Начало Говорим за... Какви сладкиши ядат за Великден  хората по света?

Какви сладкиши ядат за Великден  хората по света?

Какви сладкиши ядат за Великден в…

1382
0
СПОДЕЛИ
tradicionen velikdenski kozunak

tradicionen velikdenski kozunakКакви сладкиши ядат за Великден  хората по света?

 

Какви сладкиши ядат за Великден по света питали ли сте се? Дали, както ние си хапваме обилно козунаци в България или пък не! Все пак Великден е един от най-популярните празници в световен мащаб и няма християнска държава, която да не го празнува. Винаги традиционно у нас багрим яйца, печем топли и уханни курабии, така апетитните козунаци и се събираме на традиционна семейна маса отрупана с вкусотии. Е, все пак, как е обаче по света? Нека видим традиционните сладкиши в няколко ярки християнски страни.

italianski kozunak za velikdenКакви сладкиши ядат за Великден в…

Започваме разбира се с Италия, където е меката на Западното православие. Там е Ватикана, дома на папата, на хиляди великолепни катедрали, на фрески на велики майстори и прочие и прочие. Италия, обаче е и страна на уникални кулинарни традиции. Там за Великден приготвят така нареченото традиционно – Коломба Паскуале. Това е типично тестено изделие, което е италианския козунак. Между другото той от няколко години насам се наложи доста успешно и у нас, като предложение на големите вериги хипермаркети. Е, по традиция истинското козуначено благоденствие в Италия се прави под формата на гълъб и е наситено със символиката за Светия дух, докато у нас е по скоро голям кекс със стафиди или така нареченото Панетоне по скоро.

Тестото за този типичен италиански сладкиш или козунак, както ние си го нарекохме, се прави традиционно без участието на прясно мляко. Коломба се прави традиционно не със стафиди, а с уникално вкусните захаросани парчета разнообразни цитруси. Ползват се предимно корите на плодовете и отгоре красивия сладкиш се завършва с бадеми, символ на мъдростта за италианеца. Сега от близка Италия се отправяме към далечно и екзотично

Мексико. Какви сладкиши ядат за Великден там ли, ами така наречената Капиротада.

Този сладкиш е характерен за страната сладък хляб. Той се меси само по Великден и съставките му една по една символизират мъките Христови. В тестото се влагат карамфили, сирене, стафиди и канела. Така например пръчиците от канела са кръста на Иисус, карамфилите са гвоздеите му, а цялостния хляб самото тяло Исусово. И сега от Мексико, нека отново се върнем в Европа – Англия и Финландия. Във Финландия какви сладкиши ядат за Великден? Ядат така нареченото Мямми. Сладкиша на финландците има древни и стари традиции. Той се прави от препечен кафяв малц и ръжено брашно. Уникален е начинът му на печене в малки картонени кутийки, които наподобяват структурата на кора от дърво.

Финландците украсяват красиво великденската си трапеза и поставят освен Мямми сервирано със захар и сметана и традиционната Пасха – обреден хляб.  Какви сладкиши ядат за Великден пък в Англия? Ядат разбира се сладки кифлички. Тези кифлички са характерни за великденската английска трапеза. Ще ги разпознаете по характерния им кръст, с който са украсени направен от захар. Те са украсени със стафиди и са традиционни още от времената на англосаксонците, когато са се хапвали на Разпети Петък, та така и до днес.

velikdenski kozunakКакви сладкиши ядат за Великден в Русия и съседна Гърция?

В Русия хапват така наречената и характерна за Великден Пасха. Интересно ли ви е, какво е Пасха? Ами името на Великден, но на руски. Затова и този така характерен за празника сладкиш се нарича така. Традиционно формата на сладкото изкушение е пирамида и прилича на чийзкейк. Украсен е традиционно с кръстове и се прави от извара, която се пресова, от яйца, захар, сметана и така характерните стафиди. В Гърция пък по Великден си хапват Цуреки. То много прилича на козунака, който си правим в България за празника. Традиционната форма на гръцкия козунак е венец и той се украсява със захар и сусам. В средата на този козунак гърците поставят обагрени в червено великденски яйца. Винаги козунака се прави на самият Велики Петък и се хапва на Великденската неделя.

Какви сладкиши ядат за Великден завърши! Дано ви е било интересно. Скоро ще ви запознаем и с характерните образи на Великденския празник в други страни и у нас. Дотогава подготвяйте се с козунаците и яйцата, че не остана време.