Днес, в технологичен аспект, можем да кажем, че компютри, лаптопи, разнообразие от модели с различни параметри не липсват.

Висок клас лаптоп може да Ви струва 5 и повече хиляди лева, докато аналог, който е втора употреба, можете да закупите на цена три и повече пъти по-изгодна.

„Последните данни показват, че повече британци искат да ремонтират смартфоните си, вместо да ги заменят (47%), вместо да получат нов (45%)“, „За лаптопите, огромното мнозинство (58%) предпочитат да ремонтират, отколкото да сменят.“

От гледна точка на екология, много по-удачно е да се ползват рециклирани лаптопи, такива, които се предлагат втора употреба. По този начин, освен в помощ на Природата, се получава и по-изгодна сделка.

Използван лаптоп, но като нов…

Няма нищо лошо в това да имате мощен преносим компютър. Но дали е оправдан, като цена, или е по-удачно да закупите втора употреба такъв? Ние смятаме, че второто е по-разумно решение.

По отношение на разликата между нов и употребяван лаптоп, тя се състои основно в това, че новият има две години гаранция, а лаптопът втора ръка, най-често върви с тримесечна гаранция.

Ние, като експерти в областта на ИТ техниката искаме да знаете следното: Един компютър, без значение, дали е настолен, или преносим, или работи, или не. Компонентите, или работят, или не. С други думи, платките, дали са чисто нови, или малко ползвани – все тая, важното е компонентите да са качествени.

И тук идва още един важен момент, а именно – за коя страна са произведени преносимите компютри.

Когато закупите в България нов лаптоп, то не е сигурно, дали серията е по-качествена от тази, предназначена за пазара в развитите страни. Даже смело можем да кажем, че има разлика.

От това следва, че предимството да закупите втора употреба лаптоп, предназначен за развити страни е по-голямо, отколкото такъв, който е с рециклирани елементи, предназначен за страни от Източна Европа. Това е само пример и едно от предимствата.

И така, от написаното до този момент следват следните предимства:

  • Лаптоп втора употреба ще Ви пощади в разходите, т.е. ще икономисате.
  • Лаптопът, предназначен за развитите страни, е по-надежден и по-качествен.
  • Визията и корпусът понякога трудно могат да се различат от нови.
  • Не са използвани рециклирани твърд диск и други компоненти.

Недостатъци от покупка на лаптоп втора употреба:

  • По-малка гаранция
  • Възможни са следи от употреби
  • Може да се наложи да се подмени твърд диск, за да сте сигурни във файловете, които записвате.