Как да повишим костната плътност: съвети от д-р Камен Каменов, Орто пункт, София.

Д-р Камен Каменов е опитен кардиолог и специалист по вътрешни болести и остеопороза вече над 20 години. Практикувал е в Спешния център към Пирогов, София.

Какво е остеопороза и защо е важна превенцията?

Остеопорозата е едно от най – разпространените метаболитни заболявания. Среща се при по – голям брой жени над 60 години. Представлява загуба на костна маса, което води до отслабването на костите. Намаляването на костната плътност води до по – голяма вероятност от травми и болки. Характерното за остеопорозата е, че има изключително тих подход. Симптомите при нея се проявяват във вече напреднал стадий. Точно за това превенцията е изключително важна. Правилното хранене, физическата активност и периодичните изследвания са изключително важни за индивида. Те могат да бъдат ключа към здравината на костите.

Видове остеопороза

Съществуват два вида остеопороза – първична и вторична.

Най – често срещания вид е първичната остеопороза. Тя се разделя на три подвида.

 • постменопаузална – наблюдава се при жените, когато отпадне функцията на яйчниците, заради ускорената загуба на естроген; 
 • сенилна остеопороза – причина за нея е старостта и заболелите обикновено са лица над 70-годишна възраст. При тях се наблюдава по-малко приемане на калций и витамин D;
 • Ювенилна – този вид остеопороза се наблюдава при лица между 8 и 14-годишна възраст и може да се разпознае по внезапната болка в костите.

Другият вид остеопороза се нарича вторична остеопороза. Тя се проявява вследствие на друго заболяване като артрит, диабет, левкемия и др. Може да се прояви и в следствие на прием на лекарства и кортико стероиди.

Запишете си час сега за преглед за остеопороза . Редовните изследвания са ефективна превенция.

Как да повишим костната плътност: общи препоръки

Повишаването на костната плътност е много важно за здравето на индивида. Съществуват няколко важни елемента за това да контролираме костната плътност. 

 • Приемането на храни, които са богати на калций. Калцият помага за добрата плътност на костите и тяхната здравина.
 • Приема на Витамин D подпомага усвояването на калций и други полезни вещества за организма ви.
 • Физическата активност е много важна за здравината на костите.
 • Контрола на теглото на индивида има пряка връзка с плътността на костите. Придържането към тегло в нормата е предимство за вашите кости.

Комбинацията от тези фактори подпомага здравето на човека и намалява вероятността за възникване на остеопороза.

Доверете се на добър лекар, който може да ви даде правилна насока относно здравината на костите.

Д-р Камен Каменов е специалист по кардиология, вътрешни болести и остеопороза от над 20 години. Довери здравето си в сигурни ръце

Йога при остеопороза

Редица изследвания показват, че йогата има положителен ефект върху костите на човека. Тя е идеален начин за повишаване на костната плътност и превенция срещу остеопороза. Йогата изисква силна мускулна работа, която помага да балансирате и подравните тялото си. Когато тялото ви е добре подравнено, натоварването върху костите е по – малко. Мускулната работа и движението са основен фактор за здравината на костите.  Сред най – препоръчваните пози за йога са :

 • Наклон напред от стоеж
 • Поза Войн
 • Издължен страничен ъгъл

Гимнастика при остеопороза

Често срещана грешка при пациенти с остеопороза е спирането на физическата активност. Правилната активност има изключително позитивен ефект върху костите. Физическото натоварване трябва да бъде съобразено индивидуално с етапа на заболяване, данни за индивида и други фактори. Гимнастиката е един от най – ефективните методи при остеопороза. Упражненията не трябва да съдържат упражнения с резки и силни тласъци като скачане, усукване и подскоци. Подходящи упражнения за този тип заболяване са:

 • Ходене и изкачване на стълби- Те помагат за общото повишаване на костната плътност и контрола на теглото на човека.
 • Пилатес
 • Водна аеробика
 • Танци

Правилният подход към упражненията е да са щадящи и да не предизвикат болка. Увеличаването на натоварването трябва да е за сметка на увеличаване на повторенията. Програмата ви трябва да бъде индивидуално съобразено с всеки индивид.

Хранене при остеопороза 

Правилното хранене и изграждането на хранителни навици са в основата не само на превенцията срещу остеопороза, но и за защита на целия ни организъм, който ежедневно е натоварван от влиянието на външни и вътрешни фактори.

Някои храни са се доказали като много добре въздействащи на остеопороза. Такива храни са млечните продукти, яйца, риба и месо. Те съдържат голямо количество протеини и калций, които са едни от най – важните вещества за костите на човека. Същите полезни качества се съдържат и в тъмнозелените зеленчуци, зелени салати, тиквички, магданоз, моркови и други.

Приемът на Витамин D  с храната е също много полезен за остеопороза.

Прочетете още за Хранене при остеопороза

Хранителни добавки при остеопорозата

Правилните хранителни добавки са важен елемент за здравината на костите.

 • Калций – На първо място е приемат на калций. Калцият е основният минерален компонент в костите и при наличието на диета без достатъчно  калций е възможно да се предизвикат здравословни проблеми. Ниските нива на калций са основната причина за болестни състояния на костите като остеопения и остеопороза.
 • Магнезий – Друг важен компонент е магнезий. Като един от основните компоненти на костите, неговата липсва може да донесе лоши последици за вашето здраве. Той се набавя по – трудно от калция чрез хранителния режим. Приема на магнезий като хранителна добавка е доказано, че има положителен ефект за костната маса.

Витамини при остеопорозата

 • Витамин D – Един от най – важните компоненти за общо здраве е Витамин D. Високите нива на Витамин D се свързват с минерална плътност на костите.
 • Витамин K 

Ранната диагностика, правилното проследяване и адекватно лечение са елементите на вашето добро здраве. Доверете се на Д-р Камен Каменов, който е специалист от над 20 години.

Прочетете още: