Начало Пътуване Манастири и Водопади – идеалната комбинация за отмора сред природата

Манастири и Водопади – идеалната комбинация за отмора сред природата

Манастири и Водопади в България, къде?

2103
0
СПОДЕЛИ
kupinovski-vodopad

kupinovski-vodopadМанастири и Водопади – идеалната комбинация за отмора сред природата

 

Манастири и Водопади, какво ще кажете, не е ли това идеалната почивка за едно горещо лято? Красотата на водните пръски съчетана с прохладата, зеленината и атмосферата на една света обител наоколо. Направо идеалната ваканция за любителите на тишината, природната красота и откривателството. Ако си мислите, че в Българи подобна комбинация не съществува – помислете пак! С удоволствие ще ви разкажем за едни от най-уютните местенца в страната – предлагащи ви едновременно красива природа, прохладната ласка на водопада и мистиката на един манастир. Нека започваме!

Манастири и Водопади в България, къде?

България има чудна природа и това не веднъж е било тема на наши материали. Страната изобилства от природни феномени, красиви и китни селца, архитектурни резервати, манастири с дълга и повратна история, защитени местности с девствена природа и още, и още… Днес, обаче се съсредоточаваме на уникалната комбинация от красива природа и топлина за душата. Започваме с…

bukovski-vodopadВодопад Котлите и Буковска света обител –  Този приказен водопад се е сгушил между селата Туден и Разбоище. Най-близкия град наоколо е Годеч, като разстоянието от него до манастира е около десетина километра. С кола до манастира трудно се стига, но пък от Разбоище само двадесетина минути ви делят от прекрасния манастир. Манастира се състой от цели 5 църкви, които са залепени една за друга, но само една от тях е действаща за съжаление. Това е църквата „Свети Георги“. Китни белосани стени обвити от приказна зеленина ще ви посрещнат. Каменни градежи разказващи история и само на десет минути от манастира едно природно зрелище – водопад Котлите.

Водопада е приказно красив с буйните си води спускащи се отвисоко. Има пътека, която ще ви отведе до върха му и реката. Друга пътека ще ви заведе до долната му част и езерцето, където може да си направите пикник. Едно допълнения, ако лятото е прекалено сушаво, водопада пресъхва, така че да не останете разочаровани, ако тръгнете натам през юли и август!!!

Къпиновски водопад и едноименния манастир

в района на Велико Търново, близо до селцата Къпиново и Велчево се крие приказния манастир „Свети Николай Чудотворец“. Той има древна история – построен е по времето на цар Константин-Асен около 1272 година. Манастира е добре поддържан, църквата му е много красива и в двора чудесно можете да си починете до езерото. Лятото тук е уникалното място за плаж, пикник и разходки сред природата. Река Веселина образува няколко водоскока в района на Къпиновския манастир и образува водопада със същото име. Той пада гръмко в езеро, около което е удоволствие да си отдъхнете. Манастири и Водопади на това място се комбинират перфектно.

Сливодолското падало и Бачковски манастир – Тръгвайки по пътя за Пампорово, само на десетина километра от Асеновград е живописното селце Бачково. Малко по-нагоре от него е манастира „Успение Богородично“ по-известен, като Бачковски манастир. Тук сред зелената прегръдка на Родопите тихо се гуши втората по големина и значение света обител у нас, но не само манастира е атрактивен за посетителите. Само на около 20 минути пеш от манастира, сред зелена гора по широк и лесен за преминаване път, стигате до водопада Сливодолското падало. Скалите са обрасли в мек зелен мъх, а по тях се спуска пращейки водата на няколко струи. Манастири и Водопади търсим, това и намираме тук. Условията за пикник в района са уникално добри и блажено можете да се изтегнете на сянка или слънце в резерват Червената стена, където се намира водопада.

drqnovski-manastirДряновските водопади и манастира Дряново

ако не сте чували за Манастири и Водопади тук, поне за Дряново знаете. „Свети Архангел Михайл“ по-известен, като Дряновски манастир, се намира само на 5 километра по пътя за Габрово от град Дряново. В двора на манастира ще видите костница посветена на борците за свобода в Априлското въстание. Смята се, че светата обител е построена по времето на цар Калоян и е бил мощен просветен център, какъвто е и до днес. В района на Дряновски манастир можете да видите не един, а цели два водопада. Първият е Сини вир, който е само на около 10 минути от манастира, тръгвайки от задната му част. След моста над реката следва водна каскада от множество свежи вирове, където пикника е удоволствие. Другия водопад от Манастири и Водопади ще намерите тръгвайки по пътеката за пещерата Бачо Киро. Нея може да намерите на паркинга зад манастира. И двете места са уникални.

Водопад Варовитец и Етрополски манастир – тази света обител е основана през 12 век според историците. Нарича се „Света Троица“ и е само на около пет километра от град Етрополе. Старинната каменна църква е уникално изписана и на входа и ви очаква красива икона. Водопада сред Манастири и Водопади ще намерите зад самия манастир. Буквално прекрачвате прага на манастира и се озовавате в хладната прегръдка на водопада. Може дори да минете зад него, за да усетите пръските по себе си. Наблизо е и водопад Врана вода, който е не по-малко уникален. Въобще и манастира и водопадите са приказно място.

Е, това бяха предложенията ни за уникалното съчетание от Манастири и Водопади. Подарете си мигове отмора, щастие и частица жива вяра. Обиколете родината ни, за я обикнете още повече.