Повечето строителни фирми продават апартаменти в нови сгради без довършване. Това намалява покупната цена и позволява на купувача да извърши довършителни работи по свой вкус. Можете да поръчате довършителни работи от строитела, но не всеки решава тази стъпка. Разработчикът е ограничен в избора на материали, те обикновено са евтини, качеството им оставя много да се желае. Ето защо, след като придобие апартамент, собственикът започва да обмисля реда за ремонт на апартамент в нова сграда. Как да го направим по-добре, по-бързо и по-икономично.

Видове довършителни работи в нови сгради

Когато купувате апартамент, е необходимо да проверите състоянието му и да го сравните с условията по договора за продажба. Често разработчикът не посочва степента на готовност. Например може да се посочи грубо покритие, но всъщност няма дори такова. Какви видове покрития съществуват в новите сгради:

 1. Без довършване. Вътре няма нищо. Голи стени, ВиК щрангове без тръби. Има дограма и евтина входна врата. Подът и таванът са голи плочи без замазка, има ел. табло.
 2. Жилището е на груб финиш. Това предполага замазка на пода. Апартаментът е с прегради. Прекаран е ток и са монтирани радиатори. Правилната последователност от ремонт на апартамент в нова сграда с грубо покритие е много важна на етапи. Некачественото грубо покритие няма да направи възможно постигането на добър резултат на финала.
 3. Предварително завършване – стените вече са подравнени за боядисване или тапети. Инсталирани са комуникации, електричеството е изцяло, монтирани са контакти, ключове и интериорни врати.
 4. Довършителни работи – всички работи са завършени. Ремонтът завършен. Остава да докараме мебелите и да ги монтираме.

Ако не знаете как най-добре да направите ремонт или да построите къща, свържете се с нас и нашите специалисти ще направят всичко по най-добрия начин. Можете да се обадите на: Тел. 0896221099 ,или да напишете имейл: office@emstroy-remonti.com

Какъв вид ремонт да изберете

Как да започнете ремонт в апартамент в нова сграда без завършване? С разбиране какъв вид ремонт е необходим в настоящия момент. Разбира се, всеки иска да направи нов качествен и скъп ремонт преди да се нанесе. Да продължи много години. В рамкова монолитна къща няма пречки за това. Но къщите от тухли и панели се свиват. Ако направите основен ремонт веднага след покупка на апартамента, тогава ще се появят пукнатини, плочките могат да се напукат и като цяло ремонтните дейности ще бъдат извършени напразно. На строителите-довършители се препоръчва да изчакат 2 години. През това време къщата се свива и всички дефекти вече ще бъдат видими. Опитни специалисти съветват следната процедура за ремонт в апартамент в нова сграда: ако няма време за чакане, тогава е по-добре да направите козметичен ремонт с евтини материали. В този случай е по-добре да използвате мазилки и шпакловки с пластифициращи добавки.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Дом за сираци "Св. Николай" при манастир "Св. Троица", с. Нови хан

Друг начин за ремонт в нова сграда е да се направи предварителна облицовка от евтини материали. След няколко години няма да е жалко да ги смените за по скъпо покритие.

Как да проектираме

Дизайнерските решения се избират според вашия вкус. Добре е, ако има възможност да се обърнете към професионални дизайнери и да поръчате проект. Това ще спести време, тъй като професионалист може да ви помогне да изберете стила и да предложи няколко завършвания. Освен това дизайнерът прави измервания на стаята и изчислява разположението на вградените мебели в кухнята, съблекалнята и други стаи.

Проектиране за ремонт в нова сграда

Ако сте против тази опция, можете сами да измислите стила. В интернет ресурсите има много видео съдържание и дори има програми за автоматично поставяне. Разгледайте по-отблизо апартаменти с подобна площ и разпределение. Можете да изберете оригинални и нестандартни решения за всеки вкус. 

Преустройство

Ремонтът на апартамент в нова сграда се извършва на етапи и винаги започва с преустройство. Отговорните собственици на апартаменти ще знаят предварително кои регионални стандарти са определени за преустройство. След това получават разрешение и тогава можете да продължите, без да се страхувате, че преустройството ще бъде признато за незаконно.

Какво не трябва да правите по време на преустройството:

 • премахване на поддържащи конструкции;
 • преустройство на тавани и мазета;
 • преносни вентилационни канали;
 • монтиране на баня или тоалетна над жилищните помещения на долния апартамент;
 • намаляне на площта на жилищното пространство;
 • промяна на външния вид на фасадата на апартамента.

