Креатинът е аминокиселина, която може да се произвежда естествено от човешкото тяло. Въпреки това, произведеното от тялото количество често се оказва недостатъчно о в резултат трябва да приема допълнително и с храната.

Съществуват доста храни, които са естествено богати на креатин и са чудесен източник на тази аминокиселина. И тъй като тези източници са най-различни, всеки човек може да намери нещо, което да включи в диетата си.

Кои храни са богати на креатин

Като цяло, най-високо е съдържанието на креатин в храните от животински произход. Традиционно, на първо място трябва да поставим телешкото, тъй като нито една друга храна не би могла да се мери с него.

Следват го птичето месо, свинското, овчето, а също така и рибата. Последната, ако е мазна, е богата на омега-3 мастни киселини, които също носят безкрайно много ползи за човешкото здраве.

Ако трябва да споменем за добър източник на креатин с различен произход от този на месото, няма как да не отделим малко място на млечните продукти. Такива храни, каквито са изварата, киселото мляко и суроватката, винаги са богати а креатин.

Кои храни от растителен произход са богати на креатин

Като цяло, растенията отстъпват на месото като количество и качество на намиращия се в тях креатин, но все пак трябва да споменем за бобовите храни, като леща, грах, бял боб, които държат първенството.

Освен тях, богат източник на креатин са и семената, които заемат едно от челните места сред храните от растителен произход, Тук трябва да споменем тиквените семки и ароматните сусамени семена.

Кой трябва да приема допълнително креатин

Ако се храните с разнообразна храна и не се въздържате от животински храни, можете да откриете лесно цялото нужно количество креатин в храната.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Подобряване на имунитета след прекаран COVID-19

Обикновено, за хора, които не се занимават активно със спорт, растителните храни могат да набавят нужното количество креатин, което да допълни създаденото от тялото количество на тази аминокиселина.

Ако, обаче, искате да се придържате към растителна диета, а в същото време и спортувате активно, тогава хранителните добавки могат да са добър вариант за да не нарушавате вашия вегански или вегетариански режим на хранене (вижте повече на Workout.bg).