Начало Пътуване Мадрид страстта на Испания, която трябва да усетите

Мадрид страстта на Испания, която трябва да усетите

Какво трябва да видите в Мадрид?

2258
0
madrid luvski arki

madrid luvski arkiМадрид страстта на Испания, която трябва да усетите

 

Мадрид страстта на Испания и столицата на тази така колоритна европейска страна. Градът е люлка на изкуствата, на нощния живот, на красивата архитектура, на добрата кухня и какво ли още не. За да усетите духа на този космополитен град не ви трябва много време, но за да го разгледате и обиколите, един уикенд ще ви е прекалено малко. Тук е съсредоточена палитра от прекрасни музей, замъци, катедрали, площади, паркове и прочие. За да ви помогнем да организирате визитата си по-добре, избрахме за вас едни от най-посещаваните и големи забележителности в града.

madrid arhitecturaКакво трябва да видите в Мадрид?

Започваме от многобройните музей в града. Разбира се най-големият в Испания и прекрасна конкуренция на Парижкия Лувър е музеят Прадо. Той е сред най-големите не само в Испания и Европа, но и сред най-големите в света въобще. Тук ще имате възможността да видите автентични платна на Тициан, Гоя, Рубенс, Рафаел, Дюрер, Веласкес и други. Тук се намират световноизвестните картини „Голата Маха“ на Гоя и Рубенсовата „Трите грации“. Напълно възможно е този музей да погълне целият ви ден неусетно, така че имайте го в предвид! Следващият музей се нарича „Кралица София“ и в него са показани творби на модерното изкуство. Едни от гигантите на модернизма, като Дали, Пикасо и Миро намират място тук, за да ви впечатлят. Всъщност музеят Прадо и този музей са близко един до друг в центъра на Мадрид, така че може да ги комбинирате успешно.

Уникалната библиотека на музея Кралица София съдържа във фонда си повече от сто хиляди книги за изкуството. Идвайки в града трябва да посетите и площада Майор, както и катедралата Алмудена. Площада Майор е главния и най-големия в испанската столица. В средата му гордо се извисява статуята на крал Филип III. За разлика от миналото, когато площада е бил арена на кориди, екзекуции и пищни тържества, днес през уикендите е място за продажба на ценни антики и вещи, като книги, колекционерски монети и марки, както и стари грамофони. Площада се охранява от специфична по своята същност конна полиция. Катедралата Алмудена е просто уникален католически храм. Тя е изпълнена с красиви стъклописи и стенописи, а архитектурата и е своеобразна смесица от класически и модерни елементи. Под самата катедрала се разполага крипта, а на олтара и са фигурите на Иисус и Девата.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Какви кремове за тяло да изберем през летния сезон

madrid kralski dvorecБлизо до площада и катедралата е Кралския дворец.

Той днес е музей с приказни градини и зали. Можете спокойно да влизате от зала в зала и да се наслаждавате на красивата мебелировка, декора, картините и камините, както и на рицарските доспехи в оръжейницата. Двореца е датиран от 1764 година. На метри от площад Майор се намира най-посещаваният площад в Мадрид – Пуерта дел сол. Тук е часовника около, който испанците посрещат новата година, тук са хилядите кафенета, барове, магазини и ресторанти. Да не изпуснем и символа на града – мече от бронз! Сибелес е друг мадридски площад. Тук са така характерните за града фонтани със скулптурата на богинята на плодородието.

Докато сте на площада Майор посетете и базиликата „Сан Мигел“. Тя е единствена по характера си в Мадрид с привкуса на Барока в Италия. Построена е между 1739 година и 1945 година. Фреските и са уникални, като много нетипични са фигурите от дърво и мрамор в нея. Следващата ви дестинация в Мадрид е добре да е една от петте кралски порти в града. Тя се нарича „Алкала“ и се намира точно до най-големия мадридски парк „Буен Ретиро“. Портата прилича доста на Триумфалните арки на римляните и е в стила на неокласиката. Сабатини е нейния архитект. Относно парка, той е огромен по площ има си езеро, където можете да се возите на лодка или водно колело. Може да си направите пикник сред цветя и зеленина, както и да видите множеството статуи на исторически и съвременни личности.

madrid krasivi parkoveАко ви се ходи на корида трябва да се насочите към площада „Лас Вентас“

от март до октомври. Направо ще покачите адреналина си до небето, ако видите на живо битката между тореадор и бик. Зоопарка в Мадрид също не е за изпускане, защото тук се помещават над 6000 различни вида животни, като панди, акули, делфини, папагали и каквото още се сетите. Интересна находка е храмът „Дебод“. През 1968 година той е построен от египетски архитекти, като благодарност към испанците и помощта им, при укрепването на важни египетски сгради от древността. Разбира се в Мадрид трябва да видите и стадион „Сантяго Бернабео“, да се повозите с лифт над града, да хапнете паеля и да обиколите магазините, както и да вкусите от неповторимия нощен живот.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Как да правите пари от Интернет?

Мадрид си е Мадрид затова не пропускайте да му се насладите изцяло.