СПОДЕЛИ

Сезонът на кокичетата, както и на ракията е.
Благодарение на алкалоидъгалантамин, който се възпроизвежда от кокичетата, може да се създаде лекарство срещу редица болести.
Изследвания доказват, че кокичето има положително въздействие на функциите на човешкия мозък. На база на това се правят и медикаменти, борещи се с болестта Алзхаймер.

У нас най-често кокичето се използва за лек срещу язви, настинки и за по-добра мисловна дейност.
Лечебният спиртен извлек е популярен от редица поколения и много възрастни хора съветват да се прави предимно с блатни кокичета. Естествено, и градинските кокичета вършат чудесна работа.
Алексирът, съчетаващ камбанките от кокичета, потопени в ракия, може да се използва и за разтривка, освен за пиене.

Някой възрастни хора съветват броят на кокичетата да съответства на милилитрите на бутилката. Ето ппример: Ако бутилката е 1 литър, то се слагат 100 броя кокичета.

Важно е да се знае, че този лечебен алексир се прави във времето, т.е. трудно става от днес за утре.
Ето я и самата рецепта срещу настинка:
Необходимият брой кокичета се оставят в чиста ракия, като съдът трябва да бъде плътно затворен. Получената смес се остава в продължение на около месец и половина да престои на тъмно и хладно място, най-често в килер, маце и други. След като изтече този период, течността се прецежда.
Освен за по-горе споменатите полезни свойства, кокичетата могат да помогнат и за подобряване на зрението, при борбата срещу плексит и за по-добър тонус.