Начало От природата Летни билки, цветя и треви за домашната ни козметика

Летни билки, цветя и треви за домашната ни козметика

Летни билки, цветя и треви, кога да ги събираме?

1491
0
СПОДЕЛИ
letni bilki i cvetq

letni bilki i cvetqЛетни билки, цветя и треви за домашната ни козметика

 

Летни билки, цветя и треви са уникално доброто решение за домашната козметика на една дама. Домашната козметика има много ползи и те са безспорни, защото в нея не слагаме нищо вредно, просто използваме даровете на природата по предназначение и това е то. Предстои ни едно дълго, слънчево и динамично лято. Ще имаме възможност да си съберем множество билки, треви и цветя. Тях именно трябва да използваме по уникален начин в домашната си козметика, която цяла година вярно ще ни служи.

Летни билки, цветя и треви, кога да ги събираме?

За да си наберете качествени билки, треви, цветя и треви отидете в девствената природа на планината. У нас има много планини пълни с лековити растения, идеални за козметика приготвяна у дома. Не берете подобен род растения близо до оживени пътища, въпреки че растат и там – те са пълни с прах и вредни вещества. Не берете и по поляни, където пасе добитък. Идеалното място е сред дебрите на Родопите, Рила, Пирин или Стара планина, някъде до някоя хижа, усамотено селце или пък манастир, а защо не и водопад!

Какво може да си берете? От началото на май чак до края на септември може да берете така полезната коприва. Берете само зелените връхчета и нежните листа. Пожълтелите и увехнали не ви вършат работа. Така и в края на юни може да си наберете така полезната липа. Тя цъфти за кратко, само около 15 дни и прецъфтява. Затова не се бавете, за да си я набавите за домашната си козметика. Летни билки, цветя и треви, като глухарчето, лайката, живовляка и метличината може да си берете цяло лято. През юни, юли и август ще си набавите пък борови шишарки, листа от бреза и така полезния жълт кантарион, който можете да намерите близо до всяка горска горичка. Наберете си и така красивите горски теменужки, градински жасмин и лавандула, които са идеални за домашно приготвена козметика.

След, като си съберете всичко необходимо трябва да го изсушите и приберете в памучни торби, на място което е запазено от влага и тъмно. Така ще го ползвате благополучно през зимата също. Не ви съветваме да си берете дъбова кора или пъпки на топола, защото много трудно се сушат и по често се похабяват. Тях можете успешно да си купите и от билковата аптека!

letni bilki i cvetq v balkanaРецепти за домашна козметика от летни билки, цветя и треви

Ще започнем от косата. Тя обикновено през лятото страда доста, накъсва се, става чуплива и изисква повече грижи. Когато имате проблемен пърхот, можете да се справите с него, с помощта на цветове от невен. Малките ярко оранжеви цветове ще ви свършат работа и сухи, и свежи! В рамките на 15 дни киснете цветовете – 7 на брой в 100 милилитра пречистен спирт. След 15 дни към сместа добавяте лъжица зехтин и два пъти на ден намазвате скалпа си. За да направите косата си блестяща и мека може да си направите смес от дъбова кора, коприва, ревен и лайка. По няколко стръка от всичко. За да ползвате сместа варите лъжица от нея в гореща вода и оставяте половин час да отдъхне. Измивате косата си и изплаквате с отварата без да миете после!

При жени имащи нужда да сгъстят косата си се прави смес от: цветчета невен, зелена шишарка, жълт кантарион и коприва. По няколко стръка от всяка трева. Всичко се нарязва и попарва с вряла вода. Като изстине добавяте масло от лавандула и мажете всяка вечер скалпа. И ако не искате да увреждате косата си с химически бой, но пък искате да освежите цвета си, може да се боядисате по естествен начин с: лучени люспи, орехови черупки, корени от ревен или пък лайка. Общо взето всички тези растения ще придадат на косата ви меден нюанс. За да си направите отвара ги варите в гореща вода и плакнете косата със сместа. Трайността е сравнително кратка!

letni bilki laikaЛетни билки, цветя и треви може да използвате и при…

проблемни стъпала и длани, при потене, уморени очи или пък домашен балсам за подхранване и защо не дезодорант приготвен у дома! При потене на дланите и екзема си направете отвара от жълт кантарион и дъбова кора. По една супена лъжица от двете се вари в гореща вода, охлажда се и дланите се потапят. За сухи и потящи се стъпала си направете отвара от черупките на орех. Отново завирате черупките във вода и в охладената смес потапяте краката. За да се потите по-малко може да си направите домашна маска от летни билки, цветя и треви, като липовия цвят. Нарязвате го и завирате една супена лъжица от него до гъста каша. Когато изстине намазвате върху кожата и стойте така поне 20 минути. Това стяга порите и намалява потенето.

Дестилирана вода и цвят от метличина ще ви послужат за освежаващ домашен лосион за уморени очи. Сместа се вари в гореща вода и като изстине в нея потапяте козметични тампони, които поставяте на очите за 20 минути. С лосиона можете и да почиствате и освежавате цялото си лице. Летни билки, цветя и треви, като жасмина ще ви помогнат да си направите домашен лосион за тяло. В буркан със зехтин поставяте цветове от жасмин. Поне три седмици ги оставете да постоят на тъмно и после прецедете. С получения лосион подхранвате и придавате на кожата на тялото мекота. Домашен дезодорант от летни билки, цветя и треви ще си направите от лавандула с помощта на малко ябълков оцет. Кипвате оцета, пускате цветовете и кипвате пак. Като изстине ще ви послужи за идеален домашен дезодорант!

Това бяха само малка част от предложенията ни за домашна козметика с летни билки, цветя и треви. Ще се постараем скоро да ви предложим и нова полезна порция рецепти и съвети.