Празник Рилски манастир

1 юли – Възвръщане мощите на свети Йоан Рилски

Патриарх Даниил се поклони на мощите на св. Йоан Рилски на празника в Рилския манастир

„ … така бе пренесен от преславния град Търново и от Загорската земя в славния манастир, който се намира в Рилската пустиня, предостойният за похвала наш отец Йоан – наистина велико светило за целия свят, стена и основа на вярата, красота на пустинята и украшение на монашеството… “ 

Тази година се навършват 553 години от Възвръщането на мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец, като Божия утеха за нашия народ. Повече от хилядолетие светите мощи привличат множество отрудени и обременени, за да даряват с покаяние, смирение и духовно съвършенство.

След Успението на св. Йоан Рилски (18 август) и Отчовден (19 октомври), празникът Възвръщане на мощите му е третият празник в Светата обител, който се отбелязва с всенощно бдение на 30 юни срещу 1 юли – израз на любовта и почитта към всебългарския покровител.

Бдението бе предстоявано от Константийски епископ Михаил при молитвеното участие на синодалните архиереи Ловчански митрополит Гавриил, Неврокопски митрополит Серафим, Адрианополски епископ Евлогий, братството на Манастира, архиерейския наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак, както и свещеници от други епархии в страната. Почетни гости бяха Черногорско-Приморския митрополит Йоаникий [2], свещеници от Сърбия (гр. Ниш) и Молдова.

Богослуженията бяха благоукрасени от български хор псалти, оглавявани от д-р Андрей Касабов. По традиция до миналата година участваше и хор от църковни псалти от гр. Букурещ, но по Божий промисъл и с благословението на преп. Йоан Рилски Чудотворец тази година за първи път специални гости бяха част от псалтите на големия хор на гр. Яш (Румъния) „Academic Choir Byzantion” с ръководител Адриан Сирб], с които съвместно се прослави паметта на Рилския Чудотворец. Въпреки, че това бе първото му участие в отбелязването на празника, той се отличи с изключително ниво на представяне и докосна сърцата на всички.

В края на Великата вечерня се отслужи петохлебие, а по време на канона на Великата утреня епископ Михаил помаза всички с елей от кандилото над мощите на св. Йоан.

На следващия ден Светата литургия бе оглавена от Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с упоменатите архиереи и свещенство.

В проповедта си митрополит Гавриил преподаде на събралия се богомолен народ основанието на този значим празник, за който знаем от запазения в Рило-манастирската библиотека ръкопис на Владислав Граматик от 1479 г.

„Свети Йоан Рилски е познат в целия православен свят, защото той върши чудеса, особено там, където търсят неговата помощ. Той е обичан заради своята благодатна помощ и заради чистия и свят живот, който ни е оставил като пример и назидание. Днес празнуваме възрвъщането на неговите свети мощи от гр. Търново в Рилската обител през 1469 г. След като България е попаднала под турско робство, много храмове и манастири са били изгаряни, много светини са били поругавани и вероятно тогава и мощите на преп. Йоан Рилски са били укрити, за да не ги постигне такава съдба. Знаем, че мощите на св. Сава Сръбски са били изгорени. Рилския манастирът също е бил изгорен, но след това трима братя свещеници възстановяват Светата обител и когато са получили известие от един протойерей, на име Иаков от Филипопол (гр. Пловдив), че той е видял в Търново в архиепископията ковчега с мощите на св. Йоан Рилски, братята много се зарадвали. Тогава те пратили един йеромонах да види на място дали действително е така. Когато узнали, се обърнали към сръбската царица Мария, жена на султан Мурад II, да им съдейства пред него да получат заповед, с която да имат правото да пренесат мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската света обител… Султанът изпълнил нейното желание, съдията в Търново дал нареждане мощите да бъдат незабавно върнати в Манастира. При пренасянето на мощите станали много чудеса. Например, трябвало е да преминат през една пълноводна река Росица, но това не е било възможно. Тогава всички започнали да се молят и изведнъж силно благоуханен дим се издигнал от ковчега. Всички разбрали, че св. Йоан Рилски ще помогне. Преминали реката без всякакви трудности. Друг такъв случай е, когато чрез силно благоухание, което се разпростряло на няколко километра разстояние в цялата околност, светецът вдъхновил тези, които са пренасяли светите мощи; първоначално ковчегът с мощите бил пренасян върху животно, но преди да приближат Манастира монасите го взели на своите ръце и изведнъж мощите тръгнали толкова бързо, че дори тези, които са били на коне, не са могли да ги настигнат – не те са носели преподобния, а той – тях. И така, на 30 юни 1496 г. светите мощи били донесени в Манастира, било извършено всенощно бдение, което по традиция и до ден-днешен се отслужва. На 1 юли била извършена първата Света литургия в отпразнуване възвръщането на светите мощи. Ето, минали са повече от 500 години, мнозина идват тук и получават помощ от преподобния. Една немалка част от чудесата са издадени в книга…”

