Начало Говорим за... Как се празнува Великден по света?

Как се празнува Великден по света?

Християнския празник на всички християни и непостоянството на датата му.

2108
0
velidnenski qica

velidnenski qicaКак се празнува Великден по света?

 

Как се празнува Великден в България и по света? Един много светъл, много семеен и много християнски празник. Всичко около Великден е обвито в една надежда, много усмивки, традиция и символика – чувството за надежда е непреодолимо у всеки един човек. Около този светъл празник винаги има много слънце, усмивки, вкусни козунаци и курабии. Пролетта току що е напъпила с цялата си цветна палитра от багри и аромати. И защото Великден е чудесен повод да се съберем семейно, да се разходим и предната седмица да си вземем на Връбница, върбова клонка за здраве, нека ви разкажем малко повече за него.

Християнския празник на всички християни и непостоянството на датата му

Всеки от вас знае, че всяка година празника се празнува на различна дата, било то през месец април, май или дори март. Дори Източноправославните християни и Западно православните празнуват Великден на различни дати. Датата на празника се изчислява според едни и същи методи, но различието в православните календари, дава отражение и за различните дати на празника. Винаги Великден е неделята, която следва след първото пълнолуние настъпващо през пролетта. Католическата църква изчислява датата на празника по Григориански календар, а нашата Източноправославна църква изчислява датата според Юлианския календар.

shareni velikdenski qicaКак се празнува Великден у нас и по света?

Разликата между двата календара е точно 13 дни и са известни „стар“ и „нов“ стил за празнуване на Великден. Как се празнува Великден, който на няколко години съвпада и за католическия и за източноправославния свят, по света? Започваме от България разбира се. За празника още в деня наречен „Велики четвъртък“ се боядисват традиционно яйца. Винаги първото яйце е червено, символ на Христовата кръв и с него се прави кръст на челата на децата, за да са здрави. Ако не успеете да боядисате яйца в четвъртък, то и събота е възможно! Първото яйце се запазва до следващият Великден. Второто също се боядисва в червен цвят и се нарича за църквата. То се оставя в църквата на съботната литургия вечерта преди Великденската неделя.

Традиционно в петък може да си направите типично по български курабии и да омесите козунак, въпреки че тази традиция доста отмря за съжаление. Всички купуваме от големите магазини, готови сладки и козунак. А, как беше уханно преди, когато ги печахме с баба, а J! И така мюсюлманите от ромски произход също боядисват червени яйца. Те го правят точно вечерта преди Великден. Те наричат празника – „Аленото яйце“ и децата също се чукат с яйцата, като черупките от тях се хвърлят в огъня за здраве. В Родопите, където изключително добре съжителстват християнската и мюсюлманска религии, на Великден се раздават червени яйца, козунак и курабии.

Сега от България се отправяме към далечните Америка и Австралия,

за да видим как Великден се отбелязва там. По тези ширини, всъщност както и в много Европейски страни, за празника са популярни шоколадовите лакомства и по точно яйцата и великденските зайци. Затова в Австралия и Америка за децата се оформят специални кошници с различни по големина и цвят на опаковката зайчета, яйца, бонбони и шоколади. За празничното обедно меню в Австралия приготвят зеленчуци, като грах, моркови, броколи и тиква с пилешко, телешко или пък агнешко. В Америка менюто е основно от свинска шунка с ананас и картофи. Винаги се ходи на неделна литургия в църквата и се поздравява за празника.

Традиционният великденски сладкиш в Австралия е „Павлова“ – той се състой от тесто на целувки и се украсява с плодове, като ягоди, киви, ананас и мандарина. В САЩ традиционно се организира състезание по търкаляне на великденски яйца пред поляните на Белия дом. Забавлението за децата е неописуемо. В Полша освен традиционната църковна литургия се набляга и на великденската трапеза. Как се празнува Великден там ли? Със макови щрудели, агне от захар и традиционен бял колбас. Белия колбас има чесън и майорана, и традиционно се поднася с цвекло. Разбира се и Пасха – традиционния великденски хляб е на трапезата на поляците, украсен с кръст отгоре.

velikdenski lakomstvaКак се празнува Великден в Швеция и Финландия?

В Швеция яйцата за Великден са от картон в цветни краски. Вътре в тях се поставя бонбон, а домовете на шведите грейват в зелено, бяло и жълто, в чест на настъпилата великденска пролет. Ястията на трапезата са същите, като за Коледа почти. Финландците празнуват Великден със специалния сладкиш Мямми, за който скоро ви споменахме и с традиционната Пасха. Как се празнува Великден  сред Германците и Италианците? Освен с традиционните черковни литургии, тези две Европейски страни са известни и с гозбите си. В Италия се яде за Великден традиционно агнешко, но поднесено не с какво да е, а с изпечен на жар артишок. Агнешки бъбреци приготвени със сирене, грах и яйца са деликатес за Великден в Италия заедно с традиционния им козунак Коломба във форма на гълъб.

Германците пък закачат постните си ястия, като сельодка по дърветата и „погребват“ постната си супа в деня преди Великден (Велика събота). На празника децата намират из цялата къща кошнички с великденски лакомства и подаръци, а сладкишите много приличат на традиционния български козунак. Ще завършим великденското си пътешествие с Швейцария.  Как се празнува Великден там? Като великденските камбани отпътуват през страстната седмица за Рим и точно за великденската неделя се връщат. Изворите в страната се кичат с шарени яйца и гирлянди, а малките получават купища лакомства.

Весел Великден и да се порадвате на слънцето и семейството си! Защо да не заминете за една екскурзия в близката планина например? Каквото и да решите, бъдете благодарни за живота си и това, което имате.