Начало От природата Лечебната ружа е билката с неподозирани свойства за човека

Лечебната ружа е билката с неподозирани свойства за човека

Лечебната ружа и полезните й свойства за човека

9520
0
lechebna-ruja

lechebna-rujaЛечебната ружа е билката с неподозирани свойства за човека

 

Лечебната ружа или така наречената Бяла ружа е идеалното антибактериално средство. Тя служи, като билка с многофункционално предназначение и като добавка към храната едновременно. Всеки познава едрите красиви и миришещи добре цветове на растението. То е многогодишно, извисява се високо с тъмнозелената си осанка и цъфти обилно през лятото. Латинското наименование на билката в превод означава официален лечител – Althea Officinalis. Обикновено красивата и ароматна ружа обича места, където влагата и слънцето са в изобилие. Ще я срещнете по блатисти местности, сред поляните и дори в градините на домакините или по тротоарите им, да ги кичи за разкош.

Лечебната ружа и полезните й свойства за човека

Още от древността ружата е била билка-лечител. Преди повече от 2500 години древните са я ползвали, като средство за лечение на множество болести. От корените, листата и цветовете на растението са се правели различни лечебни тинктури и чайове. Те са се ползвали и за храна, така че свойствата на красивото цвете са неподозирани за човека, от гледна точка на здравето. Поглеждайки в историята ще открием, че бялата ружа е служела, като храна на бедните прослойки в Сирия, докато в Древен Рим тя е била обичан зеленчук – предимно коренищата и.

За разлика от корените и, листата на лечебната ружа са с по-различен състав. Те са богати на вещества, като флавоноидите и киселини от групата на фенолната, салициловата, ванилова и други киселини. Тази красива билка радваща очите ни в разгара на лятото се ползва за лечение на възпалено гърло, за упорита кашлица, кожни екземи и възпаления. Въобще екзотичното растение-билка внесено от далечна Африка по различни части на света, днес има неограничено голямо приложение за медицински цели. Така например корените и листата на билката са богати на полизахариди. Именно те имат успокояващ ефект върху раздразнените дихателни пътища, върху силно възпаленото гърло и устна кухина.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Макадамия - изключително полезни ядки

lechebna-sila-na-rujataС всеизвестните си противовъзпалителни и антибактериални свойства…

чаят от лечебната ружа лекува възпаленото болно гърло и предотвратява изсушаването на лигавицата в устата. Всъщност отварата от ружа помага и за възпаление на венците от рода на гингивит и парадонтоза, чрез правене на гаргара. Освен благоприятна за дихателната система и гърлото, лечебната ружа оказва благотворно въздействие и на стомашно-чревната система. Тя лекува успешно язви, колити, нарушен метаболизъм и проблемно храносмилане, киселини в стомаха и нарушена перисталтика на червата, както и болестта на Крон. Лекарите препоръчват превантивното ползване на бялата ружа при изявени колити, за да се избегне перфорация и язва на стомаха.

Лечебната ружа действа благоприятно и при изявени състояния на астма, билкарите я препоръчват при нисък имунитет, състояния на вирусни настинки, стомашно-чревни разстройства и дори висока кръвна захар и диабет. Лечебните свойства на това крехко и красиво цвете не спират до тук. Бялата ружа е билка, която може да се употребява при налични камъни в бъбреците и лечението им. Освен за изхвърлянето на камъните, ружата помага и за намаляването на болката в самите бъбреци. При наличието на абсцес, ужилване от насекоми, пожълтял зъбен емайл и състояния на артрит, лечебната ружа също е много ефикасна. Козметичната индустрия широко използва екстракта от бяла ружа в състава на различни кремове с лечебна цел. Те лекуват предимно дерматит и екземи. Въздействието на лечебната ружа е под формата на лепкаво вещество, което подпомага регенерацията на кожната мембрана.

krasiva-rujaПрилагайки лечебните свойства на бялата ружа върху кожата,

спомагаме процеса на унищожаване на бактериите в нея. Така от кожата клея от ружа преминава в организма и дебелото черво, където подпомага и храносмилането. По билкарските аптеки може да намерите тинктура от лечебна ружа, изсушен субстрат за чай или капсули. Най-често тинктурите се ползват за лечение на болно гърло, възпаления в устната кухина и кашлица. За тези цели се приемат по най-много 5 лъжици тинктура на ден. Когато страдате от лошо храносмилане или пък язва, колит или възпаление на стомаха, се препоръчва приема на чай от бяла ружа. Добре е той да е смес от корените и листата на растението.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Тайните на луксозните хотели: Кое прави един хотел наистина ексклузивен?

Въобще градинската ружа е едно много специално и полезно за човека цвете. Неподозираните й за нас полезни свойства са ползвани с векове и са доказали своята ефективност. Макар и изключително безопасна по своя характер, добре е да се консултирате с лекар преди да приемете билката, под каквато и да е форма. Лечебната ружа е идеалната хранителна добавка и лечител, стига да се приема умерено и консултирано.