Начало Пътуване Мароко – една шарена страна с много вкус и мирис на магия

Мароко – една шарена страна с много вкус и мирис на магия

Мароко – какво да посетим отивайки за първи път там?

2454
0
maroko-rabat

maroko-rabatМароко – една шарена страна с много вкус и мирис на магия

Мароко – уникална палитра от гледки, мирис, вкус и доза магия. Навярно много от вас са ходили там, а други не са все още. Но отидете ли веднъж в тази държава, запазила голяма доза от примитивното си занаятчийство, от пъстрите си обичаи и традиции, ще ви се прииска да се върнете отново. Разбира се има много места, които да се посетят и много неща, които да се видят, но стандартно туристическите агенции предлагат на пътуващите за първи път, дестинации като Маракеш, Казабланка, Фес, Рабат и Мекнес. Ще се опитаме доколкото ни е възможно да ви потопим в магичната атмосфера на тази шарена страна, която ще завладее напълно сетивата и сърцето ви.

Мароко – какво да посетим отивайки за първи път там?

Който не е бил в Мароко навярно знае, че страната има древна история и е наситена с екзотиката на Ориента, но посетите ли това място – всичко ви се изяснява, като на длан. Едни от най-популярните от години туристически маршрути в Африка, са именно в древно Мароко. Макар и сега да споменахме Африка и на вас да ви се стори, че страната на екзотиката е много далеч от нас европейците, то това е напълно погрешно схващане. Необходимо е да стигнете до познатата ни Испания и по точно град Тарифа. На пристанището там фериботи за Мароко тръгват на почти всеки част и за около 50 минути по вода, стъпвате в един напълно непознат и различен свят. Попадате в Ориента, богат на мирис от печено кафе, от подправки, от тълпи жужащи, като пчелни кошери и много много древна история – запазила се изцяло.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  София, кадри от птичи поглед, направени от квартал Лозeнец

Мястото е уникално и макар хората да са облечени различно от нас европейците, те са гостоприемни и мили. Предимно занаятчии и животновъди, обикновените мароканци са душа-хора. Тук може да видите рязко контрастиращи бедност и охолство, които ще ви завладеят и дори малко ще завидите на заспалия, спокоен и откъснат начин на живот, на тези причудливи хора.

В Рабат, която е и столица на държавата

ще се срещнете с модерно Мароко. Тук задължително трябва да се види белия мрамор и красотата на мавзолея на Мохамед 5-ти. Именно той повежда мароканците срещу френското господство и освобождава някогашната френска колония от властта на Франция. Освен Мавзолея ще е добре да видите Кралския дворец, все така бляскав, изчистен и по марокански изписан с богати дърворезби, фини мозайки и изящни арки. Кулата на Хасан, която е недовършена и до днес също е забележителност, която не бива да изпускате.

В Двореца приказно място са Андалусийските градини, музея на мароканското изкуство и всичко наоколо, защото е приказно. Местните наричат двореца град на Касбата.

maroko-kazablankaОт Рабат се отправяме мислено към бяла Казабланка, по-бяла и от белия пясък по плажовете. В Казабланка се намира една от най-големите джамии в света, тази на Хасан 2-ри. Тя е единствената най-голяма в Мароко и има минаре високо точно 210 метра, което се вижда добре от всяка точка на града. В Казабланка крайбрежието на булеварда Корниш е типично мароканско място – пълно с търговци, малки магазинчета, ресторанти, и все пак съвременни клубове и кафенета. Тук може да се снимате пред или в култовото кафе Рик от филма Казабланка.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Пречистване на черния дроб с народни средства

marakesh-marokoОт бяла Казабланка се насочваме към пъстрия Маракеш.

Той е изключително популярна туристическа дестинация и винаги тълпи от хора изпъстрят малките улички и търговските дюкянчета. Тук отново има внушителна джамия, както във всеки град в Мароко впрочем. Тя е наречена Котубия и минарето и е високо около 70 метра. Сега е момента да споменем и за Медината – Стария град на Маракеш и традиционен пазар. Тук улиците са тесни и само стоката на пищните дюкяни пращящи от красиви вещи, килими, шалове, сушени плодове, глинени съдове и прочие – се внася с мулета! Тук е шумно, пренаселено, вечно някой се пазари и преговаря.

Ако тази шумна тълпа и тарапана не е за вас, то отидете в чудните градини на Менара в Маракеш. На чаша мароканско кафе с неустоим аромат, напълно ще се потопите в безвремието на Ориенталско Мароко. Между другото в Медина може да си купите единствено най-чистото арганово масло в цял свят – така че ако искате красива кожа, коса и неимоверната полза на аргана за тях, купете си малко! След цветния Маракеш ще ви насочим към приказния Мекнес, който е бил предишната столица на кралството, преди Рабат.

Той е един от най-старите имперски градове и тук се помещава мавзолея на султан Исмаил. Целият мавзолеи е облицован в мозайка от Мароко и излъчва кралска изтънченост, която е неописуема. В Мекнес определено трябва да видите музеят Дар Джамал, където се помещава типично мароканско изкуство от миналото и от днешните времена. И все пак не пропускайте Дворецът в Мекнес, той има най-големите конюшни в кралско Мароко и е помещавал в миналото над 12 хиляди животни от благороден произход. Освен това градините му са изключително пищни и ще ви завладеят изцяло.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Майката – единственото същество, което обича безпрекословно
maroko-fes-sushene-na-kojiПоследната ни спирка за сега е Древен Фес.

В него сякаш времето е спряло и Мароко е онази кралска държава отпреди векове насам. Вероятно затова и краля на Мароко Мохамед 6-ти е избрал да се помещава именно тук. Тук се намира Двореца на краля, който не може да посетите, но да го видите отвън напълно ви стига повярвайте. Само обкованите му тежки златни порти ще ви оставят с широко зяпнала уста. Стария град на Фес отново има атрактивна Медина – пазар, където да се сдобиете с ценен сувенир и да се попазарите малко. Може да видите и Еврейския квартал в града. Въобще Мароко е просто приказка, която не може само да бъде прочетена, но задължително трябва да се изживее. Надяваме се да ви впечатлихме поне малко, защото отново повтаряме, ако веднъж посетите Мароко – сърцето все натам ще ви тегли.