Дали да се включат специалисти

Залепването на тапети или боядисването на стените не е трудно за почти всеки. Но не всеки човек има опит в инсталирането на водопроводни инсталации или окабеляване на електрически кабели. Ето защо е по-добре да поверите сложната работа на професионални строители. Без скъпо оборудване не може да се извърши висококачествен ремонт. Няма смисъл да го купуваш за един ремонт. Подова замазка, премонтиране на дограма и други монтажни работи рядко се справят без покана на изпълнител. По правило строителният екип се състои от специалисти с различна квалификация: електротехници, водопроводчици, довършители. Някои собственици на апартаменти избират да наемат отделен специалист за всеки етап. Изглежда, че работата на екипа ще бъде по-ефективна, тъй като в процеса на работа те взаимодействат помежду си и проблемите се решават по-бързо.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Консултации със счетоводител в Русе

Що се отнася до проекта за ремонтни дейности, окончателния външен вид на апартамента и правилното подреждане на мебелите, услугите на дизайнер ще бъдат полезни. Ако ремонтът е сложен и скъп, можете да поканите специалист по надзор с архитектурно образование. Той ще се погрижи крайният резултат да е напълно съобразен с проекта, а работата да бъде извършена в срок и качествено.

Процедурата за ремонт на апартамент в нова сграда с грубо покритие също зависи от правилно изготвена оценка. Изготвя се на етап планиране на ремонта. Можете да прибягвате до помощта на онлайн калкулатори или да се съсредоточите върху съветите на дизайнер. Удобно е да използвате кошницата на онлайн магазините. За правилно изчисление трябва да знаете точните параметри на всяка стая: кадри, височина на стената, местоположение на прозорците и вратите. Изпълнителят може също да състави оценка, но ще е необходим план за измерване. Условията, видовете работа, категорията на строителните материали се определят писмено в договора с изпълнителя. Това ще помогне да се избегнат спорове и разногласия и да се предявят претенции към изпълнителя в случай на установени недостатъци в ремонта.

Последователността на работа при ремонт на апартамент в нова сграда

Когато започвате ремонтни работи, трябва да запомните общите правила за тяхното изпълнение. Мръсната работа започва едновременно във всички стаи, а чистата – от стая в стая. Довършването се извършва отгоре надолу – от тавана до пода. Смяната на радиатори ще може да се извършва само преди пускането на сезонното отопление. Ето защо е по-добре правилно да изчислите всички етапи във времето.

Процедурата за ремонт на апартамент в нова сграда

Процедурата за ремонт на апартамент в нова сграда с грубо покритие стъпка по стъпка

Обикновено квалифициран екип от довършители знае всички правила и последователността на етапите. Но контролът никога не е твърде много.

Оптималната последователност от етапи на грубо довършване на апартамента :

 • преустройство – разрушаване на прегради или изграждане на нови;
 • щамповани стени за полагане на електрически и интернет кабели;
 • полагане на трасе за климатик;
 • окабеляване на тръби за водоснабдяване и канализация;
 • подмяна на дограма и входни врати при необходимост;
 • подравняване на тавани стени и склонове;
 • хидроизолационни работи;
 • подова замазка;
 • довършителни работи (стенна декорация, монтаж на опънат или окачен таван, монтаж на интериорни врати).
ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Мадарски конник

Не забравяйте за съседите. Часовете за мълчание и часовете, в които може да се извършва шумна работа, са установени със закон.

За банята повечето специалисти правят отделен график. Обикновено работата в тези помещения се извършва, когато има прекъсване и изсъхване на излятите замазки и мазилка по стените. Има по-малко мръсотия и прах, няма опасност от повреда на скъпи водопроводни инсталации или плочки.

Избор на материал

Ако апартаментът в новата сграда е просторен и има много стаи, тогава можете да закупите всички материали наведнъж. Не всеки има тази възможност и най-често материалите се купуват постепенно в процеса на последователност от ремонти в апартамент в нова сграда без довършителни работи. Струва си да закупите предварително някои от материалите, които могат да изчезнат от продажба по време на вашия ремонт. Понякога довършителните материали на едно и също изделие от различни партиди могат леко да се различават по цвят.

Какво да купите предварително:

 • тапети или боя за стените;
 • декоративна мазилка;
 • Плочки за баня и подови плочки;
 • водопроводно оборудване.

При необходимост могат да се закупят шпакловки, лакове, инструменти, консумативи. Не забравяйте, че ако торби с цимент и шпакловки са в апартамента за дълго време, е възможна повреда поради бързото абсорбиране на влага. Запасите от тапети, плочки трябва да бъдат направени над изчислената стойност с 10%. Това е, за да компенсира недостига им, ако нещо се развали.

От какво не трябва да се спестява

Основните дългосрочни инвестиции са в под и стени, както и довършване на баня и кухня. Подовата настилка трябва да е с високо качество и подът да е добре изравнен. От голямо значение е подготовката на стените за боядисване или тапети. Лошото качество на шпакловка може да развали целия външен вид на финишното покритие.

Скъпите като материали и разходи за монтаж обекти са ВиК, ел. инсталация и климатична инсталация. Те не трябва да бъдат спасени. Обекти, които трябва да служат дълго време и да не изискват постоянен ремонт или подмяна.

Ако сте на загуба с опцията за преустройство, тогава е по-добре да платите на дизайнер, който професионално ще подходи към въпроса и ще предложи няколко удобни опции.