СПОДЕЛИ

Това е един от най-големите и известни български курорти, датиращ от средата на миналия век, през 1957 година. Самият курорт е разположен на територията на едноименния национален парк североизточно от Варна на разстояние 18 км, пише туристически портал ХотеЛи

Преди изграждането на курорта, тъй като тук имаше национален парк, нямаше жилищни селища, но сега в крайбрежната ивица се появи цял туристически мегаполис с развита инфраструктура, модерни хотели, първият воден парк в България и други забавления.

Наблизо има защитен от държавата горски парк с рядка фауна.

Златни пясъци е подходящ както за млади активни туристи, за които са създадени всички условия за активен отдих и пълноценен вечерен живот, така и за туристи с деца, за които има детски площадки и други забавления.

Местоположението на хотела няма значение, тъй като инфраструктурата на Златни пясъци е обмислена така, че да не се налага туристът да ходи дълго време или да търси спортни и спа центрове, ресторанти, дискотеки и нощни клубове.

Повечето хотели са построени тук през 90-те – 2000-те години и продължават да се строят и сега.

Дължината на плажното крайбрежие е около 7 километра, плажовете са пясъчни, широки от 50 до стотици метри.

В този курорт има възможност да съчетаете бизнеса с удоволствието, благодарение на балнеологичния център „Амбасадор“, където артрозата, артритът, неврозата, бронхитът и хроничният фарингит и стресът могат да бъдат лекувани с помощта на минерални извори и пчелни продукти.

Как да стигнете до Златни пясъци

Златни пясъци се намира на 18 км от Варна, където се намира международното летище, където пристигат много чартърни и редовни самолети.

От летището до курорта – половин час с автобус номер 409, който се движи на всеки половин час от 6 до 23 часа.

Туристите, пристигащи в Бургас, няма да имат затруднения да стигнат до Варна, автобусите между Бургас и Варна се движат 15 пъти на ден, отнема около час и 20 минути, билетът струва 12 лева.

Златни пясъци плажове

По отношение на релефа местните плажове представляват доста равна, дълга (около 7 км) и широка (50 до 100 м) ивица фин фин пясък. Тъй като курортът се намира в зона на национален парк, властите щателно следят за чистотата както на самия плаж, така и на околната среда, благодарение на което местните плажове са наградени със Син флаг.

Морето край брега е плитко и дъното е доста чисто, потъва малко по-стръмно, отколкото в Слънчев бряг или Албена .

Златни пясъци хотели

Самият курорт се появява в средата на миналия век, така че има много хотели, построени през онези дни, но всички те са реконструирани и малко наподобяват „социалистическия“ период.

Има немалко хотели, построени през постсъветския период през 90-те и 2000-те, а има и съвсем нови.

Повечето от хотелите отговарят на 4-звездни, цените са доста хуманни, има три и пет-звездни хотели, около 70.

Плажовете са достъпни за всеки турист, независимо от избрания хотел, има обществени басейни, а по самите плажове е положена пешеходна зона.

Туристите с малки деца се съветват да изберат хотел на първа линия, тъй като останалите линии бавно, но сигурно се изкачват по планинските тераси.

Развлечения в Златни пясъци

Обхватът на развлеченията, както през деня, така и вечер, ще задоволи почти всеки турист, който не е разглезен от Малдивите.

Вечерта туристите ще открият множество дискотеки, разнообразни барове „Астория” и „Руска тройка”, боулинг, вечерни клубове, казино „Червеният рак”, искрящи с примамливи неонови светлини.

През деня на плажа има всички условия за водни, подводни и плажни дейности и, разбира се, воден парк „Акваполис“ с площ от 40 хил. М. 2 , работещ от 2003г. Между другото, водният парк е стилизиран като мавританско Средиземно море и се смята за най-добрия в Източна Европа .

През сезона администрацията на Златни пясъци се опитва да разнообрази останалите туристи с различни фестивали, конкурси за красота, всякакви паради, изпълнения на шоумени.

За младите туристи има различни атракции, обикновени и електронни, за най-малките има водни пързалки, железопътна линия с влакове, батути, има възможност да се вози на пони.

На брега има яхтено пристанище с 3 кея, откъдето можете да предприемете разходка с лодка или да наемете яхта.

Туристите, които пропускат градската суета, могат лесно да стигнат до Варна, да се разходят из местните църкви, музеи, пазари, магазини и ресторанти.

Между другото, най-големият търговски център във Варна „Grand Mall“ миналата година пусна безплатен автобус, който отвежда туристи от курорта 2 пъти на ден.

В планината има местна атракция – скалистият манастир Аладжа, на 4 километра от курорта, построен през 14 век, отнема около 40 минути пеша.

Има екскурзия до нос Калиакра, Балчик , където можете да видите фермата за миди и „Каменната гора“.

Освен това нищо няма да попречи на турист да отиде до Пловдив, града-музей Несебър или Велико Търново, ако има нужда да опознае по-добре тази приятелска страна.