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Букурещ, Румъния (Bucuresti Romania): Архитектурното богатство на Европа, показано по един различен начин

Митрополит Гавриил сподели и за следното чудо, разказано му от Левкийския епископ Партений: „След 9 септември (1944 г.) имало нареждане ковчегът с мощите да бъде закаран в София, за да се подложи на изотопно физическо изследване с цел да се установи дали действително мощите са толкова древни, понеже новата власт не можела да повярва, че толкова столетия те са нетленни и смятала, че има някаква измама. Натоварили ковчега на камион, но двигателят му не могъл да запали. Тогава докарали друг камион, прехвърлили мощите в него, но и той не запалил, а първият започнал да работи нормално. И тогава разбрали, че преп. Йоан Рилски не позволява светите му мощи да отидат в София, за да се подложат на такова изследване.

Епископ Партений разказваше и за друг случай: „В Рилския манастир имаше един йеродякон Бонифаций. Беше подвижен монах, казваха, че не си отоплява килията, че яде само хляб и вода, но действително, зимно време свирело от студ, а той цял ден бил в храма. След 9 септември той бил милиционер, но и вярващ човек. Имал е периодично много силно главоболие и веднъж в такъв пристъп се помолил пред мощите на Рилския чудотворец и ги целунал и изведнъж главоболието му спряло и повече то никога не се върнало.”. Тогава той отишъл при дядо Партений, разказал му станалото и казал „Аз искам да стана монах в Рилската света обител.”.

Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил каза още: „Животът е труден, имаме проблеми, но имаме нужда първо от духовна помощ, да имаме смирение, по-силна вяра и да преодоляваме своите трудности в живота, и затова пръв и най-голям помощник винаги може да ни бъде и е преподобни св. Йоан Рилски Чудотворец. Нека Господ, по молитвите на този велик светец, да дарува духовно и материално благополучие на всички, да дарува мир там, където в момента има война и да опази нашите страни от война и междуособици.”

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Приключения и релакс: Едно добро решение е да предпочетете почивка в село Баня

Изпълнен с благодатна утеха, богомолният народ бе вдъхновен и окрилен, че обятията на св. Йоан Рилски са широко отворени за всяка човешка душа, за всяка човешка потребност.

Патриарх Даниил се поклони на мощите на св. Йоан Рилски на празника в Рилския манастир днес за честването на 555 години от връщането на чудотворните му мощи от Търново.

„Днешният празник има едно много силно послание към нас – кой е знаел за Рила планина преди да отиде там св. Иван Рилски, кой е мислел, че тази пустош, дива горска пустиня, може да процъфти и да даде такова светило за цялата вселена, и повече от 1000 години да се слави там Божието име и православни християни отвсякъде, но преди всичко от нашата българска земя, се събираме там. Действително там са съединени небето и земята, защото в това многоотрудено тяло на св. Иван Рилски, което простираше ръце към небето и измолваше Божията благодат, и още приживе под дара на чудотворство, който Господ му беше дал, идваха и се стичаха хора отвсякъде. Сега в неговите нетленни мощи почива Божията благодат и там са съединени действително небето и земята. И как Господ прослави свети Иван Рилски – не е по силите на човека, особено, след като си замине от този свят, да извърши всичко това, което св. Иван Рилски върши през тези повече от 1000 години“, каза в проповедта си новият български патриарх Даниил на неговата първа патриаршеска литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

