Без съмнение, това е мястото, което е любимо на всички гости на Пловдив, както и жители на този прелестен град.

Статуята на Мильо в Пловдив – не си ти, ако не си я виждал…

Любопитно е да споменем, че пловдивчанинът Мильо Лудия е един от най-известните зевзеци под тепетата. Михаил Димитров Тодоров е рожденото му име, но днес вече никой не го помни така, а по-скоро с лудостта и добродушието му.

Според градски легенти Мильо е бил прекалено умен, много четял, и това във времето довело до проблеми с умственото развитие.

Заради колоритността му най-големите художници в Града под тепетата са го рисували – Йоан Левиев, Златю Бояджиев, Христо Стефанов. С една от снимките, на които е запечатан Мильо,  фотографът участва във фотоизложба, а зевзекът дори попада в кадър по време на снимките на „Време разделно”.

След разболяване от грип Мильо напуска този свят. В бедност и нищета. Парите за паметника му са дарени от Георги /Джордж/ Лазаров, лекар, работил дълги години в САЩ. Склуптурата е дело на майстора Данко Данев. Мястото избират, защото Мильо често е седял точно там, на стълбището над Главната, и наблюдавал минувачите. А сега това е любима локация за отдих и селфи с таг от Европейската столица на културата 2019.

Ето още какво може да се каже за Мильо: Известният безобиден луд Майло. Той беше популярен, мил и ексцентричен. Той е живял в града през 60-те години и е бил известен клюкар. Легендата разказва, че той е познавал слуховете за целия град и ги е разказвал на всички заинтересовани (а понякога и незаинтересовани), той е бил муза на няколко известни български художници.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Музикални инструменти с мистичен характер
Надпис Together Plovdiv 2019 – столица на културата