет продължават със страната на слоновете Индия, където талисманът за късмет е самият слон. За индийците техния Бог Ганеша е носител на късмет, пазител на човека и носи благоденствие. Той се изобразява от индийците със слонска глава, защото слона е символ на дълголетие, мъдрост и късмет. Освен слона индийците смятат и камъкът ‚котешко око“ за носител на късмета. Той ви защитава от неприятности и ви носи несметни печалби. За гърците символа „кадуцей“ изразява късмета. Той е символичен меч с увити змии и крила най-отгоре. Символизира медицината и ни пази от болести.

Интересни талисмани за късмет от Северна Африка и Близкия Изток…

разпознаваме в лицето на Ръката на Фатима (Хамса). Талисмана освен да ви носи късмет, ви защитава от лоши влияния. Представлява стилизирана ръка със златен обков, стилизирани риби, око и прочие. Разбира се, няма как да пропуснем и подковата, както и четирилистната детелина, чийто произход според мнозина е Ирландски. Те са най-популярните символи на късмета по цял свят.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Храм "Света Троица" - град София

Е, това беше. Приятно четене и дано обиколите всички изброени места и се сдобиете с разнообразните им и интересни талисмани за късмет.