Плаж Болата, Залив – най-красивият плаж на Северното Черноморие
Едно от най-живописните места по родното черноморие, привличащо хора от цял свят.
Леснодостъпно място с автомобил, нещо важно за трудноподвижни хора, които търсят интересни места. Има възможност за паркиране в непосредствена близост до залива. До фара се стига по стръмни стъпала по билото на хълма. Гледката е удивителна.

Болата е местност, разположена на едноименния залив и е част от резерват Калиакра. Намира се в северната част на Българското Черноморие край село Българево и в близост до бивша военна станция.
Местността е влажна зона с голямо значение за няколко редки растителни и животински вида. Пясъчният плаж е с естествен произход и е уникален за скалните брегове в района на Калиакра.
Малка река образува тясна клисура и се влива в блатото „Болата“ (езеро Болата) с площ 23 ха, обрасло с обширен масив от тръстика. Варовиковите скали в местността имат червен цвят поради железните окиси в глината, която запълва пукнатините им.

Преди да Ви препратим към видеото, позволете да кажем още …

Болата – това е един малък, но изключително красив плаж. Тихо, спокойно, сгушено сред високи скали и множество пещери райско кътче, сякаш скрито от света. Това закътано местенце представлява лиман и тясна клисура, която е врязана в брега и опиянява с очарованието си.
Болата е известен като единствения резерват у нас, който включва в себе си и акватория,морска площ.
Болата е наистина единственият плаж у нас, надарен с подобна природа и красота.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Световната купа по сноуборд в Пампорово даде нов тласък на туризма у нас