Според последните данни, публикувани от Института Сервантес, испанският е един от най-популярните езици, изучавани днес. Около 22 милиона ученици по света се стремят да го овладеят. Без съмнение изучаването на испански има много предимства, което го прави една от най-привлекателните възможности в сравнение с други чужди езици. И ако все още не сте сигурни в решението си и се съмнявате, представяме анализ на различни фактори, които би било хубаво да вземете предвид.

Произход на испанския език

Испанският, подобно на френския, италианския, румънския и португалския, е романски език, т.е. всички те се отнасят към общ прародител – латинския.

До 2 век пр.н.е. на Иберийския полуостров са живели различни народи: финикийци, гърци, картагенци и др. Всеки от тях е имал свой собствен език и култура. Римското завоевание и колонизация на Испания (218 г. пр. н. е.) е довело до загуба на пред-римските езици и замяната им с така наречения „народен“ или „разговорен“ латински, който се е използвал в речта на обикновените хора, войници и търговци.

Испанският (кастилският) език е резултат от еволюцията на „народния“ латински в региона на Кастилия. По време на мюсюлманското завладяване на Иберийския полуостров, около 4000 думи от арабски произход са включени в испанския език, а стандартизираният испански език се е формирал през 11 век.

Защо е полезно да ходите на курсове по испански?

Днес на испански език се говори от около 580 милиона души по света, което е 7,6% от световното население. Това прави испанския език втори език в света по брой носители на и трети най-популярен език в интернет след английския и руския.

  • Испанският е официален език в 20 държави.
  • Той е вторият най-говорим език след китайския.
  • Той е на второ място в списъка на официалните езици.
  • Испанският език е признат за втори език на международната комуникация.
ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Съвети за избор на бизнес хотел в София

Какви са ползите от изучаването на испански език за личностно израстване

В допълнение към значението на испанския език на глобално ниво, има и други причини да го изучаваме, които влияят на личностното ни израстване и развитие. Изучавайки чужд език, човек се запознава с различните културни особености на страните, в които този език е роден, и това е наистина обогатяващ процес, който Ви позволява да разберете по-добре света около нас.

Процес на обучение

Друга причина да научите испански е неговата фонетика, която се счита за доста лесна.

Освен това испанският език принадлежи към романската група, така че много от неговите граматични и лексикални характеристики са подобни на други романски езици – френски, италиански или португалски. И е съвсем логично тези прилики да помагат при изучаването на езици. Тоест, ако в миналото сте учили, например френски, испанският ще Ви бъде много по-лесен за усвояване.

Едно от най-големите предимства на изучаването на испански език е, че думите се пишат почти по същия начин, както се и произнасят. Испанският е звуков език, което означава, че правилата за правопис са много близки до правилата за произношение. Те са интуитивни. Испанският се пише така, както звучи, и обратното. И това прави испанския предпочитан за изучаване.