Как да намалим разходите си за пътуване в Европа, съвети от туристически портал www.Hote.Li

Макар и икономическата криза да отминава, никога не е лошо да внимаваме за бюджета, който отделяме за забавления. Почти всеки един от нас би предпочел да спести някой друг лев по време на почивката си, който да отдели за черни дни или за още една такава по друго време на годината.

Първото и най-важно нещо, което трябва да помним, е, че цената на самолетните билети пада драстично в периода октомври-февруари. Това са т.нар. мъртви периоди за повечето компании, особено седмиците веднага след коледно-новогодишните празници.

В Европа има повече от 60 авиокомпании, които предлагат нискотарифни полети, като най-популярните сред тях са easyJet, Wizzair и Ryanair. Повечето от тях, обаче, обслужват летища, които са извън центъра на големите европейски градове. Затова винаги проверявайте предварително, как точно смятате да стигнете от точка А до точка Б в подобни случаи и колко точно ще ви излезе този процес.

Когато вече сте стигнали до желаната дестинация, ще ви се наложи и да се придвижвате из нея. Повечето големи градове имат добре изградена инфраструктура на градския транспорт и едно пътуване с него ще ви излезе далеч по-евтино от такси. Най-добре си вземете комбиниран билет за няколко пътувания, а не еднократен.

Ако сте в район, в който има университет или студентско градче, ще ви е по-изгодно да си изберете хотел или апартамент, който да наемете, в близост до учебното заведение, тъй като там цените са по-ниски не само за нощувка или наем, но и за най-основните услуги, например супермаркети, барове, ресторанти и кафета.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Денонощни ключарски услуги в София

Повечето от музеите в Европа имат свободни дни, в които не се плаща за разглеждане на ексхибитите. Проверете онлайн преди да заминете, дали случайно в района на дестинацията, която сте избрали, няма да има такъв. Също така, повечето големи градове предлагат карти, които се продават също и по Интернет, с включен вход за различни атракции и неограничен достъп до обществения транспорт.

Тегленето на пари от банкомат ще ви излезе по-изгодно, отколкото обмен на валута в чейндж бюро на хотел или банка, дори и да има голяма такса за чужди държави. Бъдете сигурни, че имате сметка в евро преди да заминете.