На какво да обърнем внимание?

Есента е времето на най-големия спад на имунитета при много хора. А той се влияе най-често от по-ниската температура, по-малката физическа активност, на фона на отпускането на тялото през топлите летни месеци. Както е известно, организъм с намален имунитет е по-податлив на различни видове инфекции и болести. Следователно възниква въпросът, възможно ли е да повишим имунитета си по естествен начин и ако да, кои методи са най-ефективни?

Повече движение и спорт

Колкото повече упражнения имаме, толкова по-силно става тялото ни. Това е естествен закон.

Движението укрепва не само тялото, но и ума. Когато сме доволни от състоянието си и външния си вид, изпитваме много по-малко стрес. Наличието на по-малко стрес позволява на имунната система да функционира с по-голям капацитет и да се бори ефективно с вирусите и бактериите. През есента и зимата, разбира се, е по-трудно да получим същата дейност, както през лятото. За щастие имаме на разположение различни фитнес зали, спортни клубове, йога и аеробика. Можем също да тренираме у дома, като закупим различни уреди със заделени пари или пък да вземем пари на заем. Имаме също плувни басейни, закрити терени за футбол и много други възможности за спорт.

Здравословна диета

Това, което ядем, също влияе на имунитета ни. Основата на хранителните ви навици силно преработените храни ли са? Често ли похапвате хлебчета, сладкиши, храните ли се набързо или с готови ястия за претопляне във фурна или микровълнова? Ако е така, не се учудвайте, че имунитетът на тялото ви може да намалее. Тази храна не съдържа най-ценното за него – витамини, минерали и фибри. Вместо това ще получите смес от различни видове въглехидрати и мазнини. Всичко това е обилно поръсено с коктейл от консерванти, стабилизатори, овкусители и други химикали, които подобряват вкуса на храната и удължават нейния срок на годност.

Оставете настрана подобен род хранителни навици и посегнете към наистина здравословна и вкусна храна, приготвена у дома, базирана на зеленчуци, плодове и добро месо. Тези съставки могат да бъдат задушени, изпечени във фурната или приготвени в тенджера под налягане. В интернет ще намерите стотици рецепти за приготвяне на обяд за 20 минути, който не само е страхотен и здравословен, но и няма да ви струва цяло състояние.

Качествен сън

Може да ви изненада, но качеството на съня ви оказва голямо влияние върху имунитета и здравето ви. Спите ли малко? Не се грижите за „хигиената“ на съня? Много е вероятно тялото ви да страда от това и да боледува често. Защо? Защото по време на сън тялото ни се регенерира и почива. Натрупва сили да действа на следващия ден. Също така по време на сън имунната система се бори с възможни инфекции. Когато спим, калорийните нужди на тялото намаляват. Неизползваният излишък от нашата енергия може да бъде насочен към имунната система, повишавайки ефективността и качеството на нейната работа, така че тя да може да се справи със заплахата от инфекция.

Избягвайте стресови ситуации

Стресът не може да бъде напълно елиминиран от живота ни. Въпреки това може да бъде до голяма степен ограничен. Не излизайте с хора, които имат лошо влияние върху вас. Не се тревожете за нещата, които не можете да промените и са извън вашия контрол. След кратко време ще разберете, че намаляването на стреса има положителен ефект върху функционирането на тялото ви и вашето благополучие. Ще боледувате по-рядко, ще се отдалечите от света и ще започнете да вярвате повече в себе си.