Необходимо ли е демонтаж на бетонна основа преди асфалтиране

Ако асфалтовата ви настилка показва явни знаци на износване, като напукване или поява на цели дупки, то тогава би следвало да се помисли за нейната смяна. Процесът на асфалтиране не е лек, но с наличието на професионалисти зад гърба ви и техните експертни съвети, би следвало да се улесни значително.

Защо се полага бетон под асфалта?

За да си осигурим наличие на дълготрайната асфалтова повърхност, трябва да ѝ гарантираме здрава основа за подобряване на нейната издръжливост. Бетонът под формата на дълбок изкоп се използва с цел да се създаде дебела и еластична плоча, която да доведе до прикриване на несъвършенствата, появяващи се с течение на времето като потъване или изместване. Следователно, плочата е предпоставка за устойчивост и дълготрайност.

С какво допринася демонтажът на бетонната основа преди полагане на асфалта?

Премахването на бетона преди асфалтовата настилка позволява поставянето на различна основа на нейно място, която да увеличи издръжливостта на новата повърхност.

Въпреки че технически е възможно да се асфалтира върху съществуваща бетонна основа, не е препоръчително да се процедира така, защото може да се окаже истинско предизвикателство и да създаде повече проблеми от гледна точка на дългосрочната поддръжка на настилката.

Въпреки че принципно в краткосрочен план е по-скъпо да премахнете бетона преди да положите новата асфалтова настилка, дългосрочен план инвестицията се изплаща, като спомага за редуциране на скъпите и отнемащи време ремонти.

Понеже земята се измества или потъва под настилката, потенциална повреда в бетонната основа води до пукнатини или дупки, които изискват допълнително повторно настилане. В повечето случаи тези проблеми ще продължат да съществуват, докато бетонът продължава да се утаява под новия асфалт.

Въпреки че настилката върху съществуващ бетон може да е привлекателна опция за тези, които искат да намалят разходите за полагане, тя далеч не е оптимална за асфалтовата настилка и категорично може да окаже негативно влияние на устойчивостта и издръжливостта ѝ. Ако желаете да спестите от някъде, то можете да видите най-добрите цени за асфалтиране София и да се възползвате от професионализма и дългогодишния опит на Asfaltirane-Sofia.com.