„Св. Иван Рилски се яви на своите ученици, заповяда им да вземат тялото му, да го занесат в София, от София в Унгария го носеха на ръце, след това във Велико Търново го носеха на ръце и когато България я сполетя тази беда, поради раздорите, неверието и караниците ни, и на царското семейство, и на народа след това, Бог допусна да се случи тази беда. Пак св. Иван Рилски ни събра, защото, братя и сестри, първата общобългарска институция, която се възстанови след падането на България под турско робство, това е Рилският манастир. Само 73 години, след като България беше опустошена, свети Иван Рилски събра най-напред да се възстанови манастира. Отидоха хора, съградиха отново манастира и през 1469 г. – 73 години след падането на Видинското царство, свети Иван Рилски се върна в своята обител“, с тези думи се обърна към вярващите, дошли на неговата първа патриаршеска литургия, Негово Светейшество.

Патриархът каза още: „Ние считаме начало на Възраждането, на пробуждането, на съзнанието на народа, написването на „История славянобългарска“, но да не забравяме, че там, в светата Рилска обител, беше онова дихание на молитвата, на общуването с Бога, което възкресява човешката душа и човешкото сърце, за да даде сили да се свърши и общата работа за пробуждането на народа и за освобождението на отечеството ни. Виждаме колко силно е това послание за всички нас – да не търсим земната слава, братя и сестри, която е преходна, която днес я има, а утре я няма. Да се доверим на славата, която Господ дава и никой друг не може да даде тази слава. И тя се дава за нашето покаяние, за нашето чистосърдечие, за нашата вярност към Бога, за нашето братолюбие, за нашето желание да следваме Христа, както той се смири, стана човек, уми краката на учениците си, прие поругание, рани, бичуване, смърт. Той, който е цар на царете, Господ на господарите, творец на небето и на земята, на всичко – видимо и невидимо. Затова нека не считаме за унижение, когато най-напред признаваме грешките си, каем се заради тази слава, която Господ дойде да ни донесе, да ни обогати с божеството си“.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Денонощни ключарски услуги в София

Патриарх Даниил пожела под покрова и по молитвите на св. Иван Рилски Господ да ни събира да бъдем едно, да мислим за това, което е горе на небето, а не за това, което е долу на земята. Ние сме временни човеци – днес ни има, а утре ни няма, а Господ пребъдва вечно, добави Негово Светейшество.

Той завърши с думите: „Наша цел и наша първостепенна задача е да пазим това единство на църквата, както Господ ни е заповядал това, и да се стараем да се въдворява Христовият мир в сърцата ни, и да вървим по пътя на спасението. Тогава да познаят всички човеци, че сме Христови ученици, тогава да повярват, че има по-важни неща от материалните придобивки и материалните ценности, които са обсебили съзнанието на съвременния човек, и не му дават да погледне към небето. Това, което най-много ни липсва днес е любовта, братя и сестри. Всеки търси своето, никой не търси Иисус Христовото. Всеки търси да устрои собствения си дом, тук на земята, а не се труди да устрои душевния си дом, да го приготви за вечното живелище на небесата. По молитвите на св. Иван Рилски Господ насочва нашите пътища, нашите стъпки, умове и желания, сърдечни намерения към нашето призвание и да процъфтява любовта и братолюбието, единството между нас и да се слави Божието име – во веки веков“.

„Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Йоан Рилски в Рилската света обител през 1469 г. Рилският манастир е първият български общонароден институт, който се възражда след падането на България под турско робство и мястото на св. Йоан Рилски сред нашите предци е изключително. Това ясно е показано и в неговия живот, и в цялата история на светеца, след като си е заминал от този свят. Знаменателно е как всичко и през такива превратности, които са преминали през държавата ни и които е изтърпяла Рилската света обител, тя винаги е възстановявана и много ясно се вижда подкрепата на светеца и неговото закрилничество. И действително св. Йоан Рилски е един общобългарски покровител, който от една страна се застъпва пред Божия престол за всички нас, а от друга страна ни показва какъв е пътят на всички нас”, каза патриарх Даниил тази сутрин преди литургията.

Източници:

https://rilskimanastir.org/en/news/1-iuli-v-zvr-shchane-moshchite-na-sveti-ioan-rilski/

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/700994-patriarh-daniil-se-pokloni-na-moshtite-na-sv-yoan-rilski-na-praznika-v-rilskiya