Инверторните климатици са чудесен начин да гарантирате, че вашето климатизирано пространство остава с постоянна температура. Те са малко по-сложни от традиционните модели, но също така са много по-тихи при стартиране.

Те регулират температурата в климатизираното пространство

Инверторният климатик е сравнително нова иновация в света на климатизацията. Тези устройства намаляват разходите за енергия с до 60% в сравнение със стандартните модели. Те също така осигуряват комфортна температура по контролиран начин. Използвайки интелигентни сензори, те могат да регулират работата си въз основа на нуждите и предпочитанията на обитателите.

Климатиците са основен източник на потребление на електроенергия в домакинствата. Като се има предвид, че повечето хора използват климатик поне веднъж седмично, въздействието върху сметката ви за електричество може да бъде значително. Но какви са предимствата от избора на инвертор пред стандартно устройство?

Основното предимство на инвертора е способността му да регулира температурата в климатизираното пространство. Чрез използване на променлива честота, инверторът може да контролира скоростта и мощността на двигателя на компресора. Това води до по-добра ефективност и по-надеждна система.

Инверторът може да следи температурата на околната среда и да променя скоростта и посоката на двигателя, за да осигури постоянна мощност. Неговата технология също така позволява на компресора да се увеличава или намалява до точната скорост, необходима за достигане на желаната температура.

Въпреки че тази функция е технически осъществима, действителното регулиране на хладилния агент може да отнеме много време. Ето защо някои хора избират обикновен компресор. Въпреки това, инверторът е по-издръжлив и има по-дълъг живот.

По-тихи са при стартиране

Инверторните климатици са по-тихи при стартиране и имат по-дълъг живот. Те са добър избор за собствениците на жилища, които искат да пестят енергия и да намалят сметките си за електричество. Освен това са много екологични.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО:  Алберт Айнщайн в цитати за многообразието на живота

Въпреки че тези климатични системи обикновено са малко по-скъпи, те си заслужават цената. Те също така са по-ефективни и имат по-малко повреди от конвенционалните си колеги.

В сравнение с традиционните климатици, инверторните климатици имат по-широк диапазон на изходна мощност. Това означава, че могат да работят на умерена температура през цялото време. Те могат дори да работят със слънчева енергия или UPS.

Тъй като имат променлива скорост, те ще регулират скоростта на компресора в съответствие с текущата стайна температура. Това гарантира, че компресорът не работи с пълен капацитет и по този начин не създава по-силен шум.

Неинверторните климатици са по-шумни при стартиране и често имат чести цикли на включване и изключване. От друга страна, инверторните климатици обикновено са по-тихи при стартиране и  имат ниско ниво на шум по време на работа.

Добрият инверторен климатик ще ви спести до 75% от сметките за ток. Може да издържи до две години при нормална употреба.

Трябва да изберете качествен модел от доверена марка. Например Dometic Harrier Inverter има мощен охлаждащ капацитет и тих компресор. Със сертификат ISO5151 този продукт е тестван за минимизиране на шума.

Те са по-сложни от традиционните модели

Инверторните климатици са сравнително нова технология. Това е така, защото те могат да ви предложат спестяване на енергия, като същевременно поддържат комфортна температура. Те също идват с разширени функции, които могат да увеличат цената им.

Тези видове климатици използват BLDC (четка без постоянен ток) двигател, който работи по-добре от стандартен компресор. Освен това предлага по-широк честотен диапазон.

Входящото променливотоково захранване се преобразува в постоянно чрез задвижване с променлива честота. След това микроконтролер може да контролира скоростта на компресора. След достигане на желаната стайна температура, инверторната технология ще намали скоростта на компресора.

ОЩЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО: 

Някои модели също могат да променят тонажа, което е количеството енергия, изразходвано за отстраняване на топлина на час. Това е друга хубава черта на инверторните климатици.

Като допълнителен бонус, тези инверторни климатици са безопасни и за окабеляването на вашия дом. Тъй като работят на ниски обороти, те са по-подходящи за леко спящи.

Тези инверторни устройства могат да намалят потреблението на енергия с до 46 процента. Сумата, която спестявате, зависи от климата на вашия район, размера на дома ви и вида на изолацията, която имате.

Някои инверторни климатици разполагат с интелигентни функции, като дистанционно управление или WiFi свързаност. Може да се наложи да платите малко повече за тези разширени функции, но цената често си заслужава, като вземете предвид спестяванията на енергия, които ще получите.