Начало Пътуване Къде около Пловдив през есента?

Къде около Пловдив през есента?

Къде около Пловдив през есента?

2496
0
plovdiv star grad

plovdiv star gradКъде около Пловдив през есента?

 

Къде около Пловдив, да поемем в това хубаво време, се питаме? Навярно се питате и вие ако живеете в града под тепетата или пък наоколо. Местенца около този магичен и старинен град в България има много. Разположен в сърцето на Тракийската низина – наоколо всичко е равно, но сякаш на две крачки са Родопите – криещи безброй изненади. Без много да го увъртаме, нека ви предложим няколко местенца за разходка в близост до самия град, както и малко по-отдалечени от него.

Къде около Пловдив през есента?

Ночево селото на тайнствата – ще започнем с едно съвсем обикновено село, но с необикновени ниши в скалите наоколо му. Ночево е на около петдесетина километра от Пловдив и се гуши в Родопите, както навярно предполагате. Самото село е типично родопско село – с гостоприемни хора, малки и прашни улички, леко безлюдно. Когато излезете извън него целта ви е гористата местност, която ще ви заведе до уникални изсечени в скалите ниши – от самите древни траки. Те буквално са навсякъде и някои са скални басейни, докато други са пещери, а трети фалически символи. Гледката от нишите е незабравима и определено ще се почувствате, като Индиана Джоунс тук.

batak cigov chark okolo plovdivЦигов чарк и язовир Батак

Като се замисли човек, къде около Пловдив може да иде за риба? Веднага се сеща за прекрасния язовир Батак и зимния курорт Цигов чарк в близост до него. През есента тук е пълно със зеленина, цветя и билки – да не говорим, че може и вкусна риба да си уловите. На язовира може да лагерувате с каравана, на палатка или пък да отседнете в къщичка до брега. Да посетите Батак е задължително, а сред горите на Цигов чарк ще усетите прохлада и чист въздух. От Пловдив язовира е на около шейсет километра, така че за около час до час и половина сте там – зависи от движението.

belintash okolo plovdivСветилището при Белинташ

Kогато стане въпрос за Родопите и Пловдив, можем да говорим за силните енергийни полета наоколо. Траките са оставили много по нашите земи и едни от най-известните им светилища са атракция за множество туристи, от близо и далеч. Мнозина посетили светилището твърдят, че тук часовниците спират, компасите превъртат стрелките си, а у теб се надига едно чувство за вливаща се в теб енергия. Няма да ви убеждаваме, че тук са кацали извънземни форми на живот – несъстоятелно е. Но пък със сигурност мястото е било арена на тайнствени ритуали и жертвоприношения за древните траки. Просто си заслужава да се усетите в центъра на света, затова посетете Белинташ.

И като сме започнали да ходим по дивото, следващата ни дестинация около града под тепетата е Равнища –  къде около Пловдив ще попитате? Отново в Родопите и отново на ръба на пропастта. Само на около тридесет километра от града в посока Първенец и Дедово, ще се насочите към една местност, която е уникално красива. Може да отседнете в едноименната хижа Равнища и по лесния и добре проходим път да стигнете до трудна за описване с думи скала, на чийто край сякаш кацнало във въздуха се люлее едно дърво. Височината ориентировъчно е около 1200 метра, така че погледа над ширналите се пред вас и зелени Родопи просто ще ви спре дъха.

puteka nochevo okolo plovdivСлед Равнища се питаме, къде да се отправим в Родопите наблизо около Пловдив?

Близо, близо, колко да е близо – само на около стотина километра от града, вятърът ни отвя към хижа Боровица и село Дъждовник. Какво атрактивно наоколо? Пещера утробата, отново древно светилище на траките със странна форма и още по-странно предназначение. Самата вдлъбнатина в скалата е била и преди траките да населят земите ни, но те са я дооформили и са я превърнали в това, което ще видите днес. Екопътеката водеща към пещерата тръгва от самият път водещ към село Дъждовник и табелата за нея е поизбеляла. За около час преход сред красивите Родопи, ще стигнете до пещерата. Там, какво ви очаква, вижте сами – уникално е!

Къде около Пловдив, ако не към Бачково! Само на около тридесет километра от града в посока Смолян ще стигнете до село Бачково. Тук може да се качите до Бачковския манастир, който в момента е в малък ремонт, но можете да го разгледате. Ние ви препоръчваме да се качите до светата обител, но главната ни цел е водопадът Сливодолското падало. Точно под него има уникална полянка за пикник на слънце сред тревата. Можете да се възползвате и от беседката, както и масите малко встрани от полянката. Маршрута е лесен за преход и от манастира се стига за около половин час. С деца тук е идеалното място за отдих. Самият водопад е висок около 50 метра и свежите му пръски ще ви харесат в топлите пролетни дни. Маршрута след него води към хижа Марциганица, която за жалост не работи!

Засега това са местата около Пловдив, които подбрахме за вас. Къде около Пловдив, обаче ще продължи, защото наоколо има още много уникални места, които ще ви предложим скоро. А сега, стягайте багажа и идния уикенд поемете нанякъде за отмора и релакс.