Начало Здравословно Колко вода е полезно да пие детето през лятото?

Колко вода е полезно да пие детето през лятото?

Колко вода е полезно да пие детето лятото и защо?

2864
0
dete-pie-voda

dete-pie-vodaКолко вода е полезно да пие детето през лятото?

 

Колко вода е полезно да пие детето? Важен въпрос, на който много малко родители могат да отговорят. Разбира се всеки знае, че през лятото е добре да се пият повече течности, защото тялото се дехидрира значително по-бързо от жегата навън. Самият ни организъм сам изисква приема на повече течности, но тук е уловката. Какво значат течности и какво е добре да пие детето? Дали студена вода, дали студено газирано, чай, сок и подобни неща? Нищо подобно най-доброто, което може да пие детето си е чиста вода на стайна температура!

Именно тя хидратира организма, помага на всички функционални системи в него да работят добре и най-вече помага му да се регенерира постоянно. Пиенето на вода доказано подмладява кожата, подмладява клетките и ни кара да сме здрави. Тогава, защо позволяваме на децата си или по скоро ги учим през лятото да пият студен сок, да смучат ледени близалки, да приемат студени чайове пълни с консерванти и газирано (най-вредното нещо)? Защото и ние го правим! А не трябва. През жежкия летен ден детето трябва да пие най-малко по осем чаши вода, за да може оптимално да работи организма му и системите в него!!! Ето и основните ползи от приема на вода.

Колко вода е полезно да пие детето лятото и защо?

Много зависи дали детето ви е на година, осем години или повече. Разбира се, че едно бебе не може да изпие осем чаши вода, защото активността му най-малкото не е толкова усилена, както на едно пораснало дете. Стандартно децата от три, четири години нагоре трябва да приемат поне по литър вода дневно! Това са около 4, 5 чаши. Но лятото с оглед на интензивната игра, топлото време и постоянното движение детето се поти много повече. Така то значително по-бързо изхвърля водата от организма си и има нужда от поне 1,5 литра вода до 1,8 литра (осем чаши от поне 200 милилитра). Защо е полезно това?

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Язовир "Стойковци" - село Логодаж

voda-struktura-decaРегулира телесното тегло

приема на вода често пъти е пренебрегван. При жегата през юни, юли и август – детето пие всичко друго изстудено, но не и вода. Това води до лош баланс в храносмилателната система и усвояването на калориите. Единствено водата е напитката, която няма и грам калории, при това функционално утолява жаждата и спомага за добрата хидратация на организма. Всички други напитки само усилват жаждата, съответни приема на „празни калории“ и ни оставят дехидратирани.

Запазва сърдечно-съдовата система на детето здрава – Колко вода е полезно да пие детето, за да е здраво сърцето му и функциите на сърдечно-съдовата система оптимални? Разбира се количеството е отново най-малко поне литър. Водата съживява клетките, притока и циркулацията на кислород е оптимална, следователно сърдечно-съдовата система функционира добре.

voda-deca-pieneПиенето на вода запазва кожата, косата и ноктите здрави и ни пази от главоболие

в летните жеги не е никак чудно, че дори децата ги боли глава. Силното слънце трябва да се избягва, но и трябва да се пие много вода. Колко вода е полезно да пие детето лятото, вече казахме – поне 1,5 литра, ако е възможно. Не е добре това количество да се пие наведнъж през деня или при рязка жажда. Водата трябва да се пие бавно, по малко и разпределено в целия ден. Иначе рискувате да ви навреди. Много е важно температурата и да е стайна, защото студената вода губи значително ефекта си и ни разболява. Когато детето пие вода косата му е подхранена, кожата също, както и ноктите. То не страда от дехидратация и главоболие съответно! С балансиран и лек хранителен режим за лятото всичко е на мястото си.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Очила за продължителна работа с компютър (Unboxing)

Водата помага за доброто храносмилане, намалява риска от рак и изчиства отровите в организма – проучвания направени скоро показват, че пиенето на вода, намалява риска от рак на дебелото черво с до 40%. Освен това много е важно да знаете, кога е добре детето да пие вода! Никога след ядене непосредствено, дори и храната да е плодове. Вода се пие преди ядене или когато не сме се хранили скоро. Така храносмилателната ни система действа оптимално, а отровните вещества се изхвърлят успешно от организма ни.

Колко вода е полезно да пие детето ви родители? Вече знаете. Знаете и колко е полезна тя и дори животоспасяваща. Затова помогнете на детето си да си изгради полезния навик да пие вода. Винаги, когато е навън, нека има бутилка с вода. Нека свикне да я пие, не когато „умира от жажда“, а постепенно през целия ден. Нека не я замества с нищо друго и не прибягва до студените, сладките и газирани течности. Помогнете му да расте здраво и щастливо съответно!