Начало От природата Овчарската торбичка (дрънкалка за децата от миналото) е билка с мощни свойства!

Овчарската торбичка (дрънкалка за децата от миналото) е билка с мощни свойства!

Овчарската торбичка – билка, детски спомен от миналото и лечител.

2999
0
krasotata-na-bilkata-ovcharska-torbichka

krasotata-na-bilkata-ovcharska-torbichkaОвчарската торбичка (дрънкалка за децата от миналото) е билка с мощни свойства!

Овчарската торбичка, онази малка висока трева с тънки сърцевидни листенца, които обичахме за изтегляме и да си правим дрънкалки. Онази билка с малки бели цветчета, която така срамежливо се подава из останалите треволяци из градини и поляни. Тази билка е много полезна, има могъщи свойства за здравето ни, но дали много от нас са запознати с тях? Навярно билкарите знаят всичко за овчарската торбичка, но нас ни се прииска да запознаем и вас с нейната срамежлива същност, така че ако ви е интересно четете следващите редове.

Овчарската торбичка – билка, детски спомен от миналото и лечител

Срамежливата овчарска торбичка е висока около 60 сантиметра. Тя срамежливо извисява снага сред останалите треви и билки, за да цъфне скромно в белите си ситни и дискретни цветчета. Като растителен вид е едногодишно или двугодишно растение, чийто листа са сравнително продълговати и формата им наподобява сърце. Цветовете на билката се кичат по горните й етажи, като се струпват на гроздове от малки бели туфи. Билката цъфти от месец април, та чак до края на август и лятото. Можете да я разпознаете сред зеленината на ливади, край пътища, по градините на село, из гората и въобще по цяла България.

Интересно ще ви е да разберете, откъде билката е получила интересното си име овчарска торбичка. То се дължи на много легенди, една от която разказва за болен ага. Той минал покрай бедно овчарче, което пасяло стадо овце. Агата не можел да ходи, но под омайните звуци на кавала на овчарчето направил две-три крачки. Тогава агата в знак на благодарност напълнил торбата на овчарчето с парици.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Защо повечето мотористи избират мото аксесоари от Hepco & Becker?

Обаче вечерта разбойници нападнали клетото момче, взели парите, а него убили. Според легендата на мястото, където кръвта на овчарчето изтекла поникнала чудна билка, която наричаме и днес Овчарска торбичка. Така от тогава насам Овчарската торбичка е символ на овчарите и те винаги я имат набрани в торбиците си за лечение на кръвоизливи и други болести.

pole-s-ovcharska-torbichkaКакво съдържа билката и как е добре да я съхраняваме?

Веществата в малката, но мощна билка са много. Едни от важните сред тях са холин, дъбилни вещества, витамин Ц, смоли, захари, киселини, като винена, ябълкова и лимонена, витамин К, алкалоиди и сапонини, както и още много полезни вещества. Добре е овчарската торбичка да се бере, когато е цъфтяща. Тя се реже до основата и се суши на проветриво и заслонено от слънцето място. Когато берете билката не бива да я дърпате и берете с корените, те са опасни. Трябва да се суши и ползва единствено надземната част на овчарската торбичка! Вкуса на отварите е леко горчив, стипцов и характерен по миризма – по скоро остра.

За какво е полезна  Овчарската торбичка?

Преди всичко билката е известна със своите кръвоспиращи свойства. Тя е много полезна при течение на кръв от матката, при примеси на кръв в урината, за хемороиди, за порезни рани, кръвоизливи в стомаха или в червата, както и за кървящ нос. Отделянето на кървави храчки при болестта туберкулоза е добре повлияно от употребата на овчарска торбичка. Направения воден извлек от билката действа свиващо и съкращаващо на маточната мускулатура и кръвоносните й съдове. Но самата билка има и леко странично хипнотизиращо действие, защото е много силна.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Доматите и невероятните им ползи за коса, кожа и здраве

Много е полезна овчарската торбичка, когато имате проблеми с кръвното налягане, независимо дали е ниско или високо. Тя има силата да регулира кръвообращението и по този начин да регулира помпането и изпомпването на кръв от вените, артериите и сърцето. Народната медицина и билкарите силно препоръчват  овчарската торбичка, при заболявания като проблеми с далака, пикочните пътища, черния дроб, бъбреците, храчене на кръв, кръвоизливи, атеросклероза, даже като разхлабително средство.

bilka-ovcharska-torbichkaКак може да приемаме  Овчарската торбичка?

Вътрешно билката се приема на отвара, която се приготвя лесно от две супени лъжици сушена билка и около 350 милилитра вода. Вари се билката около минута, след което се кисне поне един ден или нощ! Отварата се цеди и пие на три приема от около 100 милилитра. Добре е да се пие преди хранене! Самата запарка се прави по същия начин, но овчарската торбичка се кисне само 2 часа с топла вода, цеди се и се приема отново на три приема. От тази запарка може да си правите компреси и гаргари също локално. Много е важно да предупредим, че Овчарската торбичка е абсолютно забранена за прием от бременни, защото съкращава мускулатурата на матката и предизвиква аборт!!!

Овчарската торбичка е могъща билка с интересна история, но внимавайте с нея!