Начало Здравословно Петър Дънов и съветите му за здравословно хранене

Петър Дънов и съветите му за здравословно хранене

Петър Дънов и съветите му за здравословното ни хранене.

3875
0
dunov bqlo bratstvo

dunov bqlo bratstvoПетър Дънов и съветите му за здравословно хранене

 

Петър Дънов е роден през далечната 1864 година, но заветите му за живота и до днес са незаменима част от ежедневието ни. Независимо, дали Учителя или Беинса Дуно, както го наричат неговите последователи – ще ни посъветва за търпението, вярата или пък здравословното хранене, то съветите са чиста проба мъдрост, която можем да попием. Задълбавайки в здравословната тематика на Учителя, открихме съветите му, какво е добре да хапваме всеки ден от седмицата и въобще, как да гледаме на храненето и храната?

zdravoslovna hrana dunovПетър Дънов и съветите му за здравословното ни хранене

Ще започнем с храните подходящи според Учителя за всеки ден от седмицата. Така например той ни съветва, че понеделник е ден на Луната и е добре да приемаме тогава предимно зелено листни храни. Заложете повече на спанак, лапад, зеле и маруля, краставици, зелен боб и лобода например. Според Петър Дънов вторниците са дните на Марс, под влиянието на войнствената планета е добре да ядем червени храни. Освен на червения цвят е добре да заложим и на по-лютивата им природа. Така във вторник е удачно да похапваме репички, лютиви или не червени чушки, червен лук, цвекло и храни, като хряна и чесъна.

За сряда Дънов смята, че е под влиянието на планетата Меркурий. Именно тогава храните с жълт цвят най-добре се усвояват и смилат от хранителната ни система. Тук говорим за круши, лимони, праскови и пъпеши, сливи жълти и разбира се морковите. Юпитер владее четвъртъка и тогава храните с тъмен син цвят са благоприятни за приемане. Така е добре да хапваме патладжан, боровинка, но освен тях и храни, като бамята, картофите, киселото мляко и печената тиква. Петъчния ден е под влиянието на Венера. Тогава менюто ни е добре да съдържа храни, като грах сред зеленчуците и всички пролетно-летни плодове, като малини, ягоди, къпини, череши и вишни. Освен тях сините сливи и ябълките също са удачни.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Топ 5 най-красиви дестинации за пътуване по света

bqlo bratstvo dunovВ съботния ден е добре да се посветим на ядките,

бобовите култури и какаото. Под влиянието на Сатурн сме според Петър Дънов и храни, като бадеми, кестени, орехи и лешници, бял фасул, леща, черна ряпа и сушени плодове са благоприятни за деня. Неделния ден е на Слънцето и тогава е добре да заложим на ориз, грозде, кайсии и мандарини.

Сега след, като менюто ни за всеки ден е изцяло очертано в насока плодове и зеленчуци, е време да ви запознаем с правилата на Учителя за здравословно хранене:

Според него, преразказано накратко храненето е удоволствие и хапването на здравословни храни, никога не може да ни накара да преядем. В този ред на мисли храненето е процес на запаметяване според Петър Дънов. Ядеш ли много, не помниш, защото паметта отслабва, а стомахът е уморен от работа. Дънов ни съветва, че пиенето на вода преди хранене е позволено, но по време на самото хранене, както и след него е изрично вредно и забранено. Това важи особено, след като сме яли плодове, чийто слънчева енергия трябва да проникне в телата ни. Ако се чудите, кога е най-удачното време да спрете да се храните, то определено не е, докато порцията ви свърши! Петър Дънов ни съветва, че когато ни е най-сладко, тогава трябва да спрем да ядем. Именно тогава в стомаха ни остава място за още малко храна и така можем свободно да я смелим.

Качествената храна е тази, която ни е нужна,

а не количеството от каквато и да е храна. Петър Дънов още ни съветва да се храним вечер преди слънцето да е залязло и сутрин да не ядем преди изгрева. Многото ядене изтощава жизнената ни енергия и не е ли прясна храната ни, значи разболяваме телата си. Важно е да усещаме вътрешния си глад, а не механично да ядем, само защото часът за ядене е дошъл! Прекалено топлата или студена храна е вредна за организма според Учителя. И завършваме с един много важен съвет за здравословното хранене на Петър Дънов – еднообразието при храненето е много опасно и има вероятност да се разболеем. Затова хранете се осъзнато и разнообразно, за да сте здрави!

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Мадарски конник