Като ви предстои лепене на плочки, особено ако не сте го правили досега, важно е да оправите нещата от началото до края, за да сте сигурни, че ще постигнете възможно най-добрия резултат. Както при повечето неща, подготовката е ключова и това е жизненоважна стъпка, която ще направи целия процес по-гладък, като същевременно ще избегне мъката от отстраняването на проблема, ако нещо се обърка.

Като за начало преди да започнете с лепенето на плочки, трябва да демонтирате старата подова настилка. Ако е балатум или мокет – страхотно, без никакъв проблем ще се справите сами бързо и ефикасно. Но ако ви предстои да демонтирате плочки, то тогава ще изпитате затруднения. В този случай можете да наемете фирма за кърти чисти извозва, която ще изкърти плочките вместо вас, ще почисти и ще извози строителните отпадъци вместо вас.

Лепене на плочки – основни грешки

Размерът на вашата маламашка трябва да съответства на размера на плочката. Колкото по-голяма е плочката, която използвате, толкова по-дълбоко трябва да е леглото на лепилото. Като общо правило 12 mm маламашка работи за плочки до 400 mm. Плочките, по-големи от този, се нуждаят от 15 mm прорез.

Когато режете плочки, вземете някои предпазни мерки, за да сте сигурни, че няма да ги счупим. Твърде много счупени плочки ще бъдат разточителни и скъпи. Използването на диамантен трион е най-добрият метод за рязане на плочки. Диамантеният трион е абразивен и не е назъбен.

Подът е повърхността, върху която се монтира плочката . Имате нужда от плоска, равна и здрава повърхност. Ако не разполагате с това, вашата плочка ще провисне и ще се напука на места.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Благовещение традиции и обичаи за празника

Грешната фугираща смес или неправилно направената фугираща смес може да съсипе външния вид на вашия проект. Разбъркайте фугиращата смес с мистрия, докато получите консистенция на фъстъчено масло. Използването на бормашина или гребло ще вкара въздух, който отслабва силата на задържане.