Начало Говорим за... Първа Пролет! Малко любопитни истории за и около датата

Първа Пролет! Малко любопитни истории за и около датата

Първа Пролет! Нека се порадваме на цветята и зеленината наоколо.

2709
0
СПОДЕЛИ
purva prolet cvetq

purva prolet cvetqПърва Пролет! Малко любопитни истории за и около датата

 

Първа Пролет и като, че ли в унисон с настъпването и навън времето стана топло и слънчево. Настъпването на пролетта е толкова приятно усещане. Сякаш след зимната картина на бял студ, света се събужда за един нов цикъл на сътворение и прераждане. В историята на света, така нареченото пролетно равноденствие се свързва с много традиции и много обичаи. Днес те се преплитат неимоверно и съчетават своята езическа и християнска природа, за да ни напомнят за себе си. Още в древността денят на пролетното равноденствие е бил важен религиозен празник по света.

Първа Пролет! Нека се порадваме на цветята и зеленината наоколо.

Едно от древните имена на празника е „Остара“. То води началото си от името на немската богиня на пролетта. Празника чества възраждащото се начало на китната пролет и полага началото на нейното астрономическо датиране. Именно, както е и днес на 20 март се поставя началото на астрономическата пролет, с което снега си отива, а зелената трева настъпва. На този ден немския народ е вярвал, че богинята на пролетта се венчава за бога на слънцето. Като всеки езически обичай и този си има своите характерни чествания. Ако продължим да разнищваме нещата, то вероятно именно от този обичай по-късно, в Англия и Германия се появяват понятията Easter и Ostern, които означават Великден. Тъкмо в първата неделя след пролетното равноденствие и последващото пълнолуние, се е празнувал християнския празник, та така и до днес.

Като цяло пролетното равноденствие е било обект на изследване и отбелязване от древните народи. Така някой учени обясняват появата на древния паметник Стоунхендж, с опитите на древните келти да наблюдават и предсказват равноденствията. Не само в Европа, но и в Централна Америка, народите на древните май са изследвали началото на пролетта. И до днес на първа пролет, пред пирамидата на Кукулкан в Чичен Ица, Мексико  се събират хиляди вярващи. Затова и мястото се определя, като едно от седемте чудеса на света. Така е оформена пирамидата, че точно при пролетното равноденствие, на нея се оформя сянка на змия. Това е така повече от няколко хилядолетия, което само по себе си е феноменално.

purva prolet minzuhariПърва Пролет!

Само, че в Иран сега започва новата година. Именно денят на пролетното равноденствие е първият ден от Иранския календар. Това е традиция оформена и наследена още от древните Персийци. Сега да се ориентираме малко към нашите географски ширини, като ви разкажем за предшествениците ни – славяните. Именно славянските народи, преди да приемат покръстването са празнували, така наречената „Масленица“ – днес Сирни Заговезни. Този празник е бил точно в деня на пролетното равноденствие. Днес самият празник има друга насоченост, докато в езически времена, той е бил символ на настъпващата пролет, на слънцето и прераждането.

Тази година 2017, Първа пролет е! – може да се провикнем точно днес на 20-ти март. Именно днес денят и нощта са напълно равни и можете да си пожелаете късмет през цялата година! Как да стане ли? Ами, като се пробвате да задържите едно яйце вертикално. J Тази традиция идва още от Древен Китай. Именно там в деня наречен Ли Чун, тоест първият ден от пролетта, се смята че яйцето може да се задържи вертикално. Като цяло датите по Китайския слънчев календар и тази на равноденствието не съвпадат, но американците са пренесли традицията, която е жива и до днес. Смята се, че вярването се обосновава със специалното разположение на Земята и Слънцето, едно спрямо друго.

purva prolet laletaПърва Пролет! Малко любопитни факти за тази дата.

Първа Пролет не се свързва само с нарастването на денят, цъфтежа на кокичета, минзухари, лалета и зюмбюли. Тя в историята е останала и с редица важни събития. Така например на тази дата се отбелязва националния празник на Тунис. Днес е и международния ден на франкофоните по света. Първа Пролет е и рождената дата на великия руски писател Гогол. Точно на първа пролет е одобрено във Франция и използването на гилотината, която е обезглавила хиляди благородници и обикновени граждани. От датата 20-ти март започват и така наречените сто дни на Наполеон Бонапарт,  след като бяга от остров Елба през 1815.

Първа Пролет е! Порадвайте и се, защото всичко се възражда за нов живот. Отбележете датата подобаващо с приятна разходка на открито и се опитайте да попиете топлите лъчи на слънцето изцяло. Приятен пролетен